Podivuhodný příběh tří Ježíšů: Tohle v Novém zákoně nenajdete

Podivuhodný příběh tří Ježíšů: Tohle v Novém zákoně nenajdete
Zdroj: Wikimedia Commons/Heinrich Hofmann, Public domain/koláž Lifee

V roce 1959 se ve Státní nemocnici Ypsilanti v Michiganu sešli tři schizofrenici, kteří věřili, že jsou Ježíšem Kristem. A to přimělo jejich psychologa Miltona Rokeache k vyzkoušení neobvyklého, podle všeho neetického experimentu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 10. 10. 2021 15:00

Psycholog Milton Rokeach se domníval, že by je mohl vyléčit z přesvědčení, že jsou vtělením Božího syna, prostým způsobem. Všichni tři se potkají v jedné místnosti a to by je mohlo přimět zpochybnit víru v to, že jsou Ježíšem Kristem. Možná to myslel dobře, ale dopadlo to jako vždy.

Setkání tří Ježíšů

Slovy o tom, že vejdou tři Ježíšové do místnosti, by mohl začínat nějaký vtip, ale bohužel to byla trpká realita. Rokeach zorganizoval sérii setkání těchto mužů a hned první se odehrálo v mimořádně napjaté atmosféře. Každý z nich byl přesvědčen o tom, že je Ježíšem, takže se k těm ostatním nechoval moc přátelsky.

Říkám ti, že jsem Bůh!“ křičel Joseph Cassel, zatímco Clyde Benson protestoval, že Bůh je přece on sám. Ten třetí, Leon Gabor, v průběhu prvního setkání neřekl ani slovo. Jen to pak celé nazval mentálním mučením.

Místo toho, aby byť jen na malou chvíli začali zpochybňovat, zda jsou doopravdy Ježíšem Kristem, třeba Clyde věřil, že ti ostatní ve skutečnosti nejsou živými lidmi. „Mluví v nich stroje. Vyndejte z nich stroje a oni nic neřeknou. Ty, kteří mají stroje, nemůžete zabít“ tvrdil Clyde. Joseph zase své protihráče považoval za pacienty v psychiatrické léčebně, co mělo dokazovat, že se zbláznili a ve skutečnosti nejsou Ježíšové. Obvykle mlčenlivý Leon zase přišel s teorií, že ti dva jsou menší bohové. Nebo také reinkarnace slavného pirátského kapitána Davyho Jonese a krále Mathia...

Kdo je opravdový Ježíš Kristus?

Milton Rokeach zkoušel se svým týmem mnoho přístupů, přičemž některé z nich bychom mohli nazvat sporné, nebo možná rovnou i neetické. Najal třeba atraktivní ženu a chtěl přimět Leona, aby se do ní zamiloval. Tím se měla prolomit jeho víra v to, že je Ježíšem. Vyšla jen ta část, že se má zamilovat. Jakmile Leon zjistil, že je to celé bouda, uzavřel se do sebe.

Přestože se zpočátku tito muži v dokázali tolerovat, co Rokeach pokládal za vlídnost odpovídající jejich postavení Božího syna, brzy to vzalo za své. Došlo ke slovním a pak i fyzickým potyčkám mezi třemi Ježíši. Na jednom setkání Clyde prohlásil, že Leon by jej měl uctívat, protože mu to nařizuje. Pak zase Clyde vyhrožoval Leonovi, že jej zabije. K násilí došlo během hádky, zda byl Adam, tedy podle Bible první člověk na světě, bílý nebo ne.

Richard Gere hledá Ježíše Krista

Tři schizofrenici se postupně uklidnili a i když nadále každý z nich věřil že je jediným Ježíšem, vycházeli prý spolu docela dobře. Experiment jako takový se ale nepovedl. Po jeho ukončení Rokeach sepsal rozsáhlou zprávu, která vyšla v knize Tři Kristové z Ypsilanti, a dočkala se i filmové verze Tři Kristové (2017) s Richardem Gerem v roli lékaře.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Scott Gagnon (@lovefilmsordie)

Sám Rokeach s odstupem času svůj experiment kritizoval. „Opravdu jsem neměl právo, a to ani ve jménu vědy, hrát si na Boha a zasahovat do jejich každodenního života. Zatímco já jsem nedokázal vyléčit tři Ježíše z jejich bludů, oni dokázali vyléčit můj božský blud, že je mohu změnit všemocným uspořádáním a přeskupením jejich každodenního života," napsal do předmluvy své neobyčejné knihy.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Milton Rokeach, The Three Christs of Ypsilanti

Iflscience.com: Three People Believing They Were Jesus Were Once Brought Together For A Very Unethical Experiment

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články