Socialistická Akta X: Žítkovské bohyně léčily i věštily, na kolena je srazil až komunismus

Žítkovské bohyně: Komunistům se nelíbilo, že prý dokázaly léčit a věštit budoucnost
Zdroj: Wikimedia Commons/RomanM82, CC BY-SA 4.0

Zájem o žítkovské bohyně se zvedl nedávno díky stejnojmennému románu Kateřiny Tučkové. Tyto ženy prý uměly léčit, ale také dopomoci k majetku. Měly žítkovské bohyně skutečně nadpřirozené schopnosti? A jaký byl jejich život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 11. 2022 11:00

Žítková je rozlehlá obec v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Dle údajů Statistického úřadu z dubna roku 2022 má ve vesnici žít 172 obyvatel.

Drsný život v Žítkové

Život ve vesnici Žítková nebyl snadný. V minulosti se zde lidé museli vypořádat s nájezdy Turků. Do roku 1948 tam nebyla elektřina a až na počátku padesátých let mohli obyvatelé začít využívat autobusovou linku. Všechny tyto těžkosti ale vyvážila nádherná krajina, kde bylo možné se uživit zemědělstvím. Pěstovalo se tam žito a zelenina. Nejlépe se dařilo okurkám.

Žítková nenabízela pouze kvalitní zeleninu, ale také pomoc při různých obtížích. Stačilo se obrátit na ženy, kterým místní říkali bohyně, i když ony samy toto označení neměly rády. Díky svým znalostem prý dokázaly lidem pomoci v mnoha oblastech.

Nejznámější žítkovské bohyně

Přestože mezi obyvateli byla silně zakořeněna křesťanská víra, kvůli silným tradicím se nevyhýbali ani lidové magii. Zdejší “bohyně” prý byly obdařeny nadpřirozenými schopnostmi. Nejen že dokázaly pomocí bylinek vyléčit různé neduhy, ale měly umět také předpovídat budoucnost a zrušit kletbu. A tomu se říkalo bohyňování.

Mezi nejznámější žítkovské léčitelky patřila Belohlava, Pagáčena a její dcera Fuksena. Časem se o jejích službách dozvěděli i na Slovensku a dokonce v Rakousku. O klientelu tak neměly nouzi. Navštěvovali je chudí i bohatí. Vždyť prý uměly dopomoci k získání majetku, odhalit zloděje a přivolat lásku. K tomu nejčastěji používaly lití vosku a zaříkávání. Své umění úzkostlivě střežily a předávaly ho pouze prvorozeným dcerám, pokud měly k této činnosti vlohy.

Konec bohyní ze Žítkové

S nástupem komunismu se začalo potírat vše, co bylo neobvyklé a žítkovské bohyně do této škatulky samozřejmě spadaly. Navíc s rozšířením obecné vzdělanosti a dostupnosti nových vědeckých poznatků lidové léčitelství upadalo pomalu v zapomnění. Poslední žítkovskou bohyní byla Irma Gabrhelová, která zemřela v roce 2001. Jelikož neměla komu předat své znalosti, vzala si je, doslova, do hrobu.

Zdroje informací: 

Kudyznudy.cz: Obec Žítková - místo, kde žily žítkovské bohyně

Spektrumzdraví.cz: Žítkovské bohyně a jejich tajuplný osud aneb jak to bylo doopravdy?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články