Psanec Ned Kelly: Do své poslední přestřelky šel v brnění, mělo ovšem jednu chybu

Psanec Ned Kelly: Do své poslední přestřelky šel v brnění, mělo ovšem jednu chybu
Zdroj: Wikimedia Commons/Julian Ashton, Public domain
Ned Kelly se stal psancem již v pubertě. Musel "uživit" rodinu. Ned Kelly strávil dětství v tomto domě v Beveridge.V dospělosti se pohyboval po celém území státu Victoria, kde vykrádal banky a kradl domácí zvířata, zejména koně. Neváhal ale zaútočit také na policejní stanici.Obyčejné lidi si Ned Kelly získal na svou stranu manifestem Jerilderie Letter, v němž se dušoval, že ve skutečnosti bojuje za práva chudých farmářů.+ 10 fotek+ 11 fotek

Psal se 28. červen roku 1880 a policie si byla stoprocentně jistá, že jí známý psanec Ned Kelly tentokrát již neunikne. Byl v hotelu v malém městečku Glenrowan, a i když měl u sebe několik rukojmí, ze všech stran jej obklíčili. Kelly však měl v rukávu jedno eso, které muže zákona pořádně vyděsilo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 10. 2021 11:00

Než se Ned Kelly ukryl v hotelu, stihl ukrást několik železných radlic, které přetvořil v jakési provizorní brnění. Pak si už jen počkal na ráno, kdy se pod pláštíkem husté mlhy vyplížil nepozorovaně ven a začal po nic netušících policistech střílet.

Trpký osud přistěhovalců v Austrálii

Otec Neda Kellyho byl původem Ir. Do Austrálie se dostal poté, co ukradl dvě prasata. Za to ho totiž čekal pobyt v trestanecké kolonii. Po propuštění se usadil na přiděleném kousku půdy a dokonce se oženil. Jenomže se mezitím změnila politická situace a půdu si začali nárokovat osadníci, kteří se do Austrálie dostali mnohem dříve.

O rodinu Kellyových se záhy začala zajímat policie. Byli snadný terč. Otec měl přece kriminální minulost. Stačilo pak jen obvinění z nelegálního držení býčí kůže a odvod na šestiměsíční tvrdé práce přišel v mžiku oka. Kelly starší to však nezvládl a po návratu domů se upil k smrti. Role živitele rodiny se musel ujmout Ned. Bohužel se ale kvůli tomu vydal na dráhu zločince.

Nepolapitelný lidový hrdina Ned Kelly

Z Neda Kellyho se postupem času stal lidový hrdina. I když vykrádal banky a vraždil, dokázala se s ním ztotožnit řada obyčejných lidí. Povedlo se mu to díky manifestu, který nazval “Jerilderie Letter”. V tomto šestapadesátistránkovém dokumentu vysvětlil své činy a upozornil na utlačování irských katolíků a chudých obyvatel státu Victoria, kde kdysi znovu zapustil kořeny jeho otec.

Po vraždě policejního informátora Arona Sherritta už Nedovi došlo, že se mu okolo krku začíná pomalu utahovat smyčka. Byl si jistý, že po něm policie půjde všemi dostupnými prostředky. V roce 1880 proto se svými věrnými spolubojovníky obsadil městečko Glenrowan, které v té době mělo pouhých 62 obyvatel. Nedalo mu moc práce nahnat je všechny do hotelu, kde jim dovolil pít i tancovat. Jeden z rukojmích ale stihl zalarmovat strážníky a zanedlouho byl celý hotel v obležení mužů zákona.

Konec Neda Kellyho

Jak již bylo uvedeno na začátku, Ned Kelly si k útoku na policisty vybral časnou ranní hodinu. V neobvyklém brnění, jenž bylo schopné odrazit kulky, jim připadal jako přízrak z jiného světa. Někteří si dokonce mysleli, že je to samotný ďábel. Vždyť se mu nic nestalo. Vykračoval si jako na procházce. Že na něj dopadá déšť kulek, mu očividně nevadilo.

Pak si ale jeden z policistů všiml, že má Kelly nechráněné nohy. Vyzval ostatní, aby mířili právě tam. To byla jeho zkáza. Rozstříleli mu je natolik, že se nemohl ani pohnout. Jakmile byl zajat, provedli muži zákona zátah na hotel, během něhož bylo postřeleno i mnoho nevinných civilistů. Všichni Kellyovi kumpáni byli zabiti, on sám se dočkal oprátky až po čtyřech měsících. I tak ale zůstal až do dnešní doby lidovým hrdinou, který se údajně zasazoval o práva farmářů, jenž byli kvůli vyvlastnění půdy nuceni žít v naprosté chudobě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ned Kelly 

Allthatsintertesting.com: The Story Of Ned Kelly, Australia’s Armored Outlaw

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články