Socialistická Akta X: Za řádění poltergeista v Bohučovicích prý mohla matka a její nenávist

Socialistická Akta X: Bohučovický fenomén prý způsobila matka, která přilákala poltergeista
Zdroj: Unsplash

Bohučovický fenomén dal soudruhům zabrat. V malé vesničce Bohučovice se jim totiž na konci roku 1985 rozmohl takový menší nešvar - poltergeist. A i když si nejdřív vynutili přiznání od jedenáctiletého chlapce, skutečný původce podivných událostí nakonec byl někdo jiný.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2022 11:00

Názvem Bohučovický fenomén se označuje řada paranormálních událostí, ke kterým došlo na přelomu let 1985 a 1986 v domě rodiny Smolkových ve vesnici Bohučovice. Úřady nejprve podezíraly jejich syna, když se ale do celé kauzy vložil český vědec a zakladatel psychotroniky Zdeněk Rejdák, byly tyto jevy přisouzeny matce.

Bohučovický poltergeist

Nevysvětlitelné a zároveň děsivé jevy se začaly v rodině Smolkových dít od pátku třináctého prosince 1985. Nejprve se ozývaly silné rány. Pak začaly z poliček ve spíži padat zavařeniny. Noční stolek v ložnici se zničehonic ocitl na posteli. V okně se zase objevila, zcela nepochopitelně, vypálená díra do skla. Řádil tam poltergeist?

Destrukce rodinného domku ale postupem času přidávala na intenzitě. Vzduchem létaly různé předměty, těžký nábytek se samovolně pohyboval, ze stěny padaly obrazy i teploměr. Došlo také k odlupování omítky, tapet a keramických obkladaček. A jako ve velkém finále se u stropu rozhoupal lustr a vylétl oknem ven.

Komunisté hledali oběť

Během Vánoc dal poltergeist Smolkovým pokoj, pak ale udeřil ještě brutálněji. V domě došlo až ke dvaceti požárům. Soudruzi toho měli tak akorát po krk a rozhodli se to hodit na jedenáctiletého Tomáše. Ten ale vše popřel. Jak by mohl zvládnout? Přesto byl převezen do Opavy na psychiatrické vyšetření. Tam zjistili, že je zcela v pořádku.

To ale funkcionářům moc nevonělo. Poslali ho ještě do Olomouce, kde byla primářkou aktivní soudružka. A ta od chlapce získala přiznání. Tomáše k tomu donutili pod pohrůžkou, že se jinak nevrátí domů...

Pravda o Bohučovickém fenoménu

Do Bohučovic byli vysláni i zaměstnanci Psychoenergetické laboratoře pod vedením Zdeňka Rejdáka. Ten se poté vyjádřil, že poltergeist je vázán na déle trvající stresový stav – pubertu, nebo období klimakteria. Za viníka událostí označil Tomášovu matku, která si měla tímto způsobem ventilovat odpor k dědovi. Hořelo kupříkladu u záclon, kterých se denně dotýkal. Nebo vzduchem létaly zavařeniny, které byly uloženy ve spíži ještě za jeho života. Měla však mít ještě spolupachatele. K dalším jevům docházelo když byla v práci. Identitu komplice se však nikdy nepodařilo zjistit.

Zdroje informací: 

Badatelé.net: Bohučovický poltergeist

Wikipedia.org: Bohučovický fenomén

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články