První lidská dělová koule: Cirkusová hvězda Zazel uspěla tam, kde muži selhali

První lidská dělová koule: Cirkusová hvězda Zazel uspěla tam, kde muži selhali
Zdroj: Wikimedia Commons/London Stereoscopic Co. in The Strand, Public domain
Rossa Matilda Richter si získala přízeň diváků téměř okamžitě......jako první se totiž nechala vystřelit z kanónu.
Rosse Matildě Richter se dařilo poměrně dlouho, pak ale přišla zranění a čas odejít do profesního důchodu.Ani poté ale Rossa Matilda Richter neseděla s rukama v klíně. Trochu paradoxně se bývalá dělová koule začala věnovat školením o bezpečnosti. + 1 fotka

Cirkus může divákům nabídnout nepřeberné množství atrakcí, mezi nejnebezpečnější z nich patří lidská dělová koule. Člověk vystřelený z kanónu přistane buď v nafouknutém vaku nebo v roztažené síti. Pokud se trik provádí venku, padá většinou do vody. Zní to děsivě, Rossa Matilda Richtera alias Zazel ale měla pro strach uděláno.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2021 11:00

Rossa Matilda Richter, známá také jako Zazel, se akrobacii věnovala již od útlého věku. K cirkusovému prostředí vlastně neměla nikdy daleko. Její otec pracoval jako agent dodávající umělce a zvířata do různých manéží. Matka se zase věnovala tanci.

Lidská dělová koule Zazel

Lidskou dělovou kouli vymyslel kanadský odvážlivec William Leonard Hunt, známý jako Velký Farini. V roce 1871 vyvinul a nechal si následně patentovat mechanismus, který člověka vystřelil do předem připravené sítě. Mělo to však spoustu nedostatků. Hunt třeba nedokázal kontrolovat pohyb a trajektorii. Hrozilo, že jej to vystřelí někde mimo určený cíl.

O šest let později, přesně 2. dubna 1877, se před zraky diváků nechala z děla vystřelit Rossa alias Zazel. Jako první do toho šla natvrdo. Bylo to velmi nebezpečné, a tak pořadatelé raději do děla umístili gumové pružiny. Ty měly dráhu dopadu Rossy zkrátit. Nakonec se prý, dle dobových svědectví, proletěla rovných 21 metrů a dopadla do záchranné sítě. Její odvážný čin ohromil úplně všechny.

Vystřelená ke slávě

Rossina popularita stoupala závratnou rychlostí. Vedle přezdívky Zazel jí říkali miláček, mistryně světa, lidská dělová koule nebo div světa. Její know-how spočívalo v tom, že světu ukázala něco, co nikdy dříve neviděl. Byla jakýmsi čerstvým vánkem mezi klauny a drezurami zvířat. Novináři začali pátrat po všem z jejího života. Chtěli o ní zjistit každou maličkost a tu pak servírovat dychtivým čtenářům.

Pro velký zájem se Zazel nechávala vystřelit i dvakrát za den. Byla na vrcholu sil, tělo odolávalo šoku, během letu neztrácela vědomí. Dopadla vždy tam, kde chtěla. Za to si vždy vysloužila téměř nekončící potlesk a hlasitý jásot davu.

Konec lidské dělové koule

O něco později se ale dostavila první zranění. Zdálo se, jako by se k Rosse otočilo štěstí zády. Během vystoupení v Portsmouthu v roce 1879 propadla připravenou sítí. Naštěstí se jen potloukla. O něco později zase v cirkuse Chatham spadla z velké výšky. Měla kliku, o život nepřišla díky záchranné síti akrobatů. Přesto ji museli z manéže odnést.

Majitel cirkusu na to vůbec nebral ohled a donutil ji za dvě hodiny znovu vystupovat. Zvládla to. To už ale věděla, že bude muset myslet na konec kariéry. Do cirkusu se Zazel sice ještě vrátila, tentokrát ale jako instruktorka. Snažila se účinkující i publikum poučit o zásadách bezpečnosti. Zemřela v roce 1937 ve věku sedmasedmdesáti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Rossa Matilda Richter 

Historicmysteries.com: Shot to fame! Rossa Matilda Richter, the first human cannonball 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články