První dámy Sovětského svazu: Leninova žena si neuměla přišít ani knoflík, Stalin měl tichou domácnost

První dámy Sovětského svazu: Leninova žena si neuměla přišít ani knoflík, Stalin měl tichou domácnost
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Leninova manželka Naděžda Krupská byla šedá eminence sovětské cenzury.Naděžda Krupská o svůj vzhled ale příliš nedbala. Chodila v sepraných a potrhaných šatech.Po Leninově smrti se Naděžda Krupská angažovala ve školství.Naděžda Allilujeva, manželka Josifa Stalina, nebyla žádná domácí puťka. Vaření ani uklízení jí nic neříkalo.+ 3 fotky+ 4 fotky

V Sovětském svazu byl pojem první dáma prakticky neznámý. Politika byla doménou mužů zvučných jmen jako Vladimir Lenin, Josif Stalin nebo Michail Gorbačov. Přesto se manželky a partnerky vysokých komunistických pohlavárů zapojovaly do chodu země. Jelikož ale všude panovala cenzura, nemohli se lidé dozvědět o různých pikantnostech z jejích soukromí. A že to mnohdy stálo za to...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 11. 2021 11:00

Mezi nejvýraznější tváře SSSR patří bezesporu Leninova manželka Naděžda Krupská, která je i na úvodní fotografii k článku. Druhé místo by obsadila manželka prvního a zároveň posledního prezidenta Sovětského svazu Raisa Gorbačovová. Partnerky ostatních vůdců nebyly až tak známé, to ale neznamená, že by byly méně zajímavé. Ke každé z nich se pojilo nějaké tajemství.

Vladimir Lenin a Naděžda Krupská

Podle novináře Olega Smirnova byla Leninova manželka Naděžda Krupská průkopnicí na poli sovětské cenzury. Knihovnám nařídila, aby stáhly zastaralou a ideologicky škodlivou četbu (například Platón a Descartes). Larisa Vasiljevová, autorka knihy Ženy v Kremlu, uvedla, že kdyby osud přivál Naděždě lepší post, byla by schopná zavést kulturní inkvizici. A díky své vzdělanosti mohla být mnohem efektivnější než Stalin.

Po Leninově smrti začala Naděžda pracovat ve školském výboru, kde získala značnou reputaci. Napsala také memoáry, v nichž se zabývala životem svého bývalého manžela. Samozřejmě jej vykreslila v těch nejlepších barvách. Nicméně i ona měla své tajemství. Chodila ve špinavých a sepraných šatech. Pokud jí upadl knoflík, neobtěžovala se jej přišít. Všechnu energii věnovala kupříkladu i tažení proti církvi. S protináboženskou propagandou se mělo začít u dětí již ve velmi mladém věku.

Neviditelná Stalinova manželka Naděžda Allilujeva

V tisku a dalších oficiálních dokumentech byla za Stalinovu manželku označována soudružka Naděžda Allilujeva. Ta se v roce 1919 stala členkou Leninova sekretariátu, po jeho smrti začala pracovat v novinách a nastoupila také na průmyslovou akademii. Snažila se být však co nejméně na očích. Když ji vezli vládním autem na univerzitu, přikázala bodyguardům, aby zastavili blok od budovy a nechali ji zbývající cestu dojít samotnou.

Její soužití se sovětským diktátorem nebylo ideální. Stalin očekával, že ho o 22 let mladší choť ve všem poslechne, to se ale šeredně mýlil. Měla svou hlavu. Neuklízela, ani nevařila. A když po ní chtěl, aby mu odtajnila Leninovy dokumenty, rázně ho odmítla. Častokrát prý u nich nastala tichá domácnost. Naděžda také odmítala manželův hon na nepřátele lidu. Pak v noci 8. listopadu spáchala sebevraždu, střelila se do hlavy. Stalina její smrt zasáhla. Ne však proto, že by truchlil, nýbrž kvůli tomu, že se obával, jaký bude mít její čin dopad na jeho pověst.

Raisa a Michail Gorbačovovi

Nejeden politik si tehdy kladl otázku, proč Michail Gorbačov bere svou manželku všude sebou. Raisa se od ostatních manželek vůdců SSSR lišila. Manželovi dávala veřejně najevo svou náklonnost. I po třiceti letech se s ním stále držela za ruku. A to se nelíbilo spoustě lidí. A ještě více je dráždil fakt, že s ním probírala státní záležitosti. Přitom bylo zvykem, že se ženy drží stranou a nedávají o sobě moc vědět.

Na Západě zase její angažovanost kvitovali s povděkem. Možná věřili tomu, že její “dívčí vláda” zapříčinila rozpad Sovětského svazu. To si asi myslel i nejeden soudruh, jenž odmítal přiznat, že staré časy jsou již dávno pryč. Vše se změnilo až v roce 1999, kdy jí byla diagnostikována leukémie. Nenávist se změnila v soucit. Nejhorší to ale bylo pro samotného Gorbačova. „Můj život skončil,” pronesl po její smrti.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Naděžda Krupská, Naděžda Allilujeva, Michail Gorbačov 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Pierwsze damy Związku Radzieckiego. Kim były żony najważniejszych polityków ZSRR 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články