Neuvěřitelný útěk na Západ: Chlapci se z komunistického Polska dostali pod přívěsem kamionu

Velký útěk z komunistického Polska: Bratří Zielińští strávili pod přívěsem kamionu 26 hodin
Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Addison, CC BY-SA 2.0

V říjnu 1985 podnikli bratři Zielińští, kterým tehdy bylo 15 a 13 let, velký útěk za svobodou. Pro orgány Polské lidové republiky to byla obrovská facka a výsměch. Jak je možné, že se chlapcům podařilo vyhnout všem kontrolám a uprchnout pod přívěsem kamionu? Cesta do Švédska jim trvala dlouhých 26 hodin.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 10. 2022 11:00

Mnoho lidí nad jejich útěkem dodnes nevěřícně kroutí hlavou. Jak se mohli přes všechny kontroly dostat až do Švédska? Tímto příběhem žil tehdy celý svět. O to kurióznější je přiznání obou bratrů, že útěk vůbec neplánovali. Chtěli jen zažít nějaké dobrodružství. Až poté, co zjistili, že Polsko bojuje o jejich návrat, rozhodli se udělat vše pro to, aby mohli zůstat ve Švédsku.

Začátek dobrodružství

Adam a Krzysztof Zielińští pocházeli ze zcela obyčejné rodiny rolníků. Adam byl nejstarší z osmi dětí. V době útěku mu bylo 15 let, Krzysztof byl o dva roky mladší. Nikoho by nenapadlo, že se odhodlají k takovému činu. Ničím se nelišili od svých vrstevníků a nikdy s nimi nebyly žádné problémy. Jak se zrodil takový nápad?

„Jednoho dne, když jsme pomáhali tátovi, se mě Adam zeptal, zda bych s ním neutekl na Západ. A já jsem samozřejmě řekl ano! Nechtěli jsme bojovat proti komunismu a Sovětskému svazu, i když jsme věděli, že to není pro Polsko dobré. O týden později jsme byli už pryč,” zavzpomínal Krzysztof.

Útěk z komunistického Polska

Kluci původně plánovali let do Spojených států, což řekli pouze třem kamarádům. Rozhodli se zanechat alespoň dopis na rozloučenou, aby se jejich rodiče nezbláznili. Stálo v něm: „Milí rodiče! Víme, že vám tímto útěkem způsobujeme spoustu potíží a utrpení. Neutekli jsme proto, že jsme se měli u vás špatně. Měli jsme k tomu prostě jeden důvod. Nebojte se, vrátíme se za tři dny. Pokud vás můžeme poprosit, nekontaktujte policii.” 

Za ušetřené peníze si koupili jízdenky na autobus do Tarnova. Odtud se vydali vlakem do Varšavy. Na letišti však zjistili, že by se těžko mohli nepozorovaně dostat do nákladového prostoru letadla. Všude byla milice. A to bylo dobře. Vzhledem k tomu, že tam může teplota klesnout až na mínus padesát stupňů, tuto cestu by pravděpodobně nepřežili.

Domů se po takovém debaklu nemohli vrátit. Vtom si Adam vzpomněl na jednoho kamaráda, který mu říkal o prázdninách ve Świnoujścu a trajektech, jenž odtamtud vyplouvají. Vydali se tedy tam. Na trajektech se totiž převážely kamiony jedoucí do zahraničí. Vybrali si jeden, který čekal ve frontě na kontrolu a schovali se pod jeho podvozek. Zajímavé je, že je strážný neobjevil. Po letech však bratři vypověděli, že je možná přehlédl schválně.

Politický azyl ve Švédsku

Po 26 hodinách cestování se konečně notně prochladlí a hladoví bratři dostali do Švédska. Dlouho si ale jeho krás neužili. Záhy skončili na policejní stanici, kde ihned požádali o politický azyl. To se ale Švédům moc nelíbilo, nechtěli mít s komunistickým Polskem nějakou rozepři. Kluci se je však snažili přesvědčit, že návrat do vlasti by pro ně mohl skončit tragicky.

A to starší Adam nehodlal dopustit. Vymyslel si historku o tom, jak je doma pronásledovala policie. A Švédové jim to uvěřili. Bratři skončili v uprchlickém táboře. Byl to prý ráj na zemi – klíče od bytu, kapesné, lednička nacpaná jídlem a svoboda. Jejich rodina však kvůli tomu čelila rozsáhlému vyšetřování. Oba chlapci putovali k pěstounům, pak vystudovali školu. Vedli obyčejný život. Po pádu komunismu navštívili svou vlast a pravou rodinu. Adam zůstal ve Švédsku napořád, Krzysztof se 20 letech od útěku vrátil domů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Zieliński brothers escape

Ciekawostkihistoryczne.pl: Ucieczka braci Zielińskich

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články