11 slavných milovníků koček: Kateřina II. Veliká povýšila své mazlíčky do šlechtického stavu

Nejslavnější milovníci koček: Abraham Lincoln je krmil zlatou vidličkou
Zdroj: Wikimedia Commons/Follower of Johann Baptist von Lampi the Elder, Public domain
Kateřina II. Veliká povýšila ruské modré plemeno do šlechtického stavu. Neurozené kočky, které likvidovaly škůdce, zase měly stálý plat a přísun jídla. Francouzský spisovatel Charles Baudelaire věnoval kočkám své slavné dílo Květy zla. Jeden verš dokonce oslavuje mňoukání.Mark Twain měl doma až devatenáct koček. Také prohlásil, že kdyby se kočka zkřížila s člověkem, bylo by to pro lidstvo přínosem, ale pro kočky katastrofa.Emily Brontëová bránila kočky esejí, její sestry Charlotte a Anne je zase zmiňovaly ve svých denících.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jak to měl s kočkami prezident Abraham Lincoln, vladařka Kateřina II. Veliká nebo slavná kuchařka Julia Child? Komu seděly celé dny na rameni a kdo je krmil zlatou vidličkou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2022 11:00

Kočka domácí je domestikovaná forma kočky plavé, která je již více než tisíc let společníkem člověka. Má pružné a svalnaté tělo, jež je dokonale přizpůsobeno lovu. K tomu jí pomáhají také ostré zuby, dokonalý sluch, zrak a čich.

Kočka Abrahama Lincolna

Patří mezi nejslavnější americké prezidenty. Málokdo ale ví, že když Abraham Lincoln zrovna neřešil politiku, měl oči jen pro kočky. V Bílém domě jich měl hned několik. A také se povídá, že když se vydal na večeři k ministru zahraničí Williamu Stewardovi, nakrmil jeho mňoukající kočičku zlatou vidličkou.

Švýcarský malíř Paul Klee byl taktéž blázen do domácích šelem. Kočky se staly tématem jeho třiceti děl, v těch ostatních se objevily alespoň v pozadí. Své vlastní domácí mazlíčky miloval natolik, že je brával i na cesty. Díky tomu si mohly jeho předoucí chlupatá klubka prohlédnout ty největší světové památky.

Šedesát koček Florence Nightingale

Americká spisovatelka a abolicionistka Harriet Beecher Stowe musela své rodině a přátelům připomínat čarodějnici. Jednoho dne se u ní doma záhadně objevil šedomodrý kocour, kterému dala jméno Calvin (po svém manželovi). Po čase se mezi nimi vytvořilo tak silné pouto, že jí kocour dokonce asistoval při psaní. Seděl jí totiž celou dobu na rameni.

Britská zdravotní sestra a sociální reformátorka Florence Nightingale měla údajně prohlásit, že kočky mají více citu než lidské bytosti. Za svůj život vlastnila více než šedesát koček. Otisky tlapek bychom našli i na některých jejích dopisech. A když přišla doba krmení, mohly se těšit na speciálně upravená jídla servírovaná na porcelánových talířích.

Další slavné milovníky koček najdete v galerii.

Zdroje informací: 

Historythings.com: Feline Fine – History's Most Famous Cat People

Litter-robot.com: Famous Women in History Who Loved Cats! 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články