Rudá partyzánka: Hannie Schaft byla pro nacisty noční můrou, její dopadení nařídil sám Vůdce

Rudá partyzánka: Hannie Schaft byla pro nacisty noční můrou, její dopadení nařídil sám Vůdce
Zdroj: Wikimedia Commons/Cees de Boer, CC0

Hannie Schaft bylo pouhých 24 let a už se stala postrachem nacistických okupantů. Dívka s rudými vlasy, jak se Hannie přezdívalo, byla tak smrtící, že její dopadení nařídil samotný Adolf Hitler. Proč se jí Vůdce tolik bál?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 01. 2022 12:00

Když nacisté napadli Nizozemí, Hannie pochopila, že s příchodem německé armády zavládne v zemi teror. Rozhodla se proto svůj život zasvětit záchraně Židů, shromažďování informací pro holandský odboj a likvidaci představitelů nacistického režimu, včetně kolaborantů.

Hannie Schaft proti nacistům

Hannie se narodila 16. září 1920 v Haarlemu. Vyrůstala jako jedináček, její sestra zemřela na záškrt. Přestože byla introvertní, tichá dívka, v politických názorech tíhla k radikálnímu socialismu, k čemuž ji přivedli její rodiče. Nacismus se tak pro ni stal středobodem všeho zla.

Hannie zrovna studovala práva na univerzitě v Amsterdamu, když hranice Holandska překročily tanky. Zanedlouho mohla na vlastní oči vidět, jak se Němci chovají k Židům. To ji přesvědčilo k tomu, aby se připojila ke komunistické buňce odporu. Zprvu plnila méně nebezpečné úkoly. Vplížila se třeba do veřejného bazénu, kde ukradla několik průkazů totožnosti. Ty pak pomohly Židy ochránit před transportem do koncentračních táborů. Snažila se také pro hnutí shánět peníze a jelikož se osvědčila na výbornou, skutečně důležité mise nenechaly na sebe dlouho čekat.

Zkouška odvahy

V roce 1943 se nacisté pokusili donutit nizozemské studenty k podepsání přísahy o loajalitě. Hannie a další mladí lidé to odmítli, i přesto, že tím ztratili nárok na další vzdělávání. Pravdou je, že v té době měla již úplně jiné starosti. V domě rodičů ukrývala Židy, kterým vystavovala falešné dokumenty, aby mohli opustit zemi. Hannie to ale nestačilo a požádala odboj o zbraň.

Buňka souhlasila. Jenomže když vystřelila na svůj první cíl, zbraň selhala. A nezačala fungovat ani po několika dalších pokusech. Proč? Byl to test. Vedení odboje chtělo vědět, zda bude mít skutečně dostatek kuráže na to, aby vystřelila na okupanty. Při další akci již vše fungovalo, jak mělo. Jednoho dne byl chycen její spolubojovník Jan Bonekamp, a to mladou ženu velmi zasáhlo. Navíc se po zpackanému atentátu dostala na seznam nejhledanějších osob jako ”tajemná dívka s rudými vlasy”. Její dopadení nařídil Vůdce osobně.

Smrt Hannie Schaft

Jan Bonekamp nejprve mlčel jako hrob. Jenže pak jej jeden z nacistů, který se vydával za člena odporu, oklamal. A Jan mu prozradil adresu rodičů odvážné partyzánky. Ihned byli deportováni do koncentračního tábora. Hannie se kvůli tomu chtěla udat, odboj jí to ale zakázal. Místo toho ji přesvědčili k ještě náročnějším misím. Aby zmátla nepřítele, obarvila si vlasy na černo a začala prozkoumávat místa s ukrytými nacistickými ponorkami a rampy, odkud byly odpalovány rakety.

To bohužel znamenalo její konec. Na jednom kontrolním stanovišti ji vojáci zadrželi s pašovanými novinami a pistolí. A když si všimli, že jí z obarvených vlasů vykukují rudé kořínky, měli jasno. Hannie zemřela pouhé tři týdny před osvobozením Holandska. První kulka, kterou na ni popravčí vystřelil, ji pouze zranila, smrtící byla až druhá střela. Odvážná mladá žena stihla ještě pronést poslední slova: „Jsem odolná i vůči náboji...”

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Hannie Schaft 

Allthatsinteresting.com: Meet Hannie Schaft, The World War II Resistance Hero Who Terrified The Nazis 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články