Poslední chvíle Kateřiny II. Veliké: Bušení carevnina srdce prý bylo slyšet až na chodbě

Poslední chvíle Kateřiny II. Veliké: Bušení carevnina srdce prý bylo slyšet až na chodbě
Zdroj: Wikimedia Commons/Ф. С. Рокотов, Public domain
Kateřina II. Veliká, původem Němka, se do historie zapsala jako nejdéle vládnoucí panovnice Ruska.Její manžel Petr III. Ruský měl být psychicky labilní a potýkal se s intimními problémy.Kateřina II. Veliká byla mezi lidmi oblíbená. Carevna byl oblíbená i mezi muži. Jedním z jejích milenců byl i důstojník Grigoril Orlov, který měl být namočen do smrti jejího manžela.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kateřina II. Veliká vládla Rusku dlouhých 34 let. Její smrt je dodnes záhadou. Psal se 17. listopad roku 1796 a carevna, jako každý den, usedla v šest hodin ráno ke snídani. Po odchodu na toaletu ji však postihla mozková příhoda. Co se dělo pak?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2022 14:00

Komorník ji našel zhroucenou na zemi až o tři hodiny později. Kateřina II. Veliká těžce dýchala, byla modrá v obličeji a nemohla mluvit. Na okamžik zvládla otevřít oči, pak upadla do kómatu. Jelikož byla poněkud statnější postavy, dokázalo ji uzvednout až šest lidí. Ti ji poté odnesli do ložnice.

Zástupy milenců Kateřiny II. Veliké

Carevna rozhodně nebyla světicí. Když jí ještě sloužilo zdraví, ráda se obklopovala milenci, nehledě na to, že byla vdaná za Petra III. Ruského. Dokonce panovala nejistota ohledně původu jejích dvou dětí. Byl otcem skutečně Petr? Po manželově smrti už carevně nic nebránilo v tom, aby si dělala, co se jí zachce.

Kateřina II. Veliká dlouhá léta udržovala vztah s důstojníkem Grigorijem Orlovem, o němž se předpokládalo, že byl namočen do carovy smrti. Nejdůležitější pro ni ale byl Grigorij Potěmkin, který jí dokonce poté, co jejich románek skončil, vybíral nové milence. Díky tomu poznala mladého vojáka Platona Zubova. Ten stál po jejím boku až do smrti.

Smrt carevny Kateřiny II. Veliké

Carevna si 17. listopadu 1796 kolem šesté hodiny ráno dala kávu, a pak odešla na toaletu. Tam ji postihla mozková příhoda a upadla na podlahu. O několik hodin později bylo zřejmé, že nastal její konec. Dle očitých svědků připomínala funící stroj, který se chystá vypovědět službu. Nikdo se přitom neobtěžoval přinést jí alespoň sklenici vody.

To ale nebylo zdaleka to nejhorší. Bušení jejího srdce prý bylo slyšet až na chodbě. Krev se jí valila do obličeje, který měnil barvu do červeného a fialového odstínu. Přivoláni lékaři tak dospěli k názoru, že je na prahu smrti. Kateřina II. Veliká přestala dýchat ve čtvrt na deset večer. Dožila se šedesáti osmi let. Smutnou novinu oznámil veřejnosti generální prokurátor, který také prohlásil, že se vlády ujímá nový car. Tím se stal její syn Pavel I. Ruský, kterého lidé považovali za ztělesněné zlo a pomstychtivého člověka.

Nový car Pavel I. Ruský

Kateřinin syn Pavel se na trůnu ohřál jen pět let. Preferoval totiž více rolníky nežli šlechtu. A možná právě proto o něm aristokraté roznášeli řeči, že je krutý. Na rozdíl od Kateřiny se o jeho skon postarali vrazi. Předpokládá se, že byl zardoušen. Stejně jako jeho otec Petr III. Ruský.

Vládu po něm převzal Alexandr I., jenž se na vraždě sice nepodílel, avšak existuje velká pravděpodobnost, že byl se spiknutím již dopředu obeznámen.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kateřina II. Veliká

Wielkahistoria.pl: Śmierć Katarzyny II Wielkiej. Tak wyglądały ostatnie godziny życia carycy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články