Nebojácná Milunka Savić: Na vojnu šla místo svého bratra, dlouho nikdo netušil, že je žena

Legendární vojačka Milunka Savić: V přestrojení za muže sama zajala 23 nepřátel
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Většina lidí o ní nikdy neslyšela, přesto získala ve válce více medailí než kterákoli jiná žena. Řeč je o Milunce Savić ze Srbska, která se v roce 1912 převlékla za muže a narukovala do armády, aby zachránila život svému nemocnému bratrovi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 01. 2023 16:00

Zdálo se, že Milunce přirostla vojna k srdci, sbírala jednu medaili za druhou. Tím si zajistila i odpovídající povýšení. Po deseti misích a několika zraněních se však její tajemství provalilo. Ale i poté odmítla svůj pluk opustit. Dokázala tak všem, že na bojiště zkrátka patří.

Neváhala se obětovat za svého bratra

Milunka Savić se narodila na konci 19. století na srbském venkově. Vyrůstala ve vesnici Koprivnica, kde žilo pouhých dvacet lidí. Poklidný a izolovaný život narušil v roce 1912 povolávací rozkaz pro jejího bratra, který však v té době byl vážně nemocný. Kdyby narukoval, jistě by kruté bitvy nepřežil. A to Milunka nehodlala dovolit. Ostříhala si vlasy, oblékla vojenskou uniformu a přihlásila se do armády místo něho. Lest jí vyšla. Nikdo nepoznal, že jde o ženu.

On je žena

Milunka Savić se účastnila celkem devíti misí, během kterých získala hned několik medailí za statečnost. Během desáté ji zranily bulharské šrapnely. Ošetřující lékař se pak nestačil divit. Rady si nevěděl ani velící důstojník. Měl ji potrestat, nebo poslat, jako skvělého vojáka, zpět na bojiště? Bylo to dilema, protože v té době měly ženy zakázáno vstupovat do armády. Nabídl jí místo ošetřovatelky, které však rezolutně odmítla. Nakonec její přání splnil.

I nadále mohla bojovat za svou zemi, za což získala další ocenění. V roce 1915 však málem zemřela během bitvy v Makedonii. Ze zranění hlavy se jí povedlo vyléčit a vrátila se na frontu. O rok později se jí podařilo bez pomoci zajmout 23 bulharských vojáků. To mezi nepřáteli vyvolalo nemalou paniku. V posledních měsících války, když začala srbská armáda ustupovat, přešla k Francouzům, kde mohla bojovat i nadále.

Život Milunky Savić po válce

Milunka na konci své vojenské kariéry nasbírala pěknou řádku medailí. Srbská armáda jí udělila hned 12 vyznamenání za statečnost. Dvakrát získala francouzskou medaili Čestné legie. Britové ji zase dekorovali řádem svatého Michala a Rusové křížem svatého Jiří. Byla také jedinou ženou, která během první světové války získala francouzský válečný kříž se zlatou palmou.

Ačkoli jí byl nabízen vojenský důchod, odmítla ho a raději se vrátila do Srbska. Tam se vdala za bankéře, kterému porodila dceru. Také adoptovala další tři děti. Manžel ji ale po několika letech opustil. Jako samoživitelka přijala místo uklízečky na ministerstvu zahraničních věcí. Během druhé světové války vedla ošetřovnu pro jugoslávskou osvobozeneckou armádu. Po vpádu nacistů byla zbita přímo před svými dětmi a poslána do koncentračního tábora. Po desíti měsících ji propustili. Poslední roky prožila v chudobě. Milunka Savić zemřela v roce 1972 na mrtvici.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Milunka Savić

Allthatsinteresting.com: The Astonishing Story Of Milunka Savić, The Most Decorated Woman Soldier In History

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články