Smutný příběh skutečné Lolity: Ze spárů pedofila unikla, krutému osudu bohužel ne

Skutečná Lolita: Vladimir Nabokov se prý inspiroval příběhem únosu jedenáctileté dívky
Zdroj: Wikimedia Commons/Horner Family, Public domain

Pro jedenáctiletou Sally Horner se rok 1948 nesl ve znamení strachu a utrpení. Unesl ji totiž pedofil, který ji následně držel v zajetí nekonečných jednadvacet měsíců. Její příběh se prý stal inspirací pro kontroverzní román Lolita od Vladimira Nabokova.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 10. 2022 11:00

Vše začalo tím, že několik dětí ze školy přesvědčilo Sally, aby ukradla zápisník z obchodu Woolworth v městě Camden. Pak následoval řetězec vskutku hrozivých událostí.

Falešný agent FBI

Po krádeži oslovil Sally muž středního věku, který se jí představil jako agent FBI. Viděl ji spáchat zločin, ze kterého by mohla mít velké potíže. Oním mužem byl usvědčený násilník Frank La Salle. Vymyslel si různé paragrafy jen proto, aby dívku vyděsil. Tehdy ji ale nechal ještě jít...

Sally se ulevilo. Nepochybovala o tom, že muž hovoří pravdu. Byla mu vděčná, že ji pustil. Nechtěla naštvat svou matku a starší sestru, jenž byla zrovna těhotná. La Salle mezitím zjišťoval, kterou školu dívka navštěvuje. Druhý den odpoledne na ni čekal před školou. Prý došlo ke změně plánů a Sally ho na příkaz vlády musí doprovodit do Atlantic City. Doma měla říct, že je otec jejího kamaráda, který ji pozval na společnou dovolenou u moře.

Pedofilní mechanik Frank La Salle

Matka malé Sally netušila, že svou dceru posílá na ”dovolenou” s padesátiletým mechanikem, který má vážný problém s pedofilií. Z vězení byl propuštěn pouhých šest měsíců předtím, než Sally unesl. Jeho trestní rejstřík byl plný znásilnění nezletilých osob. A tak začalo skoro dva roky trvající zajetí, kdy La Salle cestoval s dívkou po celé zemi. Dokonce ji zapsal na jinou školu se slovy, že jde o jeho dceru.

V druhé polovině března roku 1950 se únosce vydal hledat práci, Sally toho využila a svěřila se své sousedce. Ta ji pak nechala telefonem kontaktovat sestru. Když se La Salle vrátil domů, dostal rovnou želízka. Sally pak policii vyložila všechno, co v posledních měsících zažívala. Jak ji držel u sebe násilím a nutil k sexu.

Inspirace pro román Lolita

La Salle byl shledán vinným z obchodu s lidmi a odsouzen k pětatřiceti letům vězení. Neustále tvrdil, že je Sallyin otec, ta však vypověděla, že si svého pravého otce velmi dobře pamatuje. Soudce Rocco Palese pak pronesl, že všechny americké matky si musely vydechnout, když byl tento muž znovu za mřížemi.

Celý příběh má ale smutný konec. O dva roky později Sally zemřela na následky autonehody. Dětství jí nesebralo jen zvrácené monstrum, ale také krutý a nevyzpytatelný osud. Nikdy se však na ni nezapomnělo. Má se za to, že příběh La Sallea a malé Sally se stal inspirací pro slavný román Lolita od Vladimira Nabokova.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Florence Sally Horner

Allthatsinteresting.com: The Disturbing Kidnapping And Captivity Of Sally Horner, Who Likely Inspired ‘Lolita’

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články