Nejmenší stát na světě Sealand: Umělá plošina způsobila dva mezinárodní konflikty a žije z prodeje šlechtických titulů

nejmenší stát na světě
Zdroj: Wikimedia Commons, Richard Lazenby, Public Domain

Sealand není zemí v pravém slova smyslu. Těžko by se tak dala nazvat přistávací plošina v Severním moři, která se nachází asi deset kilometrů od pobřeží Anglie. Přesto se o ni svedl mohutný boj. Jak dopadl?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 08. 2021 14:00

Knížectví Sealand se rozkládá na 550 metrech čtverečních na umělé plošině HM Fort Roughs. Ta vznikla během druhé světové války. V roce 2018 měl Sealand 27 obyvatel, avšak pouze dva v něm žili trvale.

Sealand vznikl kvůli pirátské radiostanici

Vznik HM Fort Roughs se datuje do roku 1943, kdy jej nechalo vystavět Spojené království coby jednu z Mausellových pevností sloužících na obranu proti německým letadlům. Je tvořena zatopenou pontonovou základnou, dvěma věžemi a přistávací plochou. V období jejího největšího vytížení v ní žilo až 300 příslušníků námořnictva, přičemž poslední posádka odsud odplula v roce 1956.

A právě toho využil o jedenáct let později bývalý major britské pěchoty a majitel řetězce řeznictví Roy Bates, jenž toto místo prohlásil za svrchované knížectví Sealand. Jeho motivací nebyly žádné oficiální státní záležitosti, nýbrž prosté pirátské vysílání popové rádiové stanice. Jelikož se plošina nachází v mezinárodních vodách, nevztahují se na ni britské autorské zákony. Princ Roy a jeho žena, princezna Joan, si tak mohli pouštět do éteru cokoli a kdykoli chtěli.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Principality of Sealand (@sealandgov)

Pokus o puč na Sealandu

První vyhrocenější konflikt se v Sealandu udál v roce 1968 a měl ho na svědomí Royův syn, princ Michael. Ten se pokusil zastrašit britské dělníky na kolemplující lodi výstřelem z pistole. Své chování měl poté přijít vysvětlit na policii, nevlastnil totiž povolení nosit zbraň. Jelikož se ale Jeho Jasnost nacházela ve vodách mimo britskou jurisdikci, mohla strážce zákona s klidem odkázat do míst, kde slunce nesvítí.

K mnohem dramatičtějšímu konfliktu došlo na sklonku sedmdesátých let. V té době zastával post premiéra Sealandu německý právník Alexander Achenbach. Ten využil toho, že Roy s Joan odjeli na návštěvu do Anglie, a spolu se svými žoldáky zajal Michaela. Plošinu chtěl totiž jenom pro sebe. Michaelovi se ale s pomocí civilistů podařilo uzurpátora přemoci.

Roy po svém návratu označil Achenbacha za vlastizrádce a požadoval po Německu výkupné. Británie se od celé záležitosti distancovala, takže nezbylo nic jiného, než aby se na plošinu vydal sám německý velvyslanec. Roy si z toho vydedukoval, že jejich existenci veřejně uznali, a zrádného právníka propustil na svobodu. Ten však doma založil exilovou vládu. Princ Roy na to odpověděl založením ozbrojených sil, které pevnost hlídají dodnes.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Principality of Sealand (@sealandgov)

Je libo šlechtický titul?

Kromě sportovních akcí si Sealand vydělává také prodejem šlechtických titulů. K mání je lord, baron nebo vévoda (ten by vás stál v přepočtu okolo 15 000 korun). Samozřejmostí je i občanský průkaz. A proč vlastně ne? Sealand má vlastní vlajku, státní znak, poštovní známky i ústavu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Principality of Sealand (@sealandgov)

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Sealand

Sealand.gov.org: Our history

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články