30 let od smrti herečky Audrey Hepburn: Hubenou postavu měla kvůli podvýživě, které čelila za války

Poslední přání Audrey Hepburn: Návrhář Hubert de Givenchy jí dopřál nejhezčí Vánoce v životě
Zdroj: Wikimedia Commons/Trailer screenshot, Public domain
"Narodila jsem se s neuvěřitelnou touhou milovat a s vášnivou potřebou lásku rozdávat.""Věřím, že smích je nejlepší spalovač kalorií.""Pamatujte si, že pokaždé, když potřebujete pomocnou ruku, najdete ji na konci své paže.""Věřím v to, že šťastné ženy jsou krásné ženy."+ 2 fotky+ 3 fotky

Hollywoodská ikona Audrey Hepburn zemřela 20. ledna 1993 a dožila se pouhých 63 let. Po prohraném boji s rakovinou zesnula ve spánku. Na první pohled se to může jevit jako obyčejný nekrolog, to by ale nesmělo jít o Audrey. Jaká byla na sklonku svého života?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 01. 2023 16:00

Audrey Hepburn patřila mezi nejtalentovanější hollywoodské herečky. Vidět jsme ji mohli v klasických filmech jako Prázdniny v Římě, Snídaně u Tiffanyho a Šaráda. Na konci šedesátých let se však stáhla do ústraní, pracovala pro UNICEF a starala se o rodinu.

Rázná matka Audrey Hepburn

Budoucí herecká hvězda se narodila jako Audrey Kathleen Ruston 4. května 1929 v belgickém Ixelles. Po studiu na internátní škole se přesunula do Anglie, kde začala navštěvovat hodiny baletu. Brzy se ale musela vrátit do Nizozemí. Její matka si myslela, že tam bude kvůli druhé světové válce víc v bezpečí.

Ačkoli patří k hereckým legendám a dostalo se jí věhlasu a uznání, neměla Audrey Hepburn zdaleka tak idylické dětství, jak by si možná mnozí mohli představovat. Její matka, holandská baronka Ella Van Heemstra, byla katolička a nedůvěřovala lékařům. Když měla Audrey ve věku 3 týdnů záchvat černého kašle, vzala ji při zástavě srdce za nohy a pořádně poplácala po zadečku. Herečka poté tvrdila, že "zemřela už ve třech týdnech a po metodách své matky už přežije všechno."

Otec Audrey Hepburn

Joseph Victor Anthony Hepburn-Ruston byl syn majitele českého cukrovaru v Úžicích. Sám pracoval jako bankéř, takže rodina byla zvyklá pobývat v pohodlí a v poklidu Nizozemí, Belgie či Anglie. Audrey snila o kariéře primabaleríny a dokonce se jí dostalo stipendia pro výjimečně nadané žáky. Vše ale měla změnit blížící se druhá světová válka. Joseph, který se angažoval ve fašistickém hnutí, se jednou v tichosti sbalil i s rodinnými šperky a rodinu opustil. Se svou dcerou se už nikdy neviděl, ač ta jej až do jeho smrti podporovala. „To bylo to nejhorší, co mě v životě potkalo,“ vzpomínala Audrey.

Rodina válku přečkala, ale jeden z nevlastních bratrů Audrey byl odveden na nucené práce do Německa, druhý se dal k partyzánům. Audrey se její baletní sen rozplynul a ve svých cvičkách dokonce přenášela vzkazy v rámci odboje.

Sama později vzpomínala, že nebyla mouka ani maso a v dobách největší krize vařili cibulky tulipánů a zkoušeli upéct chleba z trávy. Na konci války už byla tak podvyživená, že nemohla dál ani vést hodiny tance, kterými rodinu podporovala. Na jejím zdraví se podepsaly otoky, chudokrevnost, astma a žloutenka. Lékaři později prokázali, že štíhlá postava a stav hereččina metabolismu jsou důsledky dlouhodobé podvýživy, které čelila za války. V klidných dobách si Audrey uvědomila, že je na baletku příliš vysoká, takže se raději soustředila na herectví.

Herecká legenda Audrey Hepburn

Audrey nebyla krásná jako Marilyn Monroe, ani neměla hudební talent Judy Garland. Přesto se dokázala prosadit. Lidé si vážili její okouzlující povahy, nevinnosti a elegance. Největší úspěch jí přinesl film Prázdniny v Římě (1953), kde si zahrála po boku Gregoryho Pecka. Ne nadarmo obdržela za tuto roli Oscara.

Přestože měla na svém kontě asi jen dvacet filmů, většinou se staly ikonickými. Billy Wilder, který režíroval film Sabrina, popsal herečku následovně: „Je jako losos plující proti proudu... Štíhlá a hubená, ale když ji vidíte, cítíte, že jste v přítomnosti někoho opravdu velkého. Sabrina byla pro herečku úspěšná nejen po profesionální stránce, ale i po osobní. Během natáčení se spřátelila s módním návrhářem Hubertem de Givenchym, který jí pak pomohl splnit její poslední přání.

Poslední přání Audrey Hepburn

Sedmdesátá a osmdesátá léta se pro Audrey nesla ve znamení kariérního útlumu. Raději se angažovala v organizaci UNICEF, kde jako velvyslankyně dobré vůle absolvovala více než padesát misí. Dobře totiž věděla, jaké to je nemít dát co do úst. Snažila se tak pomoci dětem v Africe, Asii a Jižní či Střední Americe.

Na začátku 90. let se z cest vrátila do Švýcarska, kde v té době měla domov. Trápily ji velmi silné bolesti břicha. Pravou příčinu problémů však odhalili až lékaři v Los Angeles. Po laparoskopii zjistili, že trpí vzácnou formou rakoviny, která začala bujet ve slepém střevě a pak se rozšířila.

Podstoupila operaci, na záchranu ale již bylo pozdě. Prý to okomentovala pouze slovy: „To je zklamání.” Dávali jí tři měsíce života. Zoufale se tak chtěla vrátit domů na Vánoce. Kvůli zdravotnímu stavu však nemohla cestovat. A právě tehdy jí pomohl splnit poslední přání dlouholetý přítel Givenchy. Půjčil jí svůj soukromý tryskáč. Tak se mohla, napojena na přístroje, dostat zpět do Švýcarska. Podle jejích slov to byly ty nejlepší Vánoce v životě. Audrey Hepburn zemřela 20. ledna 1993 ve věku 63 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Audrey Hepburn

Allthatsinteresting.com: How Diad Audrey Hepburn Die? Inside The Hollywood Icon’s Heartbreaking Final Weeks

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články