Mezinárodní den obětí násilného zmizení: Dotýká se nejen unesených, ale i jejich rodin a přátel

Mezinárodní den obětí násilného zmizení: Dotýká se nejen unesených, ale i jejich rodin a přátel
Zdroj: Pixabay

Mezinárodní den obětí násilného zmizení připadá na 30. srpna a má za úkol připomenout i velmi nepříjemnou součást našich životů. Je důležité poukazovat na to, co se děje dnes a denně, neboť násilné zmizení je často používáno k šíření teroru ve společnosti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 08. 2022 17:00

Násilné zmizení se stalo globálním problémem a neomezuje se pouze na konkrétní region světa. Původně to byl nástroj represe vojenských diktatur a v současnosti se tímto likvidují také nepohodlní političtí oponenti. Zvláštní pozornost je třeba také věnovat obzvláště zranitelným osobám, jako jsou děti a osoby se zdravotním postižením. Statisíce lidí zmizely během konfliktů a období represí v nejméně 85 zemích světa.

Oběti a jejich rodina a přátelé

Všechny tyto tři skupiny jsou během násilného zmizení ovlivněny nejvíce. Oběti jsou navíc často mučeny. Žijí v neustálém strachu o svůj život a uvědomují si, že šance na pomoc je mizivá. Rodiny a přátelé unesených zase prožívají silné duševní trápení. Nevědí, co se s dotyčným člověkem stalo a zda se ještě někdy vrátí.

Hledání odpovědí na to, co se s obětí stalo, je rovněž v mnoha případech nebezpečné. Ve stejné situaci se může ocitnout kdokoli další. Ruku v ruce jdou s touto situací i ekonomické problémy. Zmizelý je častokrát živitelem rodiny. Bez úmrtního listu rovněž nejde vyplatit podporu či důchod. Únos tak způsobuje společenský i ekonomický úpadek.

Lidská práva versus násilné zmizení

Únosci svým činem porušují tato lidská práva: právo na svobodu a bezpečnost osoby, právo nebýt vystaven mučení a jinému krutému zacházení, právo na život a identitu, právo na zdraví, právo na vzdělání a další. Násilné zmizení je rovněž kvalifikováno jako zločin proti lidskosti. Nepodléhá tak promlčení.

Vznik Mezinárodního dne obětí násilného zmizení

Na sklonku roku 2010 vyjádřilo Valné shromáždění OSN hluboké znepokojení nad nárůstem únosů, včetně zatýkání, jenž má za úkol zastrašovat důležité svědky v různých kauzách. Mnohdy jsou však oběťmi i příbuzní nebo děti. I vydírání je součástí těchto nekalých praktik.

Díky Mezinárodní úmluvě o ochraně všech osob před násilným zmizením pak mohl vzniknout Mezinárodní den obětí násilného zmizení, který se “slaví” od roku 2011 a připadá vždy na třicátý srpen.

Zdroj informací: 

Un.org: International Day of the Victims of Enforced Disappearances, 30 August

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články