Prokletí dvou Salemů: V jednom upalovali čarodějnice, ve druhém hnali před soud rajčata

Prokletí dvou Salemů: V jednom upalovali čarodějnice, ve druhém hnali před soud rajčata
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Když se nějaké americké městečko jmenuje Salem, je jisté, že má podivnou historii. V jednom Salemu proběhly koncem 17. století procesy s čarodějnicemi. V dalším Salemu zase lidé hnali před soud rajčata. Prý šlo o ďábelskou zeleninu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 10. 2021 14:00

Pro lepši orientaci v těch městečkách je potřeba uvést, že zatímco v Salemu v Massachusetts se snažila převzít nadvládu nad lidmi černá magie, soud se zákeřnými rajčaty probíhal v Salemu v New Jersey. Jak dopadl?

Pohnutá historie rajčat

Rajčata byla naprostým základem v aztécké kuchyni. Jejich semena pak do Evropy rozšířili španělští dobyvatelé vracející se do své vlasti z Mexika a Střední Ameriky. Ačkoli věděli, že jsou jedlá a velmi chutná, nebyla pěstována za účelem konzumace. Využívala se pouze jako dekorace v zahradách.

V sedmnáctém století se ale přístup k této plodině změnil. Lidem najednou začala vadit sytě červená barva rajčat. Považovali ji za hříšnou a nebezpečnou. Pověst této plodiny tak byla nadobro pošpiněna. Stal se z ní téměř veřejný nepřítel číslo jedna. Kdo se považoval za pobožného, raději se rajčatům obloukem vyhýbal.

Jedovaté jablko

Rajčatům se začalo přezdívat “jedovaté jablko” a byla považována za smrtelně jedovatá. Důkazem měla být pronikavě kyselá chuť. Tu ale způsobily talíře bohatých, které obsahovaly vysoké množství olova. V té době si to ale nikdo neuvědomoval. Skutek byl dokonán.

Lékaři začali varovat před jejich konzumací a poukazovali na domnělé nežádoucí účinky, které by mohly u člověka vyvolat. Největším kritikem rajčat se stal holič a chirurg v jednom John Gerard. Ten tvrdil, že jsou jedovatá kvůli toxinu zvaném tomatin. Pravdou je, že jej skutečně obsahují, ale v míře, jenž je pro člověka zcela neškodná.

Salemský soud s rajčaty

Vše uvedl na pravou míru až v roce 1820 plukovník Robert Gibbon Johnson. Nevěřil povídačkám o tom, že jsou rajčata nebezpečná, a dokonce začal pořádat soutěž o největší vypěstované rajče. Obyvatelé Salemu v New Jersey je ale stále považovali za “ďábelské”. Nakonec vše skončilo tím, že se salemští hnali za místním soudcem, aby s rajčaty učinil navěky přítrž.

Rozvášněný dav se zastavil před budovou soudu, která dnes už dávno neexistuje, místo ní stojí ta z úvodní fotografie k článku. Na tomto místě plukovník zadržel dav zdviženou rukou, v níž držel košík plný šťavnatých plodů. Po chvíli je do sebe začal ládovat. Lidé to nechápali. Nebylo mu špatně, ani nezačal krvácet. Když to uviděl ctihodný soudce, poklepal si na čelo a celé stání ihned zrušil. Od té doby se i v Americe stala rajčata základní kulinářskou surovinou, a to díky plukovníkově odvaze.

Zdroje informací: 

Grunge.com: The Wild Story Behind The Salem Tomato Trial 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články