Noční můra pacientů: 3 děsivé příběhy lidí, kteří probudili uprostřed operace

Noční můra pacientů: 3 děsivé příběhy lidí, kteří probudili uprostřed operace
Zdroj: Pixabay

Operace je velmi stresující patrně pro každého člověka. Naštěstí existuje anestezie a pacient si celý zákrok odbude v bezvědomí. Co když ale anestezie najednou přestane fungovat a probudí vás bolest, jakou jste ještě nikdy nezažili?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 01. 2022 13:00

Příčinou náhlého probuzení z narkózy může být špatná kombinace léků, nebo fakt, že tělo reaguje na tuto látku jinak, než by mělo. Pokud k tomu dojde, je možné, že to v pacientovi zanechá traumatické následky. Kvůli tomu vznikají různé iniciativy, jenž apelují na to, aby byla během zákroku sledována mozková aktivita pacienta. Lékaři by díky tomu ihned věděli, že se začíná probouzet.

Skalpel, prosím

„Najednou jsem uslyšel: skalpel, prosím,” svěřil se jeden muž televizní stanici BBC. Zaplavila mne panika. Nemohl jsem tomu uvěřit. Navíc jsem se nedokázal pohnout. Operovali mi břicho, takže jsem dostal léky způsobující paralýzu. Svaly se pak při řezu tolik ‘nebrání’...” Bohužel mu zabrala pouze paralytika, s celkovou anestézií to bylo již horší.

Muž tomu stále odmítal uvěřit. Nechápal, proč by se to stalo zrovna jemu. Když chirurg provedl první řez, pocítil nepředstavitelnou bolest. Nebylo však v jeho silách na to personál upozornit. Nemohl otevřít oči, ani se posadit. Připadalo mi, jako by na mne někdo seděl a celou svou vahou mne přišpendlil k operačnímu stolu.” 

Operace po porodu

Další hrůzný zážitek z nemocnice popsala listu Coventry Telegraph mladá maminka, která si přála zůstat v anonymitě. Před šesti týdny se mi narodilo dítě a můj žlučník mi dával pěkně zabrat. Během urgentní operace jej úspěšně odstranili, zapomněli však na žlučové kameny.” Žena se tak musela ještě téhož dne vrátit na sál.

Sestra jí řekla, aby si lehla na bok. To však pacientka kvůli dřívější operaci nemohla. Zdravotnice její upozornění ale odbyla mávnutím ruky a stejně ji otočila. Jako další si pamatuje příšernou bolest. Ani ona se nemohla bránit. Naštěstí si toho všiml lékař a začal na sestru křičet, ať pacientku okamžitě otočí, nebo jí ublíží. Poté se jí zatmělo před očima. Další den ráno ženě vysvětlili, že si špatným otočením těla přilehla infuzi. Do těla se jí tak nedostávala žádná analgetika.

Probuzení uprostřed operace

S doposud nejděsivějším zážitkem ve svém životě se čtenářům Coventry Telegraph svěřil ještě jeden muž. Čekala jej osmihodinová operace páteře. Ležel na boku, díval se na všechny přístroje. A byla mu u toho velká zima.

„Po krátké dezorientaci jsem si uvědomil, že kvůli hadičce v krku nemůžu normálně dýchat. Chtěl jsem ji rukama vyndat, ale byly bezvládné. Doktor si toho musel všimnout, neboť se mu v očích zračila panika. Ihned mi dal další dávku anestezie. Následující den ale vše zapřel, prý se mi to jen zdálo. Já však vím, co jsem viděl...” 

Zdroje informací: 

Radiožurnál.rozhlas.cz: Tahle noční můra každého pacienta se může stát skutečností 

Coventrytelegraph.net: Six horrifying stories from people who’ve woken up DURING surgery 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články