Rudolf Franz Lehnert: Fotograf s českými kořeny se nebál tvořit akty s nahými muslimkami

Rudolf Franz Lehnert, jeho dílo
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Fotograf Rudolf Franz Lehnert se narodil 13. července 1878 ve Velké Úpě.Velmi brzy však osiřel, a tak se ho ujal strýc. Rudolf pak byl vychováván ve Vídni.V dospělosti založil spolu s Ernstem Heinrichem Landrockem fotografickou společnost Lehnert a Landrock.Rudolfa Franze Lehnerta už od mládí lákalo cestování.+ 8 fotek+ 9 fotek

Dnes by to již nebylo možné, ale zhruba před sto lety nebyl v arabském světě islám tak radikální jako dnes. A právě díky určité míře tolerance mohly vzniknout zajímavé ženské akty fotografa Rudolfa Franze Lehnerta, které vytvořil spolu se svým kolegou Ernstem Heinrichem Landrockem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 05. 2021 14:00

Ve fotografiích českého rodáka Rudolfa Franze Lehnerta se snoubí originalita s exotikou. Orient se stal jeho velkou vášní již od mládí a zamiloval si jej natolik, že se tam rozhodl strávit podstatnou část svého života.

Úspěšná kariéra Franze Lehnerta

Rudolf Franz Lehnert se narodil v obci Velká Úpa 13. července 1878, tedy ještě za dob Rakouska-Uherska. Spolu se svým kolegou Ernstem Heinrichem Landrockem založil fotografickou společnost Lehnert a Landrock, která se zaměřovala hlavně na Blízký východ. Fotografie slavily úspěch na výstavách v Tunisu, Mnichově, Lipsku a Káhiře.

Krásky bez závoje

Mnoho Evropanů tehdy snilo o tom, jak to v Orientu vypadá. Zahalené ženy pro ně byly plné záhad a zároveň velmi svůdné. Fotografové díky aktům poodhalili roušku tajemství a možná právě proto byl o jejich dílo tak enormní zájem.

Existuje však jedna teorie, podle které mohlo ve skutečnosti jít o fotky pořizované „pro smyslné účely”. Podobné fotografie s polonahými ženami kolovaly třeba mezi vojáky na frontě. Každý tak musí posoudit sám, zda šlo o umělecké dílo, anebo měli oba pánové postranní úmysly.

Lehnert zemřel 16. ledna 1948 v Tunisu, konkrétně v historické oáze Gafsa, kde strávil velkou část svého života. Bylo mu devětašedesát let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rudolf Franz Lehnert

Prima Zoom: Nahota a islám, krásky bez závoje před sto lety

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články