Lidský jehelníček Mirin Dajo: Prý se učil u indických fakírů, zemřel po polknutí dlouhé jehly

Děravý muž Mirin Dajo: Nechával se prošpikovat meči, prý ho to naučili indičtí fakíři
Zdroj: Pixabay

Holanďan Mirin Dajo byl ve čtyřicátých letech minulého století známý jako lidský jehelníček. Nechal do sebe zapíchnout prakticky cokoli, aniž by mu to ublížilo. Jaké bylo tajemství tohoto neobyčejného muže a hříčky přírody?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 09. 2022 11:00

Dajova vystoupení nebyla pro slabé povahy. Asistent do něj zapichoval jeden meč za druhým, Mirin přitom nikdy neucukl ani neprojevil náznak sebemenší bolesti. Nevěřící diváci se pak mohli přijít podívat zblízka a prozkoumat, zda nepodvádí.

Lidský jehelníček Mirin Dajo

O těchto vskutku neobvyklých kouscích se dozvěděli i lékaři, kteří Mirina pozvali na několik testů. Vypadalo to vlastně jako na jeho vystoupeních. Jen s tím rozdílem, že nyní se do útrob kovem prošpikovaného muže podívali i odborníci. A nad obrázky z rentgenu nestíhali kroutit hlavami.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hyaena Gallery (@hyaenagallery)

Profesionální kouzelníci a mágové věřili, že se Dajo jednoduše naučil určitou mentální techniku, díky které se dokázal vyrovnat s traumatem, respektive úrazem. Mirin tvrdil, že při návštěvě Indie se setkal s fakíry, jenž mu předali své znalosti. Ti provádějí podobné, leč mírnější kousky. Cílené sebepoškozování je pouze nacvičená schopnost, jak obalamutit publikum.

Jenomže nikdy nikdo nedělal to, co Mirin Dajo. Studium u fakírů se jeví jako možné vysvětlení. I oni si propichují různé částí těla. Vpichem se pak vytvoří takzvaná píštěl, jakýsi tunel, kterým se mohou vkládat různé předměty. Skvělým příkladem je otvor vzniklý po náušnici. Současní lékaři a odborníci na body piercing se shodují, že právě píštěl by mohla být Dajovým tajemstvím.

Neslavný konec Mirina Daja

Kdybychom se podívali na fotografii Dajových zad, zjistili bychom, že jsou posetá jizvami a dírami, což byly pravděpodobně neúspěšné píštěle. Tyto “tunely” zřejmě blokovaly kosti, nervy, orgány nebo něco příliš bolestivého, přes co se nedalo dostat. Ale jak si ty “dobré” píštěle uchovával stále průchodné? Zřejmě žil s kovovými trubkami v těle. Před představením je stačilo vytáhnout a vložit do nich něco jiného.

A tak byli oklamáni lékaři, kolegové kouzelníci ohromeni a publikum nadšeno. Slávy si ale moc neužil. Po spolknutí dlouhé ocelové jehly mu praskla aorta. Lidský jehelníček Mirin Dajo se dožil pětatřiceti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mirin Dajo

Historydaily.org: The Mysterious Case of Mirin Dajo, The Human Pin Cushion

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články