Ženy v Osvětimi: Mladé matky se prý schovávaly před svými dětmi, prodloužilo jim to život

Koncentrační tábor Osvětim: Komando Kanada, nesnesitelný hlad a mateřství pod hákovým křížem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Muži, ženy, děti – jedno měli společné, pro Němce šlo o podřadné bytosti, s nimiž si mohou nakládat, jak sami uznají... A tady také pracoval Rudolf Vrba, který se rozhodl utéct a dát světu zprávu o hrůzách páchaných v Osvětimi...Kanada – místo, kde po nějakou dobu pracoval i Rudolf Vrba.Kanada se v Osvětimi říkalo místu, kde vězňové přebírali majetek, jenž zůstal po zavražděných lidech. Nešlo tak „jen“ o vraždu, ale o loupežnou vraždu, jak poznamenal Rudolf Vrba.V Kanadě se našlo téměř všechno – od zlata až po džbány a další potřeby, které si lidé brali s sebou ve víře, že jedou na místo, kde budou moci alespoň přežívat...+ 3 fotky+ 4 fotky

V koncentračním táboře Osvětim zemřelo téměř 1,3 milionu lidí. Buď se upracovali k smrti, nebo je poslali do plynových komor. Odhadovaná délka života v táboře se pohybovala mezi šesti týdny a třemi měsíci. Ženy přistupovaly ke svému zajetí jinak než muži. Jak se snažily přežít?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 06. 2022 11:00

Oddělování příběhů židovských žen a mužů se dlouho považovalo za nežádoucí. V rámci solidarity se k tomuto tématu mělo přistupovat vždy obecně. Ke zvratu došlo až v osmdesátých letech.

Komando Kanada v Osvětimi

Součástí koncentračního tábora Osvětim bylo i komando Kanada. Jeho členové měli za úkol vytřídit majetek, který si s sebou vězni přinesli do tábora, a poslat jej do Německa. A proč Kanada? Kasárna byla jediné místo v lágru, kde bylo možné najít dostatek jídla. A Kanada byla pro Němce symbolem bohatství a prosperity.

Muži v komandu se snažili oblečení sabotovat. Třeba roztrhali podšívku a švy kabátu na cáry a zachovali pouze vnější plášť. Němec, který si na sebe takto upravené oblečení navlékl, se dlouho neradoval. Po chvíli se rozpadlo. Ženy však volily jiný přístup, psychologický. Do kapes kabátů dávaly vzkazy typu: Německé ženy, vězte, že máte na sobě kabát, který patřil ženě, jenž byla v Osvětimi zplynována.” 

Jak se vyrovnat s hladem v Osvětimi

Hlad trápil všechny vězně v koncentračních táborech. Zatímco muži v Osvětimi snili o těch nejlepších jídlech, na kterých si budou po osvobození pochutnávat, ženy naopak vzpomínaly na to, co připravovaly před válkou. Rozdílné myšlenky mohly plynout z faktu, že v nižších a středních třídách byly jasně dány role, tedy že muži jedli a ženy vařily.

V případě žen se také mohlo jednat o jistý socializační proces. Ten měl za úkol vyřešit dva dilemata najednou. Psychickou potřebu zapojit se, alespoň verbálně, do témat týkajících se jídla. A připravit mladé dívky na to, co bude potřeba v kuchyni zastat po válce. Za normálních okolností by matky učily dcery praktickými ukázkami, ne vypravováním.

Mateřství pod hákovým křížem

Otázka mateřství v holokaustu je poměrně ožehavé téma. Polák Tadeusz Borowski ve své knize Tudy do plynu, dámy a pánové uvedl, že některé mladé matky se před svými dětmi schovávaly, aby si "koupily" alespoň pár dní života navíc. Ženy s malými dětmi totiž šly ihned na likvidaci.

Pokud na opuštěné dítě narazil německý voják, začal křičet na seřazené ženy tak dlouho, dokud se ta pravá nepřiznala. Ty, které Osvětim přežily, pak vypověděly, že o takových praktikách slyšely. Stoprocentně je ale potvrdit nemohly. I kdyby tomu tak skutečně bylo, je potřeba položit si otázku: Jak bychom se v této vypjaté situaci zachovali my?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Osvětim 

Theconversation.com: Auschwitz: Women used different survival and sabotage strategies than men at Nazi death camp

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články