Mystička Anna Kateřina Emmerichová: Kromě stigmat ji sužovaly i drsné vize, podle nich vznikl film Umučení Krista

Stigmatička Anna Kateřina Emmerichová: Církev se drsným způsobem snažila dokázat, že si vymýšlí. Neuspěla
Zdroj: Wikimedia Commons/Gabriel von Max, Public domain

Téma stigmat jsme na Lifee nakousli již několikrát. Ale zatímco k Terezii Neumann a Anně Tomanové se lidé většinou chovali s bázní, respektem a úctou, Anna Kateřina Emmerichová zažívala pravý opak. Zajímavostí je, že její vize života Ježíše Krista se staly slavné díky Melu Gibsonovi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 02. 2023 16:00

Anna Kateřina Emmerichová se narodila 8. září 1774 ve Vestfálsku. Byla to německá augustiniánská řeholnice, mystička, vizionářka a stigmatička. V roce 2004 byla blahořečena papežem Janem Pavlem II.

Život v celibátu

Rodiče Anny byli velmi chudí. Ve dvanácti letech tak musela jít do služby na statek, později se z ní stala švadlena. Měla jít také studovat hudbu, když však zjistila, že varhaníkova rodina je na tom stejně jako ta její, dala jim všechny ušetřené peníze a vstoupila do kláštera. Díky mnoha prožitým extázím a vizím věřily ostatní jeptišky tomu, že se jí dostalo nadpřirozeného daru.

Po jedenácti letech od vstupu do konventu se jí poprvé objevila stigmata. Jejich projev byl tak silný, že ji upoutaly na lůžko. Nyní bylo nutné zjistit, zda si tato zranění nepůsobovala sama. Biskupská komise, generální vikář Overberg a skupinka tří lékařů ale žádný podvod z její strany neodhalila.

Stigmata a Kristova koruna

Koncem roku 1818 Emerichová prohlásila, že po úpěnlivých modlitbách ji Bůh bolestivých stigmat zbavil. Rány na rukou a chodidlech se zahojily, ostatní se však vždy znovu otevřely na Velký pátek. O rok později ji násilím odvlekli, zavřeli do jedné místnosti a podrobili zkoumání. Tři týdny byla pod neustálým drobnohledem. Nemohla si zavolat ani zpovědníka, či se setkat s přáteli.

Ale ani po tomto nepříjemném zážitku jí nemohli dokázat, že podvádí. Kromě stigmat prožívala také vize. Začínaly velmi silnou migrénou, která měla symbolizovat Kristovu korunu. Pak se jí začaly pod kůží objevovat kříže, což ale mohlo značit kardiovaskulární deformaci. Nebo podkožní léze, jenž způsobila postupující rakovina. Nic z toho ale nebylo potvrzeno.

Inspirace pro film Umučení Krista

Vize Anny Kateřiny se měly týkat Ježíše Krista, duší v očistci a Nejsvětější trojice, která vypadala jako tři vzájemně se prostupující koule o různé teplotě a velikosti. Největší a nejchladnější koule představovala Otce, prostřední připadala na Syna a nejmenší a nejžhavější byl Duch svatý. Katolická církev tyto vize uznala za pravé.

Během druhého, násilného, vyšetření se k ženě dostavil i německý básník Clemens Brentano, který byl jejím příznivcem. V následujících pěti letech zaznamenával všechna její vidění, která nakonec naplnila až čtyřicet svazků. Nejzajímavější je ale Hořké umučení Pána našeho Ježíše Krista, které inspirovalo herce a režiséra Mela Gibsona k natočení filmu Umučení Krista (2004). Právě její detailní popisy toho, co měl Spasitel v posledních hodinách svého života prožívat, daly vzniknout jednomu z nejsurovějších filmů, který byl kdy natočen.

Anna Kateřina Emmerichová zemřela 9. února 1824 v Dülmenu. Dožila se padesáti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Anna Kateřina Emmerichová

Catholica.cz: blah. Anna Kateřina Emmerichová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články