Pikantní studená válka: Proč měly být terčem podivného vtipu sovětské ženy?

Pikantní studená válka: Proč měly být terčem podivného vtipu sovětské ženy?
Zdroj: Wikimedia Commons/Thomas Taylor Hammond (1920-1993), CC BY-SA 4.0

CIA měla a má mnoho způsobů, jak podkopat morálku nepřítele. Některé z těchto metod jsou ale hodně přitažené za vlasy. Třeba shazování nadrozměrných kondomů na Sovětský svaz. Opravdu se mohlo stát něco tak bizarního?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2022 13:00

Šlo o psychologickou zbraň. Na hlavy soudruhů a soudružek měly začít padat extra velké kondomy, na kterých však byla uvedena velikost “střední”. Vtip měl byl v tom, aby si Sověti začali Američany představovat jako nadmíru vyvinuté chlapáky.

Na velikosti záleží

Příběh, který cituje spousta zdrojů, zní takto: Během studené války napadlo důstojníky CIA, že by mohli na východní blok shodit tisíce extra velkých kondomů, jenž by byly označeny jako střední. Na tom by vlastně nebylo nic tak divného, vzhledem k tomu, že USA a Sovětský svaz mezi sebou soupeřily o nadvládu v mnoha oblastech. Proč by to tedy nemohlo být i ve velikosti přirození?

Hlavní myšlenkou celé operace bylo, aby Američané dokázali Rusům, že jsou jim nadřazeni i v této oblasti. Kapitalismus měl jednoduše vždy porazit socialismus. Logicky měly být hlavním “terčem” ženy. Právě díky tomu měly začít uvažovat nad tím, zda není lepší život za železnou oponou, kde jsou muži takto dobře vybaveni.

Vtip, nebo skutečná tajná operace?

Zda byl tento nápad pouhý vtip, nebo šlo o regulérní tajnou operaci, nelze zjistit stoprocentně. Pokud by ale platila druhá varianta, musel tento nápad vzejít z Úřadu pro koordinaci politiky, což bylo tajné operační křídlo CIA. Tehdy stál v jeho čele Frank Gardiner, který pomáhal celou agenturu formovat.

Úřad vypiloval své taktiky během voleb v roce 1948, kdy úspěšně podkopal Italskou komunistickou stranu, jenž byla přímo podporována Moskvou. Jednak se tím zajistilo, že klíčová evropská země zůstala demokratická, a za druhé z toho Americe plynul v budoucnu nejeden benefit.

Plánoval to i Churchill?

Existuje také verze, která praví, že tento “žert” plánoval udělat už Winston Churchill, a to během druhé světové války. Kromě Rusů měli “lechtivý” déšť zažít Němci, a dokonce i Američané. Tuto historku však doposud nepotvrdil žádný fakt.

Pak existuje ještě třetí možnost. Prý na to měli přijít obyčejní vojáci, jenž si kondomy chránili hlavně zbraní před blátem, sněhem a vlhkostí. A tam se nadměrná velikost opravdu hodí...

Zdroj informací: 

Rbth.com: Did the U.S. really plan to demoralize the USSR with condoms?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články