Mayská předpověď konce světa: Před 10 lety to nevyšlo, teď máme čekat do roku 4771

Konec světa podle mayského kalendáře: V roce 2012 to nevyšlo, nový termín je 4771
Zdroj: Wikimedia Commons/theilr, CC BY-SA 2.0

Vzpomínáte si na rozruch, který v roce 2012 vyvolal mayský kalendář? “Odborníci” z něj měli vyčíst, že konec světa nastane 21. prosince 2012. Jak to tak vypadá, k ničemu nedošlo. Prý šlo o chybnou interpretaci. Soudný den má totiž teprve přijít...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 12. 2022 11:00

Mayský kalendář patří mezi historicky a astronomicky nejpokročilejší kalendáře domorodých obyvatel Střední Ameriky. Obsahuje cykly, jenž jsou spojeny s různými bohy a kosmickými událostmi.

Mayský kalendář a konec světa v roce 2012

Lidé, kteří tvrdili, že svět skončí v roce 2012, si na této domněnce postavili výnosný byznys. Kdo se ale rozhodl začít studovat mayský kalendář podrobněji, zjistil, že je složen z cyklů, které se opakují pořád dokola. To tedy neznamená, že když dojdeme k poslední etapě, musí nutně nastat konec světa.

I ono datum 21. 12. bylo velmi spekulativní. Jak k tomu vůbec došli? Nebyla to spíš snaha různých samozvaných proroků, badatelů a mystiků přihřát si na domnělém konci světa vlastní polívčičku? Vždyť i nejzatvrzelejší ateisté ztratili na chvíli pevnou půdu pod nohama a začali přemýšlet o tom, zda nemají pravdu.

Jedna katastrofa za druhou

Ze všeobecné paniky samozřejmě nemůžeme vinit jen mayský kalendář. Přispěly k tomu i teorie o převrácených pólech Země a magnetickém poli. Také jsme se údajně mohli srazit s planetou Nibiru. Ale opět se nic z toho nestalo. V tomto roce však vědci přišli s překvapivým objevem. Měli bychom se zase bát?

Další konec světa prý bude v roce 4771

Nové datum konce světa je ustanoveno na rok 4771. Tedy za předpokladu, že mayský vesmírný cyklus trvá 2 880 000 dnů, respektive 7885 let. Vychází to z data vzniku kalendáře, což by měl být rok 3114 před naším letopočtem.

Pokud by to s koncem světa nevyšlo ani během nového data, měli by si lidé začíst klást otázku, zda někdy dokáží poselství mayského kalendáře správně interpretovat. Co když nám má být tato informace navždy skryta? To se uvidí až v roce 4771...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Předpovědi konce světa v roce 2012

Art.hn.cz: Konec světa měl nastat už mnohokrát. Výklad mayského kalendáře je založen na chybných datech

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články