Napůl oběšená Mary: Obvinili ji z čarodějnictví, její příbuznou je autorka Příběhu služebnice

Napůl oběšená Mary: Obvinili ji z čarodějnictví, její příbuznou je autorka Příběhu služebnice
Zdroj: Wikimedia Commons/Tompkins Harrison Matteson, Public domain

Seriál Příběh služebnice se zabývá antiutopickou verzí budoucnosti, málokdo však ví, že románová předloha Margaret Atwood je věnována poměrně neznámé Mary Webster. Ta byla obviněna z čarodějnictví ještě dříve, než započaly nechvalně proslulé procesy v Salemu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 04. 2022 11:00

Psal se rok 1683 a obyvatelé městečka Hadley si usmysleli, že musí svou sousedku Mary potrestat za spolky s ďáblem. Byla snadným terčem. Když přišla s rodiči do Ameriky, bylo jí 46 let. Provdala se za Williama Webstera, který byl o sedm let starší. Manželství nebylo příliš šťastné. Žili ve velké bídě a často žádali o pomoc své sousedy. A navíc ta její povaha... ta byla skutečným prokletím.

Čarodějnice Mary

Mary byla známá svou výbušností a ostrým jazykem. A právě proto ji lidé v Hadley nazvali čarodějnicí a nechali přivést před soud. To ale nebylo zdaleka vše. Prý měla mít špatný vliv na dobytek. V její blízkosti se stával těžko zvladatelným. V jiném případě se údajně podívala na dítě v kolébce, které se poté vzneslo až ke stropu.

Slovní i fyzická napadení od sousedů na sebe nenechala dlouho čekat. Soud v Bostonu však k celé kauze přistupoval až překvapivě racionálně a všechna obvinění smetl ze stolu. Bylo prý nad slunce jasné, že šlo pouze o obyčejné neshody mezi lidmi, kteří si jednoduše nesedli. Obyvatelé Hadley se ale s tímto rozsudkem nehodlali smířit. V jejich očích byla Mary jednoznačně vinna.

Konec čarodějnice?

Po návratu z Bostonu se celá situace ještě zhoršila. Přispěla k tomu náhlá nemoc místního jáhna, soudce a radního Philipa Smitha. Začal se mu zhoršovat zrak a trpěl záchvaty. Vše se prolínalo s návratem Mary. Prý ho někdo bodal hřebíky a v místnosti měla být přítomná žena, kterou kromě něho nikdo jiný neviděl. Ztrácely se mu taktéž léky a pod peřinou měl mít jakési černé stvoření podobné kočce.

To už několika lidem došla trpělivost. Vtrhli do Maryina domu a vyvedli ji na mráz, kde na ni křičeli a plivali. O pár minut později se již její tělo houpalo na nedalekém stromě. A ctěný jáhen? Na druhý den zemřel.

Příběh služebnice a dávno mrtvé Mary

Dav pak Mary pohřbil pod sněhem. Jenže podle webu Twojahistoria.pl se jako zázrakem dokázala znovu postavit na nohy a žila ještě dalších jedenáct let. Proto si vysloužila přezdívku napůl oběšená Mary.

A tím se dostáváme k Margaret Atwood, autorce slavného Příběhu služebnice, který se dočkal i úspěšné seriálové verze. Margaret Atwood se rozhodla své dílo věnovat Mary, neboť věří, že Atwoodové jsou potomky Websterů. Navíc hrdinka jejího příběhu se také nehodlá podřídit většině, ale bojuje za svůj vlastní osud.

Zdroj informací: 

Wikipedia.org: Mary Webster

Twojahistoria.pl: Na wpół-powieszona Mary – przerażająca historia kobiety, której zadedykowano “Opowieść podręcznej”

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články