Dcera šíleného Rasputina: Maria vyrůstala na carském dvoře, měla dvě děti a krotila lvy v cirkuse

Maria Rasputin: Dcera šíleného mnicha se proslavila jako cirkusová krotitelka lvů
Zdroj: Wikimedia Commons/Agence de presse Meurisse, Public domain/koláž Lifee
Léčitel, mystik a alkoholik Grigorij Jefimovič Rasputin měl celkem sedm dětí. Dospělosti se dožily tři.Rasputinova dcera Maria byla zvyklá na luxus, jaký přinášel život s carskou rodinou.Po otcově smrti se Maria Rasputin uchytila jako krotitelka lvů.Maria Rasputin však vystupovala i s o poznání krotšími zvířaty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Mystik a alkoholik Rasputin měl sedm dětí. Nejslavnější je Maria, která vyrůstala na carském dvoře, ale když nastal soumrak Romanovců, prchla pryč. Nešla v otcových stopách, i když představení pořádala. Marie Rasputin se totiž živila vystupováním v cirkuse.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 10. 2022 16:00

V roce 1898 (nebo 1899) se v sibiřské vesničce Pokrovskoje narodila Matryona Rasputin, která si později změnila jméno na Marii. Byla přesvědčena o tom, že díky této malé úpravě bude moci snáze stoupat po společenském žebříčku.

Maria Rasputin vyrůstala na carském dvoře

Její otec se "proměnil" v šíleného mnicha v létě roku 1914, když se ho pokusila zabít Khioniya Guseva. Po atentátu začal hodně pít, zajímal se o pravoslavnou církev a také magnetismus a jeho využití v lidském těle. Právě na tomto základě stavěl své léčebné praktiky. Jakmile vyléčil carova syna, stala se z něho skutečná celebrita.

Rasputin se záhy stal součástí rodu Romanovců. Díky tomu si Maria mohla hrát s carskými dcerami. Do svého deníku si později poznamenala, že jsou sice velmi milé, ale odtrhnuté od zbytku světa. Ostatním lidem u dvora se však nelíbilo, že Rasputin má stále větší vliv na chod říše. Není divu, že v roce 1916 vznikla skupinka aristokratů, kteří se ho nejdříve pokusili otrávit, zastřelit, bodnout a pak hodit do ledové řeky Něvy, což bylo pro něho konečně smrtelné. Na pohřbu příliš velká účast nebyla. Lidé, kteří ho za života vychvalovali do nebes, se jaksi zapomněli stavit na poslední rozloučení.

Život Marie Rasputin

Po otcově smrti zůstala ještě nějaký čas u Romanovců. Když ale vyšlo najevo, že i oni jsou v ohrožení života, dala jí císařovna Alexandra 50 000 rublů a poradila, ať běží jako o závod, pokud se chce zachránit. A tak se i stalo. S pomocí Borise Solovjeva, který se později živil najímáním dívek předstírajících, že jsou poslední z rodu Romanovců, uprchla do Evropy. Tam se vzali. Měli spolu dvě dcery – Tatianu a Marii.

Když Solovjev v roce 1926 zemřel na tuberkulózu, Maria se musela postavit na vlastní nohy. Moc dobře věděla, že aby uspěla, musí zase začít používat své skutečné příjmení Rasputin. Přestože nikdy netancovala, dostala nabídku na práci v kabaretu. Nebrala to na lehkou váhu, dokonce se snažila zlepšovat pomocí soukromých lekcí. O tři roky později se však rozhodla připojit k cirkusu.

Krotitelka lvů Maria Rasputin

Pokud by někdo čekal od Rasputinovy dcery akrobatická vystoupení, byl by na omylu. Maria se totiž stala vyhlášenou krotitelkou lvů. Když se jí novináři ptali, zda se nebojí být zavřená v kleci s divokými zvířaty, odpovídala vždy stejně: „Proč? Vždyť jsem byla zavřená v kleci s bolševiky.” V roce 1935 ale kariéru ukončila. Došlo k tomu poté, co ji napadl medvěd.

Její další kroky vedly do USA, kde se provdala za Gregoryho Bernardskeho, bývalého člena takzvaného Bílého hnutí. Jejich manželství sice nevydrželo, Marii to ale i tak přineslo ovoce. Mohla se oficiálně stát americkou občankou. Během druhé světové války pracovala v továrně, pak se živila výukou ruštiny a hlídáním dětí. Stihla také dát několik dobře zaplacených rozhovorů a napsat o svém otci knihy. Maria Rasputin zemřela 27. září 1977 v Los Angeles, bylo jí 79 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Maria Rasputin 

Allthatsinteresting.com: Maria Rasputin May Be More Fascinating Than Her “Mad Monk” Father

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články