Nejdražší svatební šaty historie: Na španělskou královnu Letizii nemá žádná jiná, ani krásná Kate

Nejdražší svatební šaty historie: Na španělskou královnu Letizii nemá žádná jiná, ani krásná Kate
Zdroj: Profimedia.cz
Jednoznačnou vítězkou mezi všemi princeznami a královnami je Letizia Španělská, jejíž šaty stály 6 milionů liber. Všechny ostatní nevěsty jí mohou jen tiše závidět.Svatební šaty Kate vyšly na 250 000 liber. Autorkou tohoto skvostu byla britská návrhářka Sarah Burton ze značky Alexander McQueen. Kate v této "soutěži" skončila na druhém místě.Eugenie z Yorku, vnučka královny Alžbety II., oblékla ve svatební den šaty za 200 000 liber, což jí vyneslo na třetí místo.Diana se vdávala v roce 1981, tehdejší a současné ceny lze tedy jen těžko objektivně porovnávat. O to cennější jistě může být její čtvrté místo. Královská rodina zaplatila za šaty od Davida Emmanuela 151 000 liber.+ 1 fotka+ 2 fotky

Také milujete královské svatby? Nádherné princezny v šatech s vlečkou, kterou musí nést zástup družiček, elegantně vyzdobený kostel a hosté z celého světa... Kdo by si takovou svatbu nepřál? Jenže ono to také něco stojí a šaty mohou tvořit tu největší položku. Která z královských svatebních rób byla nejdražší?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 14. 02. 2021 12:00

Když se řekne královská svatba, patrně si většina lidí stále ještě vzpomene na Den D Kate a Williama, který v přímém přenosu sledovalo přes 2,5 miliardy diváků po celém světě. Kate byla nádherná a William náležitě pyšný. Ty nejdražší šaty ale oblékl někdo jiný...

Vítězka Letizia

Byla to španělská královna Letizia. Ta nad ostatními zvítězila s neuvěřitelným náskokem. Její svatební šaty vyšly v roce 2004, kdy stála u oltáře vedle krále Filipa VI., až na ohromujících 6 milionů liber. Svatební šaty pro největší den španělské královny navrhl Manuel Pertegaz a jejich cena vzrostla do takto závratných výšin také díky velkému podílu ruční práce. Šaty byly zdobeny výšivkou ze skutečného zlata, vlečka se vinula ještě 4,5 metru za nevěstou. Vše dokreslovaly zajímavé, i když jednoduché dlouhé rukávy a vysoký límec. Nevěstu zdobil také diamantový diadém, dar od tchyně Sofie, která se jím dříve sama ozdobila ve svůj svatební den v roce 1962, kdy si brala krále Juana Carlose.

Kate jako druhá

Na pomyslnou stříbrnou příčku dosáhla vévodkyně z Cambridge, již zmiňovaná Catherine Elizabeth Middleton, nebo chceme-li Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge – zkrátka Kate. Její svatební šaty vyšly na 250 000 liber, což je vedle těch, které ve svatební den oblékla královna Letizia, pouhý pakatel. Přesto byla okouzlující a na její svatbu s princem Williamem, která proběhla 29. dubna 2011, svět asi hned tak nezapomene. Autorkou tohoto skvostu byla britská návrhářka Sarah Burton ze značky Alexander McQueen a podobu šatů královská rodina tajila až do posledního okamžiku. První informace o nich tak mohli módní kritici hodnotit až ve chvíli, kdy vystupovala z auta oblečená do saténového živůtku ve slonovinové barvě s květinovou krajkou. A stejně jako královna Letizia i Kate měla dlouhé rukávy. Záda šatů pak zdobilo 58 potahovaných knoflíčků a vlečka dosahovala délky tří metrů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kate Middleton (@_kate_middleton_royal)

Bronzová Eugenie

Na třetí místo dosáhla princezna Eugenie z Yorku, dcera prince Andrewa, druhého syna královny, a Sarah, vévodkyně z Yorku. Vnučka královny Alžběty II. je nyní zároveň čerstvá matka jejího nejmladšího pravnuka. Šaty princezny Eugenie, v nichž se v říjnu 2018 v kapli svatého Jiří na zámku Winsdor vdala za Jacka Brooksbanka, byly pořízeny za 200 000 liber. Jejich autory byli návrháři Peter Pilott a Christopher De Vaux. Také tyto šaty působily svojí zdánlivou jednoduchostí, která ale podtrhla jejich vznešenou krásu.

Milovaná Diana

Těsně pod medailovými příčkami se umístila princezna Diana, jejíž úchvatné šaty stály 151 000 liber. Tady je ale potřeba připomenout, že se bavíme o roce 1981, ceny byly přece jen trochu jiné. I přes propast času se však zařadily na jedno z předních míst. V katedrále svatého Pavla se princezna Diana objevila v šatech od svého blízkého přítele Davida Emmanuela. Ani její róba, podobně jako ta, kterou oblékla Kate, nebyla zcela bílá, ale ve slonovinové barvě. Hedvábný taft, z něhož byly ušity, zdobila starožitná krajka a nejdelší vlečka v historii britských královských svateb, osmimetrový skvost, který obdivovaly všechny nevěsty.

Kontroverzní Meghan Markle

Na výšku investice do svatebního dne si nemůže stěžovat ani kontroverzní manželka prince Harryho – už jednou rozvedená americká herečka Meghan Markle. Na pátém místě skončila díky tomu, že se 19. května 2018 objevila ve Windsoru v šatech od britské návrhářky Claire Waite Kellerové. Oproti Kate, jejíž svatební tým podrobnosti o svatebních šatech velmi přísně tajil, se o Meghaniných šatech za 110 000 liber mluvilo dlouho dopředu. Krásná herečka, která s návrhářkou aktivně spolupracovala, hosty svatby i televizní a internetové diváky ohromila v šatech, jenž dokonale zvýraznily její výstavní postavu. Nechyběla samozřejmě ani vlečka a závoj, na němž bylo připomenuto 53 zemí Commonwealthu. Jeho příprava zabrala celkem 3 900 hodin.

Zdroje: 

Wikipedia.cz: Catherine, vévodkyně z Cambridge; Letizia Španělská

Wikipedia.org: Wedding of Prince Charles and Lady Diana Spencer

Hellomagazine.com: 7 most expensive royal wedding dresses in order of price: Kate Middleton, Meghan Markle, Princess Eugenie, more

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články