Neuvěřitelný příběh Georgie Tann: Únosy a prodejem dětí si vydělala miliony

Neuvěřitelný příběh Georgie Tann: Únosy a prodejem dětí si vydělala miliony
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Na první pohled působila Georgia Tann jako milá paní, ve skutečnosti ale obchodovala s dětmi. V letech 1924-1950 vedla v Tennessee dětský domov, který měl sice image zařízení, jenž se stará o děti z velmi chudých rodin, ale za jeho zdmi se děly hrůzné věci.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 05. 2021 14:00

Během pětadvaceti let nechutného kšeftování si Gergie Tann přišla na miliony dolarů. Spolu se svými zaměstnanci cestovala po zemi a brala chudým rodinám jejich děti. Buď to šlo po dobrém, anebo pod pohrůžkou trestního stíhání za zanedbání péče. Vše se dělo „legálně", neboť žena měla známosti na těch nejvyšších místech. Většina dětí putovala k celebritám a bohatým lidem. Ty nechtěné ale pomalu umíraly, Georgia jim totiž odmítala dát najíst. Zatímco se jí prý povedlo prodat přes 5000 dětí, kvůli jejímu nelidskému přístupu zemřelo na 500 dalších...

Dívky mířily k pedofilům

Ne všechny prodané děti se měly v náhradních domovech dobře. To platilo zejména na mladé dívky. Kromě toho, že je měla Georgia Tann sama obtěžovat, podle spisovatelky Bisantz Raymond je prý často posílala k pedofilům. Píše o tom ve své knize s výmluvným názvem The Baby Thief (Zlodějka dětí). Některé rodiny si z dětí udělaly sluhy a nechaly je tvrdě pracovat na svých rozlehlých sídlech. Často také docházelo k bití, psychickému a fyzickému týrání a znásilnění. Mezi adoptivními rodiči nebyly jenom známé osobnosti, ale i úspěšní podnikatelé a zámožní farmáři.

Past sklapla až na konci 40. let, kdy guvernér Tennessee nařídil rozsáhlé vyšetřování podezřelých adopcí. Právník Robert L. Taylor, který měl celou kauzu na starosti, zjistil hned na začátku dvě šokující věci: Tann si vydělala svým pochybným byznysem miliony a děti, které nikdo nechtěl, umíraly v jejím domově jako mouchy, jedno za druhým.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Adam Willson (@books_bowties_and_bald)

Lži Georgie Tann

Georgia Tann se nezastavila před ničím. Její lidé začali později unášet děti z kojeneckých ústavů, ulic, a dokonce i z kostelů. Odebíraly se také děti ženám, jež dočasně pobývaly ve vězení, nebo v psychiatrické léčebně. Častokrát se také stávalo, že po porodu byla matce oznámena smrt dítěte. Přitom to byla jedna velká lež. Doktoři byli ale schopni za tučné úplatky potvrdit a zfalšovat cokoli.

Než se vše provalilo, těšila se Tann velké popularitě. Eleanor Roosevelt s ní diskutovala o právech dětí, prezident Harry Truman zase trval na tom, že se musí zúčastnit jeho inaugurace. Slavná herečka Joan Crawford z jejího domova adoptovala dvě holčičky. A přidaly se i Lana Turner a Mary Pickford. Jak by ne, když Tann v rámci marketingu dávala do novin reklamy s fotkou blonďatého chlapce a textem: Chcete skutečný vánoční dárek?

5000 dětí na prodej

Tann se podařilo prodat přes pět tisíc dětí a obvyklá částka byla 750 dolarů. Když se chtěli někteří rodiče soudit, narazili na soudkyni Camillu Kelley, která byla Georgií podplacená a snažila se všemožně zhatit možný návrat dítěte. Nepomohla ani policie. Tann měla prostě opravdu velké konexe. Její zločiny vyšly najevo v roce 1950. Spousta dětí se však ke svým rodičům už nikdy nevrátila. Georgia se soudu ale nedožila. Zemřela v září 1950 na rakovinu ve věku 59 let.

Zdroje informací:

Ranker.com: The Unbelievable Story Of How One Woman Made Millions Of Dollars By Stealing And Reselling Children

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články