Pranostiky na svatého Jana: Pokud zaprší, potrvá to tři dny. Kukačka zase věští neštěstí

Svátek svatého Jana Křtitele: Pranostiky a bylinky, které se sbírají během svatojánské noci
Zdroj: Wikimedia Commons/Leonardo da Vinci, Public domain
Třezalka je základní bylinkou Svatojánské noci. Je vhodná zejména na depresi a úzkost.Pelyněk se používá k léčbě zažívacích potíží.Dobromysl pomůže proti zánětům, je však dobrá i jako koření.Heřmánek má univerzální využití. Najdeme ho v kosmetice, lékařství, homeopatii i aromaterapii.+ 7 fotek+ 8 fotek

Svátek svatého Jana Křtitele se nepojí jen s mnoha pranostikami. V této době je také vhodné sbírat určité druhy bylinek, které by měly pomáhat s trávením, depresemi nebo záněty. A nesmíme zapomenout ani na tradice a zvyky, kterých je také dost.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 06. 2022 14:00

Svatý Jan Křtitel, kterému se v pravoslavném náboženství říká také Předchůdce, byl prorok žijící v prvním století. Mezi jeho atributy patří beránek, kříž, křest a řeka. Je patronem tkalců, barvířů, hospodských, kominíků, tesařů nebo hudebníků.

Pestrý život Jana Křtitele

Rozhodně se nenudil. Jeho narození zvěstoval archanděl Gabriel. Janův otec Zachariáš tomu ale nevěřil. On i jeho žena Alžběta již měli na zádech hned několik křížků. Taková reakce Gabriela dopálila, a tak ho ztrestal oněměním. Hlas se Zachariášovi vrátil až po Janově obřízce.

Jakmile Jan dospěl, nelenil a vydal se do pouště, kde se začal připravovat na své budoucí povolání. Měl se tam živit medem divokých včel, svatojánským chlebem (v některých překladech se uvádí kobylky) a kořínky rostlin. Po třicítce se stal kazatelem. Nabyl dojmu, že musí lid připravit na spásu. Jeho příkladný asketický život z něj udělal celebritu. Pokřtil i samotného Ježíše Krista. V jednom ze svých kázání se však postavil proti králi Herodovi, což ho nakonec stálo hlavu.

Paže svatého Jana Křtitele 

Jeho odkaz ale žil dál, a to doslova. V klášteře cisterciánů v Oseku u Duchcova byla uchovávána jeho paže, druhá měla být ve Svatovítském pokladu v Praze. Obě samozřejmě zaručeně autentické...

Zajímavé dřevěné těžítko v podobě uťaté hlavy svatého Jana Křtitele na talíři se dochovalo ve sbírce Národního muzea.  A gotické stříbrné poprsí je zase vystaveno v lužickém klášteře cisterciánek Marienstern. A to ještě není vše, další ostatky bychom našli i v relikviáři na zámku v Bečově nad Teplou.

Česnekem proti zlým silám

Všichni víme, že česnek má chránit před upíry. V 19. století se ale věřilo, že chrání před všemi zlými bytostmi. Mladý jarní česnek se přidával dobytku ke chlebu, drůbeži zase do vody. Lidé si před pálením svatojánských ohňů dopřávali opravdu silnou česnečku. Chránili se tak před čarodějnicemi. Z pečeného česneku a másla se zase vyráběla skvělá pomazánka, jenž se poté servírovala v čerstvě upečeném vykrojeném chlebu.

Pranostiky na svatého Jana

  • Na svatého Jana otvírá se létu brána.
  • Do Jana Křtitele nechval ječmene.
  • Prší-li na Jana Křtitele, pršívá tři dny celé.
  • Je-li bez deště, bude pěkně ještě.
  • Na svatého Jana noc není žádná.
  • Je-li v noci na svatého Jana mnoho hvězd, poroste hodně hřibů.
  • Kolem svatého Jana je častá povodňová rána.
  • Po svatém Janu kukačka věští, málo že můžeme čekati štěstí.
  • Na svatého Jana jahody do džbána.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jan Křtitel

Czechspecials.cz: Svatojánská jídla 

Pranostik.cz: Pranostiky na 24. června - Jan Křtitel

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články