30 let od smrti Adiny Mandlové: Přelétavá herečka našla štěstí až po čtvrté svatbě

30 let od smrti Adiny Mandlové: Přelétavá herečka našla štěstí až po čtvrté svatbě
Zdroj: Profimedia

Adina Mandlová, od jejíž smrti uplynulo 16. června 30 let, byla velkou hvězdou černobílých filmů. Říkalo se o ní, že uměla být pěkně divoká, zejména v mládí. Při hledání životního partnera to ale příliš slavné nebylo. Štěstí se na ni usmálo až napočtvrté.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 06. 2021 08:30

Adina Mandlová, vlastním jménem Jarmila Anna Františka Marie Mandlová, byla česká filmová a divadelní herečka. Její jméno bylo zárukou úspěchu. Mnozí ji považovali za sex symbol třicátých let. Vzhled ale nebyl její jedinou předností. Šlo o velmi inteligentní ženu, která však musela celý svůj život bojovat s nepřízní osudu a psychickými problémy.

Adina Mandlová na záletech

Adina Mandlová byla v pubertě pěkně divoká. Nešlo ji doma vůbec udržet. Někdy dokázala zmizet i na celý týden. Jejím rodičům ale po nějaké době došla trpělivost a poslali ji do dívčího penzionátu v Paříži. Jenomže tam Mandlová ještě více zdivočela. Zjistila totiž, jak je krásné žít bohémským životem.

Po návratu do Prahy se začala živit jako modelka. Díky tomu se seznámila se slavným hercem Hugem Haasem.Ten byl ale také pořádné kvítko. Holdoval totiž kokainu. Adina se tak raději přestěhovala k bohatému řediteli německé banky. Pro svůj náročný život totiž potřebovala sponzora.

Nešťastná láska Adiny Mandlové

Za protektorátu se Mandlová vdala za malíře Zdeňka Tůmu. Jednoho dne jej ale doma našla mrtvého. Jelikož prý kvůli kariéře „spolupracovala” s kýmkoli, pustil si raději plyn. Pletky měla mít i s ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Dokonce také otěhotněla, a to sice s ženatým hercem Vladimírem Šmeralem.

Jenže potratila a další děti pak již mít nemohla. Po válce byla obviněna z kolaborantství, a tak chtěla emigrovat. To se jí podařilo díky druhému sňatku, tentokrát si vzala královského letce Joa Knighta, který se ale narodil na Moravě jako Josef Kočvárek. Jelikož si řekli ano takzvaně z rozumu, neměl jejich vztah dlouhého trvání.

Opuštěná Adina Mandlová

V Anglii se Mandlové moc nedařilo. Natočila jen jeden jediný film. Naštěstí se objevil další zámožný ženich Geoffrey. Vydržela s ním ale jen dva roky. Usadila se až napočtvrté s módním návrhářem Benem Pearsonem. I když... bylo to spíše velmi dobré přátelství. Bena, se kterým je i na úvodní fotografii k článku, totiž ve skutečnosti přitahovali muži. Na počátku devadesátých let se po manželově smrti vrátila domů k příbuzným v Dobříši u Příbrami. Zemřela 16. června 1991 ve věku 81 let. Úmrtní list byl vystaven na jméno Jarmila Pearson.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Adina Mandlová

Dvojka.rozhlas.cz: Příběhy slavných: Adina Mandlová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články