Jsou moc bílí. Nešťastné albíny loví v Africe za peníze jako zvěř

Jsou moc bílí. Nešťastné albíny loví v Africe za peníze jako zvěř
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Albíni se v Africe stávají oběťmi únosů a hrůzných rituálů, při kterých jsou jim amputovány končetiny. Jejich kůže totiž nemá žádný pigment, a tak poutá pozornost okolí, které jim přisuzuje magickou moc...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2021 17:00

Lidem postiženým albinismem chybí enzym tyrozinázy, jenž je nezbytný pro tvorbu melaninu. Takoví jedinci jsou pak charakterističtí bezbarvou kůží a červenýma očima. Absence pigmentu v očích také způsobuje světloplachost a potíže se zrakem.

Dobro i zlo

V Africe je mezi domorodci na albíny pohlíženo dvojím způsobem. Část lidí věří, že jde o nesmrtelné duchy, druhá skupina je přesvědčena o tom, že jsou tito lidé zákeřná stvoření, jež mají za úkol pouze škodit. Ať tak či onak, oba tábory je považují za jedince obdařené magickými schopnostmi, což má pro albíny fatální důsledky.

Někteří šamani je nechávají unášet z jejich domovů, poté jim během magických rituálů amputují končetiny. Věří totiž, že mají léčivou moc, a dělají z nich různé lektvary. Rybáři zase do svých sítí vplétají bílé vlasy albínů, aby jim to přineslo štěstí v lovu. Kosti se zase zakopávají do země, aby se po čase proměnily v diamanty.

Hlavním motivem těchto odporných vražd jsou peníze. Podle webu National Geographic se sada složená z krve, jazyka, genitálií a čtyř končetin prodává za 75 000 dolarů, co je přibližně 1 650 000 korun.

Vražda pětileté dívky

V roce 2018 se v Mali, zemi na západě Afriky, udála další hrůzná vražda dítěte postiženého albinismem. Tentokrát se stala obětí teprve pětiletá holčička. Podle Agence France-Presse malá Djeneba Diarra zrovna spala i s matkou na dvoře před jejich domem ve vesnici Fana, když je napadla skupina ozbrojenců. Žena se snažila únosce pronásledovat, pak se ale vrátila zpět, aby ochránila alespoň svou druhou dceru, která je taktéž albínka.

„Hledali jsme tu holčičku úplně všude,” řekl místní učitel Oumar Diakite. Pak jsme její tělo objevili blízko mešity. Měla useknutou hlavu.” Policie čin vyhodnotila jako rituální vraždu. Jakmile se informace roznesla mezi obyvateli, vyšli protestovat do ulic. Vytýkali bezpečnostním orgánům, že je dostatečně nechrání. Žádáme spravedlnost,” prohlásila aktivistka a generální tajemnice Sdružení osob s albinismem Mamadou Sissoko. Pokaždé, když se konají volby, stáváme se lovnou zvěří.” Sissoko je přesvědčená o tom, že si někteří politici rituálními vraždami albínů snaží na svou stranu naklonit štěstí, a tím pádem také možné zvolení.

Peníze za albína

Vraždami albínů není postižená pouze Mali, ale i Mosambik, Tanzanie, Zimbabwe a Malawi. Tam všude se věří, že jejich rituální obětování přinese bohatství a úspěch. Amnesty International v roce 2016 zjistila, že jen v Malawi bylo za rok zabito 18 albínů a dalších pět je nezvěstných. Od roku 2014 to bylo celkem 69 případů.

Velkou roli hraje chudoba, únosci se snaží na prodeji části těl albínů vydělat jmění. Organizace ovšem upozorňuje, že pokud nedojde k tolik potřebné osvětě a vymýcení starých pověr, postavení albínů ve společnosti se nikdy nezmění...

Zdroje informací:

Nationalgeographic.com: As Tanzania’s Albino Killings Continue, Unanswered Questions Raise Fears

Allthatsinteresting.com: Five-Year-Old Albino Child Beheaded In Ritual Killing

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články