Příběh napalmové dívky: Na poslední plastickou operaci čekala 50 let

Příběh napalmové dívky: Její fotografie obletěla celý svět, získala Pulitzerovu cenu, ale byla i součást propagandy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Fotografie s názvem Napalm Girl (Napalmová dívka) z roku 1972, která zachycuje devítiletou Phan Thi Kim Phuc, šokovala celý svět. Jaký příběh se skrývá za touto děsivou fotografií? A jak se ona sama dívá na tyto události o 50 let později?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 08. 2022 11:00

Autorem znepokojivého snímku je Nick Ut, který ho pořídil 8. června 1972 poblíž vesnice Trang Bang. Zachytil moment, kdy Vietnamci omylem shodili napalm na své vlastní lidi.

Válka ve Vietnamu

Američané, jenž se do roku 1972 neustále vměšovali do záležitostí Vietnamu, použili vše, co tehdejší technický pokrok umožňoval. Vedle výbušných a zápalných látek se používaly také herbicidy. Speciální komanda zase mají na svědomí více než dva miliony Vietnamců. Nejhorší na tom ale byla nesmyslnost onoho konfliktu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nick Ut (@utnicky)

V roce 1968 to pochopil i americký národ, který se rozhodl vyjít do ulic a demonstrovat proti tomuto ozbrojenému konfliktu. A možná právě i fotografie napalmové dívky otevřela vládě USA oči. Rok poté bylo mezi Spojenými státy a Severním Vietnamem uzavřeno nejisté příměří. Válka mezi Saigonem a Hanojí však pokračovala i nadále.

Tragický omyl

Psal se 7. červen roku 1972 a část severovietnamské armády tehdy obsadila město Trang Bang. Bitva trvala tři dny a bezbranní civilisté v ní posloužili jako živé štíty. Kim Phuc, spolu s několika bratranci a dalšími lidmi, se nejprve uchýlila do buddhistického chrámu. Jak severní, tak i jižní armáda se tomuto posvátnému místu vyhýbala. Když se ale následující den přiblížili vojáci ke chrámu, rozhodlo se několik lidí, včetně malé Kim, že raději odejdou pryč.

Pod vedením jednoho mnicha vběhli všichni do otevřeného prostoru. Někteří z nich na sobě bohužel měli takové oblečení, které se dalo ze vzduchu snadno zaměnit za uniformy severovietnamské armády a Vietkongu. Jeden pilot se proto rozhodl shodit na ně napalm. Bratranci malé holčičky byli na místě mrtví, ona si naštěstí stihla včas sundat hořící šaty. „Podívala jsem se nahoru a uviděla padat čtyři bomby. Pak už byl všude samý oheň,” vypověděla později.

Napalmová dívka Phan Thi Kim Phuc

Když běžela nahá zpět do města, ještě údajně křičela: „Příliš horké, příliš horké!" A právě ve chvíli, kdy se blížila k provizorní ošetřovací stanici, ji vyfotil jednadvacetiletý Nick Ut. Humanitární pracovníci ji pak polili studenou vodou a převezli do saigonské nemocnice.

Popáleniny pokrývaly padesát procent těla devítileté Phan Thi Kim Phuc a lékaři byli ohledně jejího přežití skeptičtí. Během následujících 14 měsíců podstoupila sedmnáct operací. Zotavila se až v roce 1982, kdy se jí ujali němečtí lékaři. Osudná fotka se mezitím, den po pořízení, objevila v New York Times a vyhrála Pulitzerovu cenu.

O padesát let později vzpomínala na moment, kdy tuto fotografii uviděla poprvé. „Jsem malá holka. A jsem nahá. Proč to vyfotil? Proč mě rodiče nechránili? Proč otiskl tu fotku? Proč jsem byla jediné nahé dítě, zatímco moji příbuzní měli na fotce oblečení? Cítila jsem se ošklivě a zahanbeně," napsala letos v červnu pro New York Times.

Nástroj propagandy

Když byla Kim v roce 1975 poprvé propuštěna z nemocnice, válka se chýlila ke konci. V dubnu padl Saigon nadobro a země byla sjednocena pod komunistickou vládou Severu. O několik let později Vietnam napadl Kambodžu, aby rozdrtil režim Pol Pota. Ve Vietnamu zavládl mír, i když stále šlo o velmi militarizovaný stát. Vláda objevila napalmovou dívku na počátku osmdesátých let. Převezli ji do hlavního města, aby se setkala s vysokými státními úředníky. Několikrát se také objevila v televizi. Konečně mohla dostat léčbu, kterou tolik potřebovala. Navíc jí dovolili vystudovat na Kubě medicínu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Freeda (@freeda_es)

A co za to? Musela nepřímo tvrdit, že napalm na ně shodili Američané. V roce 1992 dostala povolení k tomu, aby se svým mužem strávila líbánky v Moskvě. Ale během mezipřistání oba utekli do Kanady, kde požádali o politický azyl. O dva roky později byla Kim jmenována velvyslankyní dobré vůle UNESCO. Založila neziskovou organizaci podporující světový mír a děti, jež se staly oběťmi ozbrojených konfliktů. Navíc také přednáší.

Kim je dvojnásobnou matkou a letos podstoupila poslední plastickou operaci. Padesát let po oné tragické události. „Už nejsem obětí války. Jsem přeživší. Cítím, že před 50 lety jsem byla obětí války, ale teď jsem přítelkyní, pomocnicí, matkou, babičkou a přeživší volající po míru," řekla pro zpravodajský web CBC.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Phan Thi Kim Phúc

Nytimes.com: It’s Been 50 Years. I Am Not ‘Napalm Girl’ Anymore.

Cbc.ca: 50 years later, 'Napalm Girl' has a message for children in Ukraine

Allthatsinteresting.com: The True Story of Phan Thi Kim Phúc, the ‘Napalm Girl’

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články