Mrazivé příběhy žen pohřbených zaživa: Epileptička i překvapení pro zloděje šperků

Mrazivé příběhy žen pohřbených zaživa: Epileptička i překvapení pro zloděje šperků
Zdroj: Unsplash

Každý z nás má strach z něčeho jiného. Nejrozšířenější fobie zahrnují pavouky, hady či hlodavce, někteří z nás se bojí zdánlivě iracionálních věcí jako je pohřbení zaživa. Je to ale skutečně tak nereálné? Web Grunge posbíral čtyři příběhy, které nás přesvědčí spíše o opaku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 04. 2022 13:00

Když už se vám stane, že jste pohřbeni zaživa, je možné se z této šlamastyky nějak dostat, nebo jste odsouzeni k záhubě? Dobrou zprávou je, že nic není ztraceno. Pokud máte štěstí, mohou vás zachránit zloději, nebo člen rodiny, který “naštěstí” přijde na váš pohřeb se zpožděním.

Nedochvilná sestra na hřbitově

Na počátku 20. století chápala medicína epilepsii ještě velmi primitivním způsobem. Když třicetiletá Essie Dunbar utrpěla záchvat, prohlásil ji lékař za mrtvou, neboť u ní nezjistil žádné známky života. Tělo bylo uloženo do prosté dřevěné rakve a pohřeb naplánován na další den ráno, aby se s ní mohla rozloučit i její sestra. Shodou okolností se ale na hřbitově objevila až poté, co byla rakev spuštěna do země. Přesto dokázala hrobníky přesvědčit k tomu, aby rakev znovu vyzvedli na povrch. Chtěla dát Essie poslední sbohem.

Jaké překvapení ji ale čekalo, když se po odstranění víka rádoby mrtvá Essie posadila a usmála se na ni? Vůbec si nebyla vědoma toho, co se s ní během několika posledních hodin dělo. Pak se ale rozpoutalo peklo. Rodinní příslušníci se s křikem rozutekli, hrobníci zase leknutím spadli do vykopané jámy a utrpěli těžká zranění. A “vzkříšená” Essie? Ač ji někteří považovali za zombie, v poklidu žila dalších 47 let.

Zachránili ji zloději

Margorie McCall se stala osudnou horečka, která ji postihla v roce 1695. Její stav se velmi rychle zhoršoval, a když přestala reagovat, rodina usoudila, že je mrtvá. Pohřeb byl prakticky ihned. Místem posledního odpočinku se měl stát Shankill Graveyard v irském Belfastu. Místním zlodějům však neuniklo, že v zemi spočinula s velmi drahým prstenem na ruce.

Neváhali ji znovu vykopat. Jenomže prsten držel jako klíště a nešlo ho sundat. Jediným řešením bylo prst uříznout. V tom okamžiku se Margorie probudila a začala křičet, čímž je spolehlivě zahnala. Pak se vydala domů, kde musela svého manžela, paradoxně, vyděsit k smrti. Žila ještě dalších deset let, a dokonce porodila dítě. V roce 1705 ale umřela “nadobro”.

Pohřbené dítě

V roce 2014 přivedla Lu Xiayun na rodinné farmě v čínské provincii Liao-ning na svět holčičku, o které si však oba rodiče mysleli, že se narodila mrtvá. Žena měla být teprve ve čtvrtém měsíci těhotenství a během porodu ztratila spoustu krve. Muž ji odvezl do nejbližší nemocnice na ošetření.

Holčičku měla zatím pohřbít babička. Když se však začali lékaři zajímat o to, kde je dítě, v panice běžel zpět a dceru vykopal. Žila. Matka totiž ve skutečnosti byla v šestém měsíci těhotenství. Novorozeně však nemělo ještě zdaleka vyhráno. Potřebovalo poměrně nákladnou léčbu, na kterou se naštěstí složili sousedé a přátelé rodiny.

V medvědím doupěti

O medvědech je známo, že si někdy zahrabávají potravu, aby ji ukryli před jinými predátory. Natalya Pasternak by o tom mohla vyprávět. Podle listu The Siberian Times se jednoho dne vydala se svým přítelem na procházku do lesa nedaleko ruského města Tynda. Chtěla tam posbírat tekoucí mízu z bříz. Bohužel však narazili na hladového medvěda.

Muž dokázal utéct, Natalyi však mohutné zvíře těžce poranilo. V domnění, že již není mezi živými, zahrabal ji medvěd pod listí. Její partner ale dokázal přivolat pomoc, jenž musela rozzuřeného medvěda zastřelit. Nehodlal totiž nikoho pustit do své spíže. Natalya se nakonec uzdravila.

Zdroj informací: 

Grunge.com: People who were buried alive and lived to tell the tale 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články