Pranostiky na svatého Martina: Je-li o jeho svátku listí na stromech, přijde tuhá zima

Pranostiky na svatého Martina: Zahřeje nás jen peřina, listí na stromech věstí dlouhou a tuhou zimu
Zdroj: Wikimedia Commons/Wilfred Thompson, Public domain
Takto se v roce 1863 slavil svátek sv. Martina v Düsseldorfu.V Berlíně kdysi o husy rozhodně nouze nebyla...V bohatých rodinách byl svátek sv. Martina hlavně o hodování.Po druhé světové válce se sv. Martin slavil i porážkou pašíků.+ 4 fotky+ 5 fotek

Svátek sv. Martina není jen o historii a svatomartinské huse, která by měla zdobit stůl v každé v domácnost. Tento světec by měl přijet na bílém koni, který věští nástup zimy a sněhu. A jaké další pranostiky se pojí s jeho svátkem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 11. 2022 16:00

Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup. Pomáhal zakládat první kláštery na území Francie. Misijní činností se snažil co nejvíc lidí přivést ke křesťanství, a to i za pomocí hrubé síly.

Život sv. Martina

Již od mládí ho zajímalo křesťanství. Oblíbil si zejména poustevníky z Egypta a Sýrie. Jeho rodiče, a především otec, však Martinovi asketický život neschvalovali, a tak byl v patnácti letech odveden do armády. Ač byl vojákem z donucení, dotáhl to až na důstojnickou hodnost. Legendy praví, že žil skromně, a dokonce se ke svým otrokům choval jako k bratrům.

To má také dokazovat jeho čin, kdy u jedné z městských bran Amiensu potkal v roce 335 žebráka, který měl na sobě v onen mrazivý zimní večer jen velmi málo oblečení. Martin u sebe neměl jídlo ani peníze. Pak ho ale napadlo rozpůlit mečem svůj plášť, jehož polovinu hodil muži na zahřátí. Příští noc měl mít vidění, v němž zjistil, že oním žebrákem byl Ježíš Kristus. To ho přimělo ke křtu. Po odchodu z armády se stal exorcistou, poustevníkem a vehementním potíračem všeho pohanského.

V roce 370 se stal biskupem. Asketického života se ale nevzdal, za což si vysloužil spoustu posměšků. U chudých lidí si naopak získal respekt. Sv. Martin zemřel 8. listopadu 397 v Candes. Poté byly jeho ostatky převezeny do Tours. Slavnostní pohřeb, konající se o tři dny později, tedy 11. listopadu, navštívily zástupy lidí. Nad kryptou byla posléze postavena kaple a bazilika. Dnes je toto místo vyhledáváno poutníky.

Tradice a zvyky na svatého Martina

Již tradičně zvěstuje zimu, neboť přijíždí na bílém koni. Na stole nesmí chybět svatomartinská husa ani rohlíčky. V minulosti tento den čeledi končívala služba, hledali se noví hospodáři a sepisovaly se další smlouvy. K ukrácení dlouhé chvíle sloužily výroční trhy. O různé taškařice se zase starali takzvaní martínci, čili slavící čeledíni. Ve vinařských oblastech se konala slavnost Svatomartinského vína, která se před několika lety znovu obnovila.

A ještě jedna zajímavost k opeřencům. Také si říkáte, proč k Martinovi patří zrovna husy? Prý ho při jeho kázáních neustále rušily svým kejháním. Zamračený Martin si dal ruce v bok a pronesl, že odteď za to budou v den jeho památky pykat na pekáči.

Pranostiky na svatého Martina

  • Husa o Martině nejpěkněji zpívá.
  • Svatý Martin na ledě, Vánoce na blátě.
  • Na svatého Martina se mají péci martinské buchty, aby kamna v roce nevypověděla službu.
  • Od svatého Martina zahřeje jen peřina.
  • Svatý Martin a Hromnice předou ze stejné přeslice.
  • Zůstane-li listí až do Martina na stromech, čeká se dlouhá a tuhá zima.
  • Na svatého Martina jiskra do vína.

Zdroje informací: 

Pranostik.cz: Svatý Martin

Wikipedia.org: Martin z Tours, Historie svatomartinských tradic

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články