Šílené léčebné metody středověku: Zlomené srdce zacelí výkaly, s melancholií pomůže díra v lebce

Šílené léčebné metody středověku: Zlomené srdce zacelí výkaly, s melancholií pomůže díra v lebce
Zdroj: Wikimedia Commons/Adriaen Brouwer, Public domain

Středověcí lékaři byli spíše mučitelé než léčitelé. Kromě procedur, které připomínaly scénáře hororových filmů, předepisovali svým pacientům skutečné nechutné medikamenty. Kupříkladu na zlomené srdce byl vhodný kouř z výkalu. Na špatnou náladu zase rozžhavené železo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2022 11:00

Jan z Gaddesdenu ve svém díle Rosa Medicinae uvedl, že lidem s duševními chorobami je dobré svázat končetiny, ponořit nohy do osolené vody, tahat je za vlasy a nos. A také se doporučovalo silně jim stisknout palce, nechat prasata, aby nebožákům kvičela do ucha, odebrat krev z žíly na nose či čele, strčit do nosní dírky pírko, aby se vyvolalo kýchnutí anebo oholit zátylek hlavy... Tolik k psychiatrii z roku 1314.

Jak na melancholii

Roger Frugard, autor Practica Chirurgiae, který žil v druhé polovině 12. století, byl taktéž “odborník” na slovo vzatý. Tvrdil, že melancholie se dá vyléčit rozžhavenou zlatou tyčinkou. Účinné však prý bylo i propíchnutí lebky, pak mohla z mozku postiženého odtéci “škodlivá hmota”.

Na Blízkém Východě se zase na hlavě pacienta odstranil kus kůže. Pokud to nepomohlo, přiložilo se na místo žhavé železo. Ještěže Bruno z Longoburga měl alespoň špetku rozumu a radil, aby se železo přiložilo jen na velmi krátkou dobu. Jinak by to mohlo léčené osobě poškodit mozek.

Léčivá moč

Víra v léčivé vlastnosti lidské moči přetrvává dodnes. Starověký lékař Galén doporučoval konzumovat moč chlapce, který ještě nepoznal ženu. Lékaři také moč testovali na různé nemoci, stejně jako dnes. Hledělo se hlavně na její barvu a aktuální konstelaci hvězd. Z toho nakonec vzešla diagnóza.

Jak na zlomené srdce

V 7. století se zlomené srdce bralo velmi vážně. Věřilo se, že jeho příčinou je příliš suchý mozek. A ten bylo potřeba urychleně navlhčit. Ale jak? Ženám bylo nařízeno čichat k látkám, které plnily úlohu jakýchsi předpotopních vložek. To si ale mohly dovolit jen osoby z vyšší třídy. Ti nejchudší se museli spokojit i s pouhým trsem trávy. Dále se doporučovalo inhalovat kouř ze spálených výkalů.

Ve 12. století se ženským problémům věnovala lékařka a spisovatelka Trota ze Salerna. Kromě pravidelného sexuálního styku doporučovala, v případě velmi silné menstruace, dýchat výpary z hrnce, v němž se ve vodě vaří stará bota. K čemu je to dobré, již nevysvětlila.

Zlomeniny léčily fazole

Roger Frugard v roce 1180 popsal, jak u pacienta zjistit fraktury lebky. Stačí ho nechat kousnout do ořechu, nebo mu říct, aby si zacpal nos a ústa a začal foukat. V místech, kde cítil bolest, se pak lokalizovalo zranění. Jiný lékař zase doporučoval na zlámaná žebra fazole. Tělo se pak nafouklo a do jisté míry zabránilo špatnému srůstu.

Lepší než viagra

A nakonec delikátní téma. Guy de Chauliac doporučoval pánům, kteří trpěli problémy s impotencí, silný kuřecí vývar. Pokud to nepomohlo, radil strávit několik večerů ve společnosti vína a velmi zkušené ženy. Příčiny impotence hledal v psychice milenců a nadváze. Možná měl pravdu, ale vzhledem k tomu, že chtěl léčit špatný dech králičí krví, vyvolávají jeho metody spíše úsměv na tváři.

Zdroje informací:

Ciekawostkihistoryczne.pl: Odchody ukochanej na złamane serce, przypalanie żelazem przeciw melancholii. Najgłupsze lekarstwa w dziejach medycyny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články