Smutný konec Steva McQueena: Krutou smrt v bolestech mu připravil dvoukilový nádor v žaludku

Smutný konec Steva McQueena: Krutou smrt v bolestech mu připravil dvoukilový nádor v žaludku
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
"Občas se musíte rozloučit s věcmi, které znáte a přivítat v životě ty neznámé.""Žiji jak chci a nikomu se nezodpovídám.""Věřím v sebe. Jsem sice trošku mimo, ale jinak v pohodě.""Každý si zaslouží prožít svůj život. Přežívání je o ničem."+ 3 fotky+ 4 fotky

Herec Steve McQueen neměl klidný život. Nedařilo se mu již od puberty. Agresivní forma rakoviny, způsobená vdechováním azbestu, se tak stala hodně hořkou tečkou za jeho životem. Jak vypadaly poslední okamžiky Steva McQueena?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 11. 2021 12:00

V roce 1978 se u Steva McQueena rozvinul chronický kašel. Vyléčit jej nedokázaly antibiotika ani nikotinová abstinence. Nezbývalo nic jiného, než vyhledat odbornou pomoc. Jenže 22. prosince 1979 přišla zdrcující diagnóza. Agresivní forma rakoviny plic, způsobená vdechováním azbestu, k němuž mělo dojít během McQueenova působení v armádě, kdy odstraňoval izolaci z potrubí válečné lodi. Bohužel to nebyla konečná. Zhoubné bujení se rozšířilo do žaludku, jater i krku.

Komplikovaný život Steva McQueena

Steve McQueen si rodičovské lásky nikdy moc neužil. Otec rodinu opustil prakticky ihned, matka jej pak ve třech letech svěřila do péče prarodičů v Missouri. Tam Steve zůstal až do té doby, než se jeho matka znovu vdala. Nebyla to však pro něj žádná výhra. Otčím jej pravidelně bil. To u mladého kluka vyvolalo neblahé následky v podobě kriminálního chování. Za drobné zločiny se musel "přestěhovat" do polepšovny.

Po návratu narukoval k námořnictvu, které opustil v roce 1950. A opět se tak ocitl před rozhodnutím co dál. Tentokrát jeho kroky vedly do New Yorku, kde se živil jako barman. Tam se seznámil s jednou herečkou, která mu pomohla vstoupit do hereckých kruhů. Začal studovat u těch největších legend, což mu později vyneslo angažmá na Broadwayi a role ve filmech spolu s Paulem Newmanem a Frankem Sinatrou.

Boj s rakovinou

Každý herec se během své kariéry nějak vyprofiluje. Steve McQueen byl obsazován do rolí milovníků rychlých aut a nevázaných večírků. A pěkně divoké bylo i jeho soukromí. Měl celkem tři manželky. První dvě měl údajně brutálně napadnout. Ta třetí, Barbara Minty, se za něj provdala v době, když mu již byla diagnostikována neléčitelná rakovina.

McQueen se ale nevzdával do poslední chvíle. Byl odhodlaný přežít. Proto před svou smrtí vložil veškerou svou důvěru do Williama D. Kelleyho, který tvrdil, že si sám vyléčil rakovinu slinivky. Jeho léčebné postupy byly ale velmi sporné. Zahrnovaly kávové klystýry a vstřikování zvířecích buněk. McQueenův stav se ale pouze horšil. Nepomáhaly ani modlitby či psychoterapeutická sezení.

Neodvratitelný konec Steva McQueena

McQueen se pokusil naposledy zvrátit svůj osud 5. listopadu 1980. Nechal se odvézt na kliniku de Santa Rosa v Mexiku, kde působil specialista Cesar Santos Vargas. Pod pseudonymem Samuel Sheppard podepsal herec dokumenty, v nichž souhlasil s riskantní operací. Jenomže když lékař dostal McQueena “pod nůž”, zjistil, že kromě plic se mu nádory rozšířily i do jater a střev. Tam měl až dvoukilový nádor, který mu žaludek nafoukl do takových rozměrů, že vypadal jako v devátém měsíci těhotenství.

Vargas už na nic nečekal a odstranil, co se dalo. Tříhodinová operace skončila v osm ráno. Když se herec probral z narkózy, ukázal dokonce chirurgovi vztyčený palec a pronesl španělsky: „Dokázal jsem to.” Bohužel se mýlil. Steve McQueen zemřel na zástavu srdce 7. listopadu 1980 ve věku padesáti let. Lékař později tisku sdělil, že ač měl obrovskou vůli k životu, s tak velkým nádorem nemohl soupeřit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Steve McQueen

Allthatsinteresting.com: Inside The Tragic Death Of Steve McQueen, Hollywood ‘King Of Cool’

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články