Sny o smrti: Jsou předzvěstí našeho konce, nebo naopak začátku nové životní etapy?

Sny o smrti: Jsou předzvěstí našeho konce, nebo naopak začátku nové životní etapy?
Zdroj: Unsplash

Lidé chtěli snům porozumět už odjakživa, a tak si je zapisovali, nechali vykládat jejich význam, nebo, v modernější době, i analyzovali. A co vlastně znamenají sny o smrti?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2021 11:00

Sigmund Freud a Carl Jung analýzu snů zpopularizovali. Tvrdili, že se v nich odrážejí potlačované touhy, častokrát sexuálního charakteru. Psychika se tímto způsobem snaží s člověkem komunikovat. „Sny neklamou, nelžou, nezkreslují, ani se nepřetvařují,” řekl Jung.

Výklad snů

Naše sny mohou být plné skrytých symbolů, někdy je tak jejich poselství opravdu matoucí. Zprávy, které se nám snaží nevědomá mysl posílat, nemusí být nutně ve svém významu přímočaré. Psychoterapeut Jeffrey Sumber považuje sny za určitý typ odměny. „Jsou mostem, který umožňuje pohyb tam a zpět mezi tím, co si myslíme, že víme a mezi tím, co víme skutečně.” 

Pokud chceme porozumět tomu, co se nám v noci zdá, musíme začít sny chápat v širším kontextu a z pohledu sebeobjevování. A to se týká i případu, kdy sníme o smrti. Ne vždy to totiž znamená, že zemřeme, anebo že se nám či někomu blízkému přihodí něco zlého.

Noční můry mohou být užitečné

„Existuje řada důvodů, proč mají lidé znepokojivé a děsivé sny,” říká Kelly Baron z univerzity v Utahu. V mnoha případech je to proto, že zažili trauma a nyní trpí posttraumatickou stresovou poruchou.” Sny umožňují lidem porozumět tomu, co se zrovna děje v jejich životech, pomáhají jim to zpracovat.

„Smrt je ve skutečnosti symbolem něčeho, co má zanedlouho skončit. Je to nový začátek,” uvádí Jane Teresa Anderson, která se zabývá analýzou snů. Pokud se vám třeba zdá o tom, že umřel nějaký člen vaší rodiny, znamená to, že nemáte mezi sebou zdravý vztah a měli byste se od sebe distancovat.

Sny o smrti

Téma smrti vyskytující se ve snech může také znamenat změnu anebo pravdu, kterou musíme přijmout, přestože na to nejsme mnohdy dostatečně připraveni. „Emoce ve snu jsou velmi realistické,” prozradila další profesionální analytička snů Lauri Quinn Loewenberg. Pak se probouzíme s otázkou ‘Bože, je to má budoucnost?’ Ta ale není správná. Ve skutečnosti se musíme zamyslet nad tím, co se právě teď děje v našem životě.”

Zdroje informací: 

Grunge.com: What Dreams About Death Really Mean 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články