Krásná herečka Jean Simmonsová: Zhrzený nápadník jí zničil kariéru, chtěl ji vymazat ze světa

Jean Simmonsová se prosadila i přes překážky, které jí stavěl do cesty Howard Hughes.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Jean Simmonsová byla nádherná herečka. Prosadila se i přes všechny překážky, které jí kladl život a odmítnutý nápadník Howard Hughes. Přišla ale o hlavní roli v legendárním snímku Prázdniny v Římě. Hughes jí to zkrátka nedovolil.Howard Hughes byl mužem mnoha profesí, idejí a milionů – a nebyl zvyklý na odpor.Roli princezny ve filmu Prázdniny v Římě nakonec dostala Audrey Hepburnová.Na snímku z roku 1952 jsou zleva – Michael Wilding, Elizabeth Taylor, Stewart Granger a Jean Simmonsová.+ 2 fotky+ 3 fotky

Britská herečka Jean Simmonsová, jejíž výročí úmrtí si 22. ledna připomínáme, byla filmovou hvězdou v polovině 20. století. Jak velkou slávu by si ale mohla užívat, kdyby neodmítla producenta Howarda Hughese, o tom můžeme jen spekulovat. Zhrzený nápadník se jí mstil, jak jen mohl.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 22. 01. 2021 08:06

Jean Simmonsová už byla známou herečkou, patřila jí nominace na Oscara za roli ve filmu Hamlet, ale i srdce snoubence Stewarta Grangera, když poznala jednoho výstředního producenta. Šlo také o pilota, leteckého konstruktéra, podnikatele a režiséra v jedné osobě – Howarda Hughese. Jak se brzy ukázalo, tenhle okamžik byl pro její kariéru rozhodující. Bohužel, ne v dobrém. Zvláštní, zženštilý a po všech stránkách podivný muž se do Jean zamiloval a rozhodně nebyl zvyklý na odmítnutí. Herečka ale o jeho přízeň nestála. A i když některé zdroje hovoří o krátkém románku, Hughesovo další chování o tom příliš nesvědčí.

Prodaná herečka

Hughes neváhal, a když nemohl dostat Jean po dobrém, jednoduše si ji koupil – lépe řečeno koupil smlouvu, kterou měla sjednanou s filmovou společností Rank. Samotné Jean se dopředu nikdo nezeptal, a tak nejednou zjistila, že má nového zaměstnavatele. V té době jí bylo 22 let a byla teprve rok vdaná za Grangera, kterého si možná pamatujeme jako Old Surehanda ze série filmů o Vinnetouovi.

Manžel na telefonu

Zpočátku se její působení „v majetku“ Hughese zdálo být celkem bez problémů. Ty si Jean přidělávala svými románky mimo manželství, což později vedlo až ke krachu vztahu s Grangerem. Tehdy se ale ještě zdálo všechno téměř v pořádku.

Jednoho dne, když Hughes telefonoval Jean a snažil se ji přesvědčit, aby odešla od manžela, vložil se do toho sám Granger a odkázal producenta do patřičných mezí. To patrně neměl dělat. Hughes měl nad jeho ženou moc, kterou brzy dokázal.

Zmařená příležitost

V roce 1953 přišla nabídka, kterou by Jean Simmonsová z vlastní vůle jistě neodmítla – role princezny v dnes již legendárním filmu Prázdniny v Římě režiséra Williama Wylera. Hughes si ale postavil hlavu a „svoji” herečku ze smlouvy pro natáčení neuvolnil. Roli pak dostala Audrey Hepburnová.

Film tím sice rozhodně neutrpěl, Audrey se příležitosti ujala dokonale, a byť byla „náhradou”, svoji nominaci na Oscara v kategorii nejlepší ženský herecký výkon proměnila ve vítězství. Pro Jean to ale znamenalo ztrátu úchvatné úlohy. A Hughes se mstil dál. Nutil ji brát role, z kterých nebyla příliš nadšena a jen ubíjely její kariéru. Ze smlouvy s potrhlým miliardářem ji pak vysvobodil až soud.

Hlavou proti mocnému muži

I přes to se ale Hughesovi nepodařilo Jean Simmonsovou vymazat z filmového světa. Byla zkrátka natolik krásná a tak dobrá herečka, že ji diváci milovali i přes veškerou snahu odmítnutého mocného muže. Jen roli porovnatelnou s tou ve filmu Prázdniny v Římě už nikdy nenašla. V roce 1960 se ještě objevila ve slavném Spartakovi s Kirkem Douglasem. Poté se pomalu přesunula do divadla a televize, kde se patrně už vymanila z dosahu Howarda Hughese.

U nás jsme ji mohli vidět třeba ve výtečné romantické minisérii Ptáci v trní, kde si zahrála po boku Richarda Chamberlaina. Jean Simmonsová zemřela 22. ledna 2010, krátce před 81. narozeninami.

Zdroje informací:

Wikipedia: Jean Simmons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články