Pekelná jeptiška: Říkalo se jí i Matka Rasputin, policie našla u jejího kláštera 170 těl

Pekelná jeptiška Mariam Soulakiotis: Majetek a peníze dostávala z lidí mučením, bitím a vydíráním
Zdroj: Unsplash

Matce Rasputin, jak se přezdívalo řecké jeptišce Mariam Soulakiotis, byl život zasvěcený pomoci druhým zcela cizí. Povídalo se o ní, že ji seslalo samotné peklo. Na pozemku jejího kláštera našla policie 170 těl.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 08. 2022 11:00

Mariam začala řádit v Řecku na počátku 20. století. Údajně měla mít na svědomí až 500 obětí. Nezdráhala se vraždit ani podvádět. Kdo tuto šílenou jeptišku zastavil? A dočkala se spravedlivého trestu?

Osudové setkání se samozvaným mnichem

O mladí Mariam Soulakiotis se toho moc neví. Patrně nejprve pracovala na farmách a poté se přesunula do továren. Se samozvaným mnichem Matthewem Karpathakisem se setkala ve třiadvaceti letech. On sám zrovna pochyboval o učení a doktrínách staré kalendářní církve, tudíž se rozhodl založit sektu s názvem Noví kalendáři.

Pro potřeby kázání nechal vybudovat kostel, o který se brzo začala starat Mariam. Za to si vysloužila titul abatyše. Nábor nových členů nyní spadal do její kompetence. Po mnichově smrti se v roce 1939 sama ujala vlády nad klášterem. Tehdy se o ní začalo říkat, že je přísná, nelítostná a občas i krutá.

Pekelná matka představená

Dle výpovědí stoupenců sekty Nových kalendářů byl klášter vybudovaný pro dva účely. Prvním bylo chválení Panny Marie a druhým shánění financí na bezproblémový chod nového hnutí. Mariam všem přikázala, aby složili slib chudoby a vzdali se peněz a majetku. To ale nebylo ještě zdaleka vše.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Recensissimo (@recensissimo)

Aby se věřící zbavili svých hříchů, museli podstupovat půsty a období naprostého ticha. Na tom by asi nebylo nic divného. Jenomže než člověk dospěl do tohoto stádia, čekaly ho tělesné tresty a nedostatek jídla a spánku, pokud se nechtěl svých financí vzdát ihned. Došlo i na vydírání, bití a mučení.

O peníze však přišli i ti, kteří si chtěli původně nechat vyléčit tuberkulózu. Abatyše klášter doporučovala kvůli vysoké nadmořské výšce, jenže se tam nikdo doopravdy nevykurýroval. Lékaři jen podepisovali úmrtní listy. Úřady se o klášter začaly zajímat až v roce 1950. Vše vyvrcholilo svědectvím dcery jednoho muže, který k sektě konvertoval. Brzy totiž zjistila, že dokumenty vážící se k rodinnému majetku jsou napsány na nezdárnou jeptišku. Bylo jí hned jasné, že se tak muselo stát pod nátlakem.

Odhalení Matky Rasputin

Deset let poté, co se abatyše ujala vlády nad klášterem, ji zatkla policie. V areálu pak objevili 46 dětí a řadu nahých a podvyživených žen. Spolu s nimi byly odkryty ostatky asi 170 těl. U soudu však jeptiška nečelila obvinění ze zneužívání a vražd svých stoupenců, přestože měla v hotovosti 750 000 dolarů a nabývající listiny od tří set farem a domů.

Žalobci se domnívali, že ji nebudou moci usvědčit z vražd a mučení. Dostala pouze 26 měsíců za nelegální dovoz pneumatik a vývoz olivového oleje na Kypr. Později se ale začali na policii hlásit lidé, kteří měli proti zrůdné jeptišce dostatečné důkazy. Dočkala se tak obvinění i ze skutků, o kterých byla přesvědčena, že ji minou. V roce 1953 dostala 10 let, ale odseděla si pouze rok, než skonala za mřížemi. Ďábelská jeptiška Mariam Soulakiotis zemřela ve věku 71 let. Svým konáním si vysloužila přezdívku Matka Rasputin podle nechvalně známého ruského mnicha.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mariam Soulakiotis

Historicmysteries.com: Sent from the Devil? Mariam Soulakiotis, “Mother Rasputin”

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články