Šílená ruská sekta Skopců: Kastrovali se, aby byli blíž Bohu. Tipec jim zatnul až Stalin

Šílená ruská sekta Skopců: Kastrovali se, aby byli blíž Bohu. Tipec jim zatnul až Stalin
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain/koláž Lifee
Vůdcem sekty "kastrátů" byl Kondratij Selivanov.Mezi nejvěrnější stoupence sekty patřili rolníci. Byla pro ně lepší než pravoslavná církev.Kastrací a znetvořením se měli lidé přiblížit Bohu. Sex byl totiž považován za velký hřích.Kastrace není v lidských dějinách nic neobvyklého, už v Bibli se psalo o té dobrovolné, kterou lidé podstupovali kvůli Bohu. + 1 fotka

Mnoho sekt věřilo, a stále ještě věří, že sex je hřích. A nejinak tomu bylo i u ruských Skopců, což v překladu znamená “kastráti”. Nejradikálnější stoupenci neváhali a nechali se zmrzačit. Jen tak se prý mohli dostat do nebe.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 09. 2021 14:00

Skopci by se dali přirovnat k pravoslavné církvi. Věřili ve svaté, odsuzovali hříšníky a hrozili věčným zatracením v pekle. Byli také přesvědčeni o tom, že Ježíš Kristus umřel na kříži kvůli spáse celého lidstva. A jistojistě byl také vykastrován.

Dějiny kastrace

Kastrace není v lidských dějinách ničím výjimečným. Je to velmi dobře zdokumentována praktika. I v Bibli bychom se mohli dočíst následující slova: „Existují kastráti, kteří byli kastrováni jinými, a jsou kastráti, kteří se vykastrovali sami pro Boží království.” A právě z této pasáže vycházela pravidla Skopců. Nebyli však jediní, kdo přijímali za své rozporuplná pravidla.

Většina ortodoxních sekt zakazovala maso, pití, sprostou mluvu a sex. Skopci ovšem dotáhli svou víru do naprostých extrémů. Jejich vznik se datuje do sedmnáctého století, kdy spolek tvořili pouze tři členové. Díky charismatu hlavního mystika Kondratije Selivanova se však počet následovníků razantně zvýšil.

Vyhnání je jen posílilo

V roce 1772 byla bizarní sekta vykázána úřady na Sibiř. To jí nijak neublížilo, ba naopak. Když se po dvaceti letech Selivanov vrátil, měl za sebou desítky přívrženců. Stal se doslova lidovým hrdinou. V roce 1817 jej sice úředníci poslali do kláštera pro mentálně postižené osoby. To mu ale nezabránilo v tom, aby o sobě prohlašoval, že je druhým mesiášem. Ani po jeho smrti hnutí neskončilo. Ve druhé polovině devatenáctého století se stalo nedílnou součástí ruské společnosti.

Ideologická čistota Skopců

Hnutí Skopců se těšilo největší oblibě u prostého lidu. Ten totiž považoval pravoslavnou církev za příliš byrokratickou. Právě ona jednoduchá a ideologická čistota byla tím největším lákadlem. S vírou, že sex je hřích, se zejména rolníci začali hojně kastrovat. Chtěli se po smrti dostat do nebe.

Vše se změnilo s příchodem StalinaTakové praktiky byly “nesovětské”, rozjely se represe a zatýkání. V roce 1930 se počet členů Skopců zmenšil na pouhé 2000. I v současnosti bychom našli lidi, kteří tento náboženský směr vyznávají. Kastrace je však nahrazena asexuálním způsobem života. Jeden zapálený aktivista se ale vyjádřil, že je stále vítána i fyzická kastrace. Skončí někdy toto šílenství?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Skoptsy 

Allthatinteresting.com: Meet The Skoptsy The Russian Religious Zealots Who Castrated Themselves To Be Closer To God 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články