Král, který páchl. Ludvíkovi XIV. v ústech tlely zbytky jídla a z nosu mu teklo víno

Král, který páchl. Ludvíkovi XIV. v ústech tlely zbytky jídla a z nosu mu teklo víno
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Koupele nepatřily ve Versailles zrovna k oblíbeným. Věřilo se, že horká voda oslabuje tělo a činí organismus méně odolným vůči různým nemocem. Lidé raději volili rychlé ošplouchnutí za studena.Toalet bylo v zámku nedostatek. Vlastní záchod měli jen ti nejvýše postavení. Zbytek se musel tlačit na společných toaletách, které oddělovaly pouze zástěny. A kdo už nemohl vydržet, šel do rohu místnosti. 
Obsah nočníků se vyhazoval ven z okna. Častokrát to někomu přistálo na hlavě. Marie Antoinetta by mohla vyprávět...
Zubaři byli v té době spíše řezníci. Ludvíkovi XIV. měl jeden z nich urazit kus patra. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Versailles bylo za vlády Ludvíka XIV. skutečně honosné sídlo, které mu záviděl nejeden evropský panovník. Jenomže pod pozlátkem, jež mělo každého ohromit, se ukrývala realita, ze které by se dnes většině lidí zvedal žaludek...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2021 11:00

Hygiena ve Versailles představovala velký problém. A to jak u dvořanů, tak i u samotného krále. Bylo toho však víc. To, co se dělo na Ludvíkově zámku a v jeho okolí, připomínalo jeden velký horor.

Teplá voda? Chraň bůh!

Lidé v 17. století věřili, že teplá voda je škodlivá. „Všichni si mysleli, že teplá voda oslabuje tělo, které je pak náchylné k různým nemocem. Převládalo proto jen velmi rychlé opláchnutí. Dlouhé koupele nebyly jaksi v módě,” vysvětluje spisovatelka Jules Harper.

Ludvík XIV. nebyl v tomto ohledu výjimkou. Historici předpokládají, že měl v životě pouze dvě pořádné koupele. Běžně se jen utíral ručníkem a každé ráno si umyl ruce v alkoholu. Samozřejmě kolem sebe šířil odér, který patrně nejednu dámu přivedl do mdlob, pokud nezapáchala ještě více.

Audience na toaletě

Záchodů bylo ve Versailles poskrovnu. Svůj vlastní měli jen ti nejvýše postavení lidé.  Sloužící mohli využít pouze společné latríny, jejíchž přetékající obsah se vsakoval do zdí a podlah. Ostatní dvořané si ulevovali za zástěnami na záchodových stolcích a nočnících. Z vyměšování byla prakticky veřejná věc. A aby se šetřilo časem, mohli jste se v té době objednat na audienci.

Zatímco se nějaký ministr zbavoval zpracované potravy, bylo možné s ním vyřídit vše, co jste potřebovali. Totéž platilo i pro generály, kteří v průběhu vyměšování vydávali různé rozkazy. První splachovací záchod si pořídil až nástupce Krále Slunce, Ludvík XV.

Výkaly z okna rovnou na ulici

Jelikož nebylo kde výkaly splachovat, vyléval se obsah z nočníků přímo z oken na ulici. Neblahý obsah prý jednou přistál na hlavě i Marii Antoinettě. Pokud to někdo nemohl vydržet, jednoduše to pustil někde do rohu. „Je to skandální,” postěžovala si v roce 1705 německá princezna Alžběta Šarlota Falcká. „Kdykoli opustím svou komnatu, narazím na někoho, kdo zrovna močí.” Ludvík si ale nakonec dal říct a přikázal služebnictvu, aby rohy pravidelně vytíralo.

Problémy se zuby

V 18. století se hygiena dutiny ústní již o něco zlepšila, v tom předchozím to ale moc slavné nebylo. Král Slunce dojel na svou oblibu sladkého. Traduje se, že když potřeboval vytrhnout další zub, navrhl mu jeden z lékařů, že by si měl nechat odstranit všechny, aspoň ho už pak nic nebude bolet. Ludvík usedl na křeslo a podrobil se poměrně drastickému zákroku, neboť byl prováděn bez umrtvení.

Doktor mu prý, asi z nervozity, přitom zlomil čelist a urazil kus patra. A tento otvor pak údajně králi pravidelně vypalovali žhavým železem. A výsledek? Vládci Versailles vytékala část vypitého vína nosem. V díře mu také ulpívaly a tlely zbytky jídla. Kvůli tomu mívá král na portrétech zavřená ústa, ale vpadlé tváře naznačují, že je tam něco v nepořádku.

Královská tasemnice

Nedostatečná tepelná úprava jídla a do nebe volající hygiena dala také prostor různým parazitům, jako je třeba tasemnice. Ta byla častým nevítaným společníkem dvořanů i samotného krále. Za svého života jich měl mít až šest. Když k tomu připočteme jeho oblíbené klystýry a pročišťující nápoj, jehož součástí byl rovněž koňský hnůj, běhal prý na toaletu až osmnáctkrát za den.

Velký kočičí záchod

Versailles si oblíbily kočky. Ty domácí s sebou přinesli dvořané, divoké zase nalákal pach vyhozeného jídla. Mohli jste tak na ně narazit na každém kroku. A samozřejmě také na jejich výkaly. Ludvíkovo honosné sídlo byl vlastně jeden velký záchod mňoukajících šelmiček.

Že panovník zemřel na gangrénu, víme všichni. Obecně rozšířená verze praví, že ji předcházelo zranění nohy, ke kterému došlo během lovu. Ta druhá, pragmatičtější a zároveň s určitou dávkou černého humoru, uvádí, že měl uklouznout na exkrementu. Vážené dámy měly totiž na plesech tak komplikované šaty, že než se svlékat a poté zase pracně oblékat, pustily to raději přímo na taneční parket. A na to měl Král Slunce dojet. Pravda, nebo pouhá fikce?

Zdroje informací:

Smadame.blogspot.com: The King and his teeth

Ranker.com: What was hygiene like at the court of Versailles?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články