Zajímavosti o kremaci: Proč musí silikony pryč a jaké nebezpečí představuje kardiostimulátor?

Zajímavosti o kremaci: Proč musí silikony pryč a jaké nebezpečí představuje kardiostimulátor?
Zdroj: Wikimedia Commons/Georg Lippitsch, CC BY-SA 4.0
Takto vypadá pohřeb v Indii. Pohřební hranice se nachází vlevo nahoře vedle řeky, po které poplují zbytky nebožtíkova těla.Lidské ostatky ze starověku spolu s dárky pro Boha. Kremace aztéckého vládce Ahuitzotla.Takto vypadá kremace lidského těla.+ 5 fotek+ 6 fotek

Co se děje během kremace? V některých zemích je populárnější nežli klasický pohřeb do země. Minimálně se tím šetří místo a je to ekonomičtější. Co všechno čeká nebožtíky před žehem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 06. 2021 16:30

Kremace, jak ji známe dnes, byla uvedena v provoz zhruba před 150 lety. Chorvatský profesor Lodovico Brunetti tehdy představil speciálně navrženou pec na spalování těl mrtvých. O tři roky později vzniklo v Americe první oficiální krematorium.

První krok kremace

Nejdůležitější je identifikace zemřelého. Tu provede lékař, obyčejně za asistence pozůstalého. Následně je mrtvole přidělen kovový štítek, tedy za předpokladu, že není hledaným zločincem. Zaměstnanci krematoria poté tělo omyjí a nabalzamují, ale to jen v tom případě, kdy má dojít k veřejnému poslednímu rozloučení.

Příprava těla na kremaci

Dalším krokem je příprava těla na kremaci - odstraní se všechny šperky, protézy, brýle a další odnímatelné příslušenství. Pryč také musí kupříkladu silikony, ty by totiž mohly během kremace způsobit pěknou paseku. V těle se ponechají jen umělé klouby a šrouby.

Časovanou bombou je kardiostimulátor. Podle Cambridge-news.co.uk by mohl výbuch kardiostimulátoru během žehu nadzvednout dvacetitunový kremační stroj do výšky 20 centimetrů. Journal of the Royal Society of Medicine zmiňuje incident z roku 1976, kdy kardiostimulátor 70letého muže způsobil pět výbuchů a jeden z nich vytvořil ve zdi pece centimetr hlubokou díru.

Jakou rakev vybrat?

Pozůstalí si mohou zakoupit klasickou rakev, nesmí však obsahovat žádný kov. Anebo levnější variantu, která je vyrobena z bambusu, tvrdého, měkkého dřeva či překližky. Kdo si nemůže dovolit ani to, může zvolit i dostatečně velkou lepenkovou krabici.

Samotná kremační komora se rozehřívá na cca 590 stupňů Celsia, poté stoupne teplota až na 980. Jako palivo slouží nafta, zemní plyn anebo propan. Pec je uvnitř obložena ohnivzdornými cihlami. Těžké dveře do komory otevírají zaměstnanci krematoria jen natolik, aby mohli dovnitř zasunout rakev. Nechtějí sebe ani místnost vystavovat nesnesitelnému horku.

Co se děje v peci?

Kdybyste pozorovali proces kremace, nečekala by vás pěkná podívaná. Nejprve začne hořet ochlupení, poté praská kůže. Svaly se naposledy napínají, neboť horko způsobuje jejich smrštění. Měkké tkáně se kompletně roztaví. Žeh trvá okolo dvou hodin.

Zaměstnanci poté hráběmi stáhnou popel a zbytky kostí do připravených pytlů. Říká se, že kdybyste tyto ostatky položili na váhu, ukázala by vám takovou hmotnost, jakou jste měli při narození. Urny se poté obyčejně ukládají do země. Někdo ale chce být rozptýlen třeba v přírodě. Ovšem pozor, v některých zemích je to ilegální. Urna tak pak prý může skončit klidně i na skládce...

Zdroje informací:

Grunge.com Here’s What Happens To A Body When It’s Cremated

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články