Joseph a Magda Goebbelsovi: Zdánlivě dokonalý nacistický pár trpěl v nešťastném manželství

Joseph a Magda Goebbelsovi: Zdánlivě dokonalý nacistický pár trpěl v nešťastném manželství
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de
Joseph Goebbels měl podle vzhledu do typického Árijce opravdu daleko.Naopak Magda Goebbelsová byla ztělesněním správné árijské ženy.Svatba, ať už z lásky nebo politických důvodů, byla pro Josepha Goebbelse výhrou.Když se Magdě a Josephovi Goebbelsovým narodily děti, dával je Adolf Hitler všem za vzor.+ 2 fotky+ 3 fotky

Magda Goebbelsová tvrdila, že pravá dáma se pozná podle toho, že dokáže vést konverzaci, i když v kuchyni bouchne sporák. Joseph Goebbels byl dle Adolfa Hitlera “jediným svého druhu v nacionálním socialismu.” Na první pohled tvořili ideální pár. Ve skutečnosti ale bylo vše jinak.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 11. 2021 13:00

Ač mladý Joseph Goebbels svého otce označoval za “starého zmetka, puntičkáře a člověka bez špetky představivosti”, sám zastával vůči ženám zpátečnické přesvědčení. Do deníku si tehdy poznamenal: „Ženy by měly splňovat starodávné germánské přísloví zkrácené na zásadu tří K: Děti, kuchyň a kostel (v němčině Kinder, Küche, Kirche).”

Rodinný koníček Goebbelsových

Přestože byl ministr propagandy kulhavý skrček, Adolf Hitler dával jeho početnou rodinu za vzor a rád se s nimi fotil. Dokonce se zdálo, že s Goebbelsovou drobotinou zachází jako s vlastní. Kvůli tomu vznikla fáma, že Joseph dal svým potomkům jména začínající na písmeno H, aby tím vzdal hold Hitlerovi. Magdina matka Auguste to ale později vyvrátila: „Čirou náhodou bylo po narození prvního dítěte vybráno jméno Helga, na stejné písmeno začínalo i jméno Magdina syna z prvního manželství. Jakmile to oběma došlo, začali vybírat další jména na H. Byl to ale pouhý rodinný koníček, nic víc.”

Nakonec v jejich manželství přišlo na svět šest dětí - Helga, Hilde, Helmut, Holde, Hedda a Heide. Goebbels si později zapsal, že považuje své děti za to nejcennější, co má. V jejich výchově se ale moc neangažoval. K smrti totiž nesnášel jejich pláč, hlavně v noci. To ale neznamenalo, že veškerá péče zůstala na Magdiných bedrech. Ta své povinnosti přesunula na personál. Vstávalo se v sedm. Po snídani se starší děti odvezly do školy. Po návratu byl servírován oběd, po němž následovaly domácí úkoly. Až večeře se nesla v odlehčenějším duchu. Joseph oslovoval Magdu “bonbónku” a snažil se škádlit děti. Jedno z nich mu ale dělalo vrásky na čele.

Komplikovaný Helmut Goebbels

Po Helmutově narození propadl Goebbels ve velkou euforii. Byl nesmírně šťastný, že má konečně chlapce. Počáteční nadšení ale vystřídala studená sprcha. Syn ani náhodou nesplňoval jeho očekávání. Byl to povahově jemný, a zároveň trochu pomalejší snílek. Někdy až příliš moc plakal. Jindy byl zase tvrdohlavý. To pak Joseph uvažoval nad tím, zda by jej z toho nevyléčil pořádný výprask. Raději svůj čas věnoval dcerám. Prý dělaly velké pokroky ve škole.

Ideální árijská matka?

Joseph se s Magdou oženil v roce 1931. Zda to bylo z lásky, anebo politických důvodů, věděli nejlépe oni sami. Vzhledově byla ztělesněním dokonalé árijské matky. Jen jí chyběla ta tři K. Pomyslná péče o rodinný krb jí nic neříkala. Raději se pohybovala ve společnosti. Vůči svým zaměstnancům byla chladná a bezohledná. Dům měl být výstavní skříní režimu, chyby se netolerovaly.

Když se však Hitler vytasil s projektem Lebensborn, vyčetla mu, že by děti neměly být majetkem státu. Rodiče prý nic nenahradí, byť v jejím případě to znamenalo, že nic nenahradí chůvy. Opět si zahrála na správnou matku. A Němky jí zobaly z ruky. Chodila jí spousta dopisů, v nichž ženy Magdu prosily, aby jim pomohla s nezdárnými manžely, kteří je zanedbávali, či uvrhli do chudoby. Taková žádost byla ale pro ni dost obtížná, jelikož sama čelila nevěrám svého manžela. Vrcholem byl jeho románek s Lídou Baarovou.

Smrt Josepha Goebbelse a jeho rodiny

Hitler to zarazil a nařídil Magdě, aby s Josephem zůstala ještě rok. Pokud se pak bude chtít stále rozvést, povolí to, a navíc jí zajistí doživotní rentu a vlastní dům.Také vám radím, abyste začali žít asketicky. Jako mnich a jeptiška,” dodal Vůdce. „Já již tak dlouho žiji,” postěžovala si onehdy Magda Goebbelsová.

Svého muže ale následovala až do trpkého konce. „Pokud prohrajeme válku, můj život skončí,” řekla. „Děti vezmeme s sebou. Jsou příliš krásné a laskavé na to, aby přežily v novém světě.” A skutečně. Když 30. dubna 1945 spáchal Adolf Hitler sebevraždu, Goebbelsovi se rozhodli jej následovat. A tak 1. května ráno Magda uspala svých šest dětí morfiem a pak je otrávila kyanidem. Ona sama si vzala kyanid také a Joseph se zastřelil.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Joseph Goebbels 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Joseph i Magda Goebbelsowie: (nie)idealne małżeństwo i (niezbyt) wzorowa rodzina 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články