Nejslavnější pirátky všech dob: Převlékaly se za muže a velely desetitisícům rabiátů

Slavné pirátky: Na moře utíkaly před rodinou i sňatky, jedna velela téměř 40 000 mužům
Zdroj: Wikimedia Commons/Edward Mason Eggleston (1882-1941), Public domain
Čeng Š' se nejprve živila nejstarším řemeslem na světě. Jakmile se stala pirátkou, vzala vše pevně do svých rukou. Velela flotile 300 džunek a téměř 40 000 mužům. Mezi roky 1809 a 1810 však zažila sérii porážek. Vzdala se a přijala dohodu o amnestii pro sebe a své kumpány.Rachel Well (též Wall) byla první pirátkou narozenou v Americe a poslední ženou, kterou pověsili v Massachusetts. Zatčena ale nebyla na moři, nýbrž na souši, když se snažila jedné ženě ukrást pokrývku hlavy. Za své činy byla pověšena.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pokud si myslíte, že lodě mohli přepadávat jenom muži, jste na omylu. Důkazem je výčet těch nejslavnějších pirátek, které se kdy plavily po rozbouřených vodách moří.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 09. 2022 16:00

Sexisté by namítli, že ženy mohly leda tak na lodi vytírat podlahu, avšak opak je pravdou. Přepadávaly, loupily a kradly poklady. Mnohé z nich však za tento akční styl života musely zaplatit tu nejvyšší možnou cenu...

Ohnivá pirátka Anne Bonny

Narodila někdy okolo roku 1700 a všichni si ji pamatovali díky jejímu temperamentu a ohnivým vlasům. Podle legendy jí bylo pouhých třináct let, když nožem ubodala služebnou. Ač byla dcerou majitele karibských plantáží, raději odešla z domu a provdala se za prťavého piráta Jamese Bonnyho, který toužil po majetku jejího otce.

Když se to Annin otec dozvěděl, naštval se a zřekl se jí. Ta mu na oplátku podpálila sídlo. Poté odjela s Jamesem na Bahamy, kde se seznámila s Johnem Rackhamem, jenž byl znám pod pseudonymem Calico Jack. Stali se z nich milenci. James měl smůlu, musel souhlasit s rozvodem. Pro Anne to znamenalo období převlékání se do mužských šatů a bojování po boku svého nového manžela. Po zatčení se snažila popravě vyhnout tvrzením, že je těhotná. A v tomto okamžiku její příběh končí. Usmrtili ji po narození dítěte, nebo jí zařídil propuštění bohatý tatínek?

Pirátka Mary Read vyrůstala jako kluk

Narodila se v roce 1685 a s Anne Bonny ji pojilo silné přátelství. I Mary se plavila spolu s pirátem Calico Jackem. Společně také byli zatčeni a uvězněni. Nicméně její příběh začíná o několik let dříve než ten Annin. Mary strávila většinu dětství předstíráním, že je kluk. Její matka se provdala za námořníka, který s ní zplodil syna, než zemřel na moři.

Krátce poté měla její matka poměr a porodila Mary. Když jí zemřel syn, začala oblékat Mary do klučičích šatů, aby i nadále dostávala finanční podporu od manželovy rodiny. Fungovalo to až do puberty. Dokonce vstoupila do britské armády, kde excelovala. Poté odplula do Západní Indie. Její loď byla zajata piráty a Mary se rozhodla, že se k nim přidá.

V roce 1720 podepsala smlouvu s Calico Jackem a Anne Bonny, které rovněž prozradila, že je žena. Jack měl pravděpodobně poměr s oběma ženami, neboť Mary po zatčení rovněž tvrdila, že je těhotná. Na rozdíl od Anne existuje záznam, že Mary i s dítětem zemřela ve vězení. Pravděpodobně kvůli horečce.

Na další odvážné pirátky se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Pirát

Historydaily.org: Badass Lady Pirates

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články