Horší než Hirošima a Černobyl: Příběh nejradioaktivnějšího muže historie

Horší než Hirošima a Černobyl: Příběh nejradioaktivnějšího muže historie
Zdroj: Wikimedia Commons/ENERGY.GOV - HD.15.058, Public domain

Příběh zaměstnance jaderné elektrárny v japonském městě Tokaimura je jen pro otrlé. Hisashi Ouchi byl po strašlivé nehodě vystaven více než dvojnásobnému smrtelnému množství radiace. To znamenalo jediné - rozsudek v podobě nejbolestivější a nejpomalejší smrti v důsledku ozáření, která kdy byla zdokumentována.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 03. 2022 11:00

Psalo se 28. září 1999 a přesně v 10:35 začalo pro Hisashiho Ouchiho 83 dní v pekle. Spolu se svým kolegou Masatou Shinoharem se chystal přidat do srážecích nádrží uranový roztok, aby připravil dávku jaderného paliva. Jenomže omylem nalil dovnitř jiné množství, což vyvolalo okamžitou reakci v podobě modrého záblesku (došlo k explozi, při níž se uvolnilo neutronové a gama záření), který plně zasáhl právě Ouchiho.

Ouchi dostal větší dávku než záchranáři v Černobylu

Bezprostředně po výbuchu se na Ouchiho těle objevily vážné popáleniny. Neustále ztrácel vědomí, a když se na pár minut probral, začal prudce zvracet. Předpokládá se, že jeho tělo pohltilo 17 Sievertů (jednotka ekvivalentní dávky ionizujícího záření), což je nejvyšší úroveň, které kdy byl nějaký živý člověk vystaven. Pro srovnání lze dodat, že lidé, kteří přežili Hirošimu a Nagasaki, byli vystavení dávce 0,5 SV, záchranáři v Černobylu zase 0,25 SV.

Hisashi ale kupodivu nezemřel, tedy alespoň ne okamžitě. Po převozu do tokijské nemocnice se lékařům naskytl hrůzný pohled. Muž byl prakticky bez kůže. Bílé krvinky měl téměř na nule, navíc mu selhalo hned několik orgánů najednou. Měl také zcela zničený imunitní systém. Některé zdroje však tvrdí, že první týden měl pouze bolestivě oteklé ruce a na těle jen několik popálenin, kůže se měla začít odloupávat později.

Jeho léčby se ujal tým nejlepších odborníků. Snažili se mu zavést kožní štěpy a napumpovat do žil krevní transfuze. Říkalo se však, že z něj mělo každý den “uniknout” až dvacet litrů tekutin. Dle místních novin měl rovněž začít krvácet z očí, což přimělo jeho manželku tvrdit, že pláče krev.

Hisashi Ouchi prosil o milost

Jelikož mu záření rozhodilo DNA, snažili se mu lékaři dávat kmenové buňky jeho sestry. Doufali, že to mu pomůže zotavit se. Každý den byl pod vlivem velmi silných prášků proti bolesti. V bdělých chvílích pak prosil všechny kolem o milost.

Po sedmi dnech v nemocnici začal Hisashi Ouchi křičet, že už to nevydrží, že přeci není pokusný králík. S postupem času se stával čím dál více frustrovanějším a požadoval po lékařích, aby s jeho léčbou okamžitě přestali. Toužil jen po tom, aby se mohl vrátit domů. Devětapadesátý den se jeho srdce zastavilo celkem třikrát během devětačtyřiceti minut. Rodina však požadovala, aby byl pokaždé resuscitován, což mu nenávratně poškodilo mozek a ledviny.

Konečné vysvobození

Ouchiho rodina musela být velmi zoufalá. Na jednu stranu věděli, že lékaři mu spíše ubližují, na druhou ho však chtěli mít už doma. A jak se říká, naděje umírá poslední. Vysvobození přišlo 21. prosince 1999, Hisashi Ouchi podlehl multiorgánovému selhání.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tokaimura nuclear accidents

Dailystar.co.uk: ‘Most radioactive man’ kept alive fort 83 harrowing days as skin melted and he ‘cried blood’

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články