Marika Rökk: Nacistická hvězda stříbrného plátna s andělskou tváří, kterou si oblíbil i Hitler

Marika Rökk byla talentovaná.
Zdroj: Wikimedia Commons, Bundesarchiv Bild
Marika Rökk byla také úspěšná tanečnice. Adolf Hitler byl jejím velkým fanouškem. Marika Rökk měla i těžší životní etapy. Marika Rökk nebyla jen talentovaná, ale také nádherná. + 1 fotka

Marika Rökka se narodila v roce 1913 a vypracovala se na úspěšnou herečku, tanečnici, stepařku a zpěvačku. Její život ovšem nebyl typickým klišé hereckých hvězd. Po válce byla nařčena z toho, že spolupracovala s nacisty, a doplácela na to, že si ji oblíbil někdo jako Adolf Hitler. Před třemi lety ovšem britský list The Guardian s odvoláním na odtajněné dokumenty zveřejnil, že Marika Rökk spolupracovala se sovětskou rozvědkou. Kdo vlastně byla nadaná kráska s tajemnou duší a andělskou tváří?

Markéta Kuča
Markéta Kuča 01. 08. 2020 09:00

Marika Rökk se narodila v Káhiře v Egyptě do rodiny maďarského architekta Eduarda Rökka a jeho manželky Maria Karoline Charlotte. Byla hodně zcestovalé dítě. Část dětství prožila v Budapešti, ale v roce 1924 se s celou rodinou přestěhovali do Paříže. Už v Budapešti začala Marika navštěvovat taneční kurzy a lekce tance. V hlavním městě Francie zanedlouho začala působit v kabaretu Moulin Rouge. Mladé a nadějné tanečnici se začalo dařit a bylo jí nabídnuto roční turné po USA. V roce 1929 se teprve šestnáctiletá Marika vrací zpátky do Evropy a o rok později natáčí svůj první film.

Oblíbenkyně Adolfa Hitlera

Skutečný průlom v její kariéře ale nastal tehdy, až když se Universum Film AG rozhodla udělat z Mariky německou filmovou hvězdu, která bude schopna konkurovat americkým hollywoodským kráskám filmového plátna. Marika okamžitě padla do oka říšskému ministru propagandy Josephu Goebbelsovi a později si ji oblíbil dokonce i samotný Adolf Hitler. Její skutečnou filmovou kariéru nastartoval film Lehká kavalerie z roku 1935 a během své vrcholné kariéry Marika v Německu natočila přes padesát filmů. Postupně se vypracovala na jednu z nejlepších hereček německého filmu během nacistické éry. Kromě herectví byla uznávanou operetní zpěvačkou a tanečnicí.

V roce 1944 byla na vrcholu kariéry a excelovala ve filmu Žena mých snů, ve kterém si zahrála s hercem Johannesem Hestersem. Ze spousty jejích filmů sršela značná nacistická propaganda, ale coby herečka své poslání Marika splnila. Její role byla bavit německý lid během druhé světové války a odvádět dobrou práci jako prototyp vůdčí ženy třetí říše. Během té doby si Marika vzala za manžela Georga Jacobyho, kterému také porodila dceru.

Spolupracovala s nacisty?

Po válce ale nastaly krušné časy. Marika se musela odmlčet a na chvíli pověsit hereckou kariéru na hřebík, protože byla nařčena z kolaborace s nacisty. To se ale neprokázalo a oslnivá herečka se pouští znova do práce. Až do roku 1987 hraje v seriálech a v divadle. Následně začíná uvažovat o hereckém důchodu, do kterého záhy odejde. Po smrti prvního manžela si bere maďarského herce Freda Raula a žije s ním až do jeho smrti v roce 1985. Samotná Marika Rökk, která je považována za jednu z největších válečných německých hvězd, se dožila úctyhodného věku 91 let. Odchází na věčnost po prodělaném infarktu v roce 2004.

Odhalení po letech

Před třemi lety v roce 2017 napsal britský list The Guardian s odvoláním na odtajněné dokumenty, že Marika od 40. let minulého století spolupracovala se sovětskou rozvědkou a patrně se podílela na vyzrazení informací o chystaném útoku nacistů na SSSR, což by vyvracelo tvrzení, že s třetí říší spolupracovala.

Na fotografie ze života kontroverzní herečky se podívejte zde:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články