Masoví vrazi 20. století: Podle nového výzkumu jich na svobodě zůstala pěkná řádka

Masoví vrazi 20. století: Podle nového výzkumu jich na svobodě zůstala pěkná řádka
Zdroj: Wikimedia Commons/Federal Bureau of Investigation, Public domain

John Wayne Gacy, Jeffrey Dahmer nebo Ted Bundy patří mezi nejhorší americké sériové vrahy 20. století. Jejich příběhy a většina obětí jsou známy. Jenže je tady ještě spousta sériových vrahů, kteří nebyli nikdy odhaleni.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 11. 2021 15:00

Michail Simkin a Vwani Roychowdhury z katedry elektrotechniky na Kalifornské univerzitě v Los Angeles pomocí statistických analýz vypočítali, kolik sériových vrahů potenciálně zůstalo v USA na svobodě v průběhu 20. století.

Sérioví vrazi 20. století

Oba výzkumníci přiznávají, že jejich odhad se drží při zemi. Vyšlo jim totiž, že v průběhu 20. století zůstalo v USA neodhalených 7 sériových vrahů, přičemž "nevýkonnější" má na svědomí přes 60 obětí.

Není to ovšem jediná statistika, která se zaměřuje na tento druh vrahů. Časopis Homicide Studies publikoval roce 2007 studii, podle které bylo v USA každý rok hlášeno 182 až 1 832 obětí sériového vraha. Autorkou studie je kriminalistka Kenna Quinet, podle které toto číslo odpovídá asi 115 americkým sériovým vrahům, jenž působili od 70. let, a za své zločiny nebyli nikdy obviněni.

A do třetice můžeme zmínit organizaci Murder Accountability Project, podle které v současnosti pobíhá na svobodě až 2000 sériových vrahů. Mnoho z nich sice skončí v rukou mužů a žen zákona, ale někteří se pravděpodobně dopadení vyhnou. Není bez zajímavosti, že podle Livescience.com sériové zabíjení dosáhlo vrcholu v 80. letech. Podle odhadů bylo tehdy každý rok aktivních v průměru 145 sériových vrahů, přičemž v letech 2010 až 2015 jich bylo každý rok jen 54. Proč ten pokles? Lidé změnili své chování a třeba už se tolik nepřesouvají stopem, což z nich kdysi dělalo lehký terč pro masové vrahy.

Jak odhalit sériového vraha

Vraťme se ale na začátek. Proč Michail Simkin a Vwani Roychowdhury uvádějí pouze sedm sériových vrahů? Analyzovali data 1 172 amerických sériových vrahů zdokumentovaných ve 20. století, z nichž jsou u 1 012 známá data činů a počty obětí. Pak do hry vstupuje kouzlo statistiky a "komplikace" jako je třeba ta, že spousta z nich má mezi vraždami prodlevy trvající rok nebo rovnou dekády. A než je dostihne spravedlnost, někteří z nich zemřou na stáří nebo u nějaké nehody.

A protože ne každý vrah je efektivní, někoho chytnou už po prvním činu, jiný stihne nepozorovaně desítky vražd, vychází z toho konzervativní odhad - přibližně sedm lidí spáchalo v USA během 20. století nejméně dvě vraždy, ale nebyli dopadeni.

Oba výzkumníci připouštějí, že jejich práce nemusí být přesná. Nebrali v úvahu potenciální sériové vrahy, kteří ukončili své řádění kvůli špatnému zdraví, invaliditě nebo stáří. Třeba Joseph James DeAngelo, takzvaný Zabiják z Golden State, byl dopaden v roce 2018 ve věku 72 let. Jenže řádil v 70. a 80. letech a poslední vraždu spáchal v květnu 1986. I na jeho příkladu se ukazuje, že ve skutečnosti mohlo ve 20. století řádit o poznání víc sériových vrahů, ale nikdy nebudou odhaleni.

Zdroje informací:

Iflscience.com: Stats Reveal How Many Serial Killers Went Uncaught During The 20th Century

Livescience.com: How Many Uncaptured Serial Killers Are Out There?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články