Tragédie krásky z Playboye: Dorothy Stratten zbožňoval i Hugh Hefner, jenže ona si vzala vraha

Smrt krásky z Playboye: Dorothy Stratten propadl i Hugh Hefner, kvůli žárlivosti ale skončila v tratolišti krve
Zdroj: Profimedia

Dorothy Stratten patří mezi stovky žen, které prošly proslulým magazínem Playboy. Ona ale byla trochu jiná a výjimečná. Sám Hugh Hefner jí předpovídal zářivou budoucnost v Hollywoodu. Jenže Dorothy udělala jednu velkou chybu, vzala si vraha...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 02. 2023 11:00

V polovině srpna roku 1980 ji policisté našli mrtvou v domě Paula Snidera. Hned jim bylo jasné, že nešlo o pouhou hádku bývalých partnerů.

Láska Dorothy a Paula

Dorothy se narodila 28. února 1960 ve Vancouveru v Kanadě. Její život plynul zcela klidným a normálním způsobem, dokud se v osmnácti letech neseznámila se svým budoucím manželem, a bohužel i vrahem, Paulem Sniderem. Jak poznamenal zakladatel Playboye Hugh Hefner, nebyl to jen další příběh holky z maloměsta, která přišla do Hollywoodu, kde začala žít příliš rychle, což se jí stalo osudným. Ne, byl to případ žárlivosti, kdy žena, která měla Sniderovi zajistit vstupenku mezi mocné, neskákala, jak on pískal. A tak ji zabil.

Paul Snider totiž nebyl žádný svatoušek. Přezdívalo se mu "židovský pasák". Neustále sháněl pohledné dívky, nosil norkový kožich a na krku měl ozdobu v podobě Davidovy hvězdy. Dorothy tehdy byla mladá slečna pracující u pokladny v obchodě, takže jako nezkušená mu uvěřila každé slovo. Snider do toho dal úplně vše. Už na první pohled věděl, že mu vydělá jmění. Začal ji zasypávat šperky, zvát na večeře a vtloukat do hlavy, že by se mohla klidně živit jako modelka. Jenomže ve skutečnosti o žádný modeling nešlo. Když Dorothy přesvědčil, aby mu zapózovala nahá, poslal její fotky do pětadvacátého ročníku Great Playmate Hunt. Tím si ale pořídil mocného soka.

Hvězda Dorothy Stratten stoupá vzhůru

Snider nebyl jediný, kdo viděl Dorothyin potenciál. Sladké řeči jí začal šeptat do ouška i Hefner. Navíc se v srpnu roku 1979 objevila na obálce časopisu Playboy jako dívka měsíce. Měl se ji také pokusit znásilnit. Navzdory tomu všemu mu ale dokázala odpustit. V tu chvíli se však zdálo, že k ní žádný muž nemůže mít skutečný cit, všichni chtěli využít jen její tělo. A možná právě proto nedbala rad svých přátel a provdala se za Snidera. Byl její první a musel to s ní myslet vážně...

Dorothy měla velkou šanci stát se díky své kráse a talentu novou Marilyn Monroe. Hefner byl totiž přesvědčený o tom, že prorazí i na stříbrném plátně. Byla by škoda, kdyby se na ni vzpomínalo jen jako na nahou dívku z obálky Playboye. Hefner jí pomohl získat roli hned v pěti filmech. A Snider doslova "slintal". Konečně dostal zlatý lístek opravňující ho ke vstupu do světa milionářů. Nebo si to aspoň myslel.

Sice pomohl dostat na výsluní tanečníky Chippendales, jenomže jeho žena byla mnohem, mnohem slavnější. Dorothy navíc měla v té době románek s režisérem Peterem Bogdanovichem. Zrovna s ním točila film A všichni se smáli (1981), v němž vystupovala i Audrey Hepburn. Když Snider jednoho dne zavolal Dorothy a řekl, že ji miluje, ze sluchátka se nic neozvalo. Ihned věděl, že je zle. Najal si soukromého detektiva, který měl jeho ženu sledovat. Ona sama mu však řekla, že se chce rozvést, neboť miluje Bogdanoviche.

Smrt dívky z Playboye

Snider se poté začal podezřele zajímat o střelné zbraně, dokonce si koupil brokovnici. Také si zjistil, že Playboy má zásadu, že netiskne fotky mrtvých modelek. Naposledy se měla Dorothy s budoucím bývalým manželem vidět 14. srpna 1980. Její manažer ji od toho odrazoval, odbyla ho však se slovy, že chce zůstat Paulovou přítelkyní.

Jen několik hodin po schůzce byli oba nalezeni nazí na posteli a s průstřely hlavy. Dle policejní zprávy Snider nejdříve střelil Dorothy brokovnicí do oka. V očním důlku zbyla jen krev a rozdrcené kosti. Pak ji svlékl a znásilnil. Na mrtvole ještě byly vidět otisky jeho rukou. Následně si strčil zbraň do úst a stiskl spoušť.

Zbytek plánu mu nevyšel. Hefner ještě dvakrát po Dorothyině smrti otiskl její fotky, navíc se o ní ještě dlouho hovořilo v televizi i rozhlase. Bogdanovich prohlásil, že již nikdy nebude nikoho tak milovat. Několik let se staral o její matku, pak se oženil s její mladší sestrou Louise. „Dorothy dokázala každému změnit život k lepšímu, a to i přesto, že žila jen velmi krátce," dodal.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dorothy Stratten

Allthatsinteresting.com: Dorothy Stratten Was bPlayboy's Rising Star - Until Paul Snider Murdered Her

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články