5 nejděsivějších telefonátů na tísňovou linku: Nesmyslné násilí i smrt v přímém přenosu

5 nejděsivějších telefonátů na tísňovou linku: Nesmyslné násilí i smrt v přímém přenosu
Zdroj: Freepik

Lidé z tísňové linky nemají lehké povolání. Jejich příběhy bývají hodně děsivé. Někdy slyší křik oběti, kterou dostihl vrah, či sténání člověka páchajícího sebevraždu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 05. 2021 16:30

Práce operátora tísňové linky patří bezesporu mezi nejnáročnější povolání. Denně se musí potýkat s lidským neštěstím, což má velký vliv na psychiku. Zároveň musí zachovat chladnou hlavu. Ve vypjatých životních situacích je to právě on, kdo má lidem pomoci a říct jim přesně, jasně a rychle, co mají dělat.

Na dosah smrti

Tato děsivá zkušenost, jejíž autorka si přála zůstal v anonymitě, pochází z webu Reddit.com. „Volala mi velmi hysterická žena. Po dvou minutách se mi ji podařilo uklidnit a dozvěděla jsem se, že se její manžel před ní pokusil o sebevraždu. ‘Střelil se do hlavy! Musíte mu pomoct. Vůbec jsem mu nerozuměla, co po mně chtěl! Prosím, prosím, prosím, pošlete pomoc!’" Volající se se svým mužem ten den pohádala, on se pak opil a chtěl se zastřelit. Celou dobu slyšela operátorka v pozadí ještě nějaké mumlání. Připadalo jí, že to není angličtina, ale spíše cizí jazyk. „Pak jsem se od lékařů dozvěděla, že to byl hlas onoho muže. Snažil se křičet? Plakat? Volat o pomoc? To dodnes netuším. Další den byl však odpojen od přístrojů...” 

S nesrozumitelným mumláním měl zkušenost i uživatel PsychedelicGoat42, jehož kamarád měl zrovna úplně první směnu na tísňové lince a ozval se mu nějaký postarší muž. Měl velmi zastřený a třesoucí se hlas, jako by se o něj pokoušela mrtvice. Bylo mu rozumět jen to, že prosí o příjezd záchranky„Bohužel už bylo pozdě, volající během telefonátu zemřel. Kamarád ale poté se zděšením zjistil, že šlo o sedmnáctiletého chlapce, kterého vlastní matka střelila pistolí do obličeje.

Vyděšené děti na drátě

Vyhrocené situace, které musí řešit operátoři tísňových linek, se často týkají také dětí. „Jeden chlap zamkl v koupelně dvě batolata, zavolal na tísňovou linku a řekl: ‘Zavolejte mému otci a pošlete policii. Zabil jsem svou ženu a teď to chci skoncovat i se sebou.’ Zavěsil a spáchal sebevraždu. Vyděšeným dětem se naštěstí nic nestalo,” prozradil uživatel vicdamone911.

Mnohem horší situaci však zažil Mizcreant908. „Stalo se to v New Yorku v roce 1979. Zavolal mi malý kluk. Mezi vzlyky ze sebe dostal, že se jeho rodiče hádají a otec se chystá matku vyhodit z okna. V pozadí se skutečně ozýval mužský a ženský křik a také zvuky zápasu a rozbíjení věcí." Chlapec však neznal svou adresu a identifikace volajícího byla tehdy pouhou hudbou budoucnosti. Operátoři na tísňové lince totiž viděli jenom číslo volajícího, víc informací neměli. Museli proto použít reverzní telefonní seznam, který vyhledává informace o osobách podle čísla a nikoli jména. „Bohužel to trvalo příliš dlouho. Najednou se ozval děsivý výkřik a zvuk tříštěného skla. Muž ženu skutečně zabil.” 

Oběť hurikánu Katrina

„Během hurikánu Katrina mi zavolala jedna žena z New Orleansu. Nevím proč, ale ačkoli jsme byli v Los Angeles, přepojovaly se k nám hovory z jiných měst," svěřil se další uživatel webu Reddit. Snažil se její hovor přesměrovat na správný dispečink, vtom ale začala křičet, že je schovaná v podkroví a že v jejím domě začíná stoupat hladina vody. „Chtěl jsem, aby vylezla na střechu průduchem, jenomže byl příliš úzký. Nezbylo mi tak nic jiného, než naslouchat jejímu nářku a modlitbám. Snažila se co nejdéle udržet hlavu nad hladinou. Pak se najednou přerušilo spojení. Nevím, zda to přežila. Každopádně mne to donutilo odejít z tísňové linky...”

Zdroje informací:

Ranker.com: Real Dispatchers Share Nightmare Calls They’ll Never Forget

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články