Soví muž Martin Laurello: Dokázal otočit hlavu o 180 stupňů, prý se to může naučit každý

Soví muž Martin Laurello: Dokázal otočit hlavu o 180 stupňů, prý se to může naučit každý
Zdroj: Wikimedia Commons/Артем Сервадзе, CC BY-SA 4.0

Martin Joe Laurello alias Soví muž šokoval publikum ve dvacátých a třicátých letech minulého století svou schopností otočit hlavu úplně dozadu. Byl v tom nějaký trik, nebo šlo o hříčku přírody?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 11. 2021 14:00

Amerika byla na počátku dvacátého století plná podivínů, kteří si ze svých neobvyklých předností udělali výnosné živobytí. Tedy stejná jako dnes. Tehdy ale velkou slávu zažívaly takzvané sideshow, které přinášely kromě polykačů mečů i osoby se zvláštními tělesnými dovednostmi. Kupříkladu velmi ohebné hadí muže anebo Martina Laurella, jenž jistě přivodil nejedné citlivé dámě mdloby.

Zrod sovího muže

Na rozdíl od jiných umělců vystupujících v sideshow, vypadal Martin zcela normálně. Až dokud nepředvedl svůj trik. Jeho schopnost otočit hlavu o sto osmdesát stupňů ovšem nebyla vrozená, musel prý cvičit celé roky, než mohl předstoupit před publikum.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Derin Bray (@derinbray)

Martin Laurello se narodil v roce 1885 v Norimberku a původně se jmenoval Emmerling. Není známo, zda si příjmení změnil kvůli své práci, anebo mu bylo přiděleno úřady po příjezdu do USA. Poprvé vystoupil na Coney Islandu v cirkusu Dreamland. Právě zde si udělal jméno a stal se známým jako soví muž. S otočenou hlavou dokázal kupříkladu pít pivo, nemohl se však nadechnout anebo kouřit. Byl vyfocený s cigaretou v ústech, ale nemohl si z ní potáhnout.

Zajímavá společnost

S příchodem zimy se Laurello přesunul do míst, kde měl střechu nad hlavou. Fanoušci se s ním mohli potkat třeba v newyorském panoptiku Hubert’s Museum, kde mu dělal společnost polykač mečů Alex Linton, silák Charlie Felton a Roy Heckler, jenž sám o sobě nebyl zajímavý, zato měl skupinu velmi dobře vycvičených blech.

Po několika letech cestování dostal ve třicátých letech angažmá v turistické atrakci Ripley’s Believe It Or Not. Tam na jeho vystoupení lákali přímo politickým sloganem: “Jde o muže, který jako jediný může kráčet vpřed, a přitom se dívat za sebe.”

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alexander Grebnev (@grebnev.alex)

Na profesní život si Martin stěžovat nemohl, ten soukromý byl již horší. Oženil se s Laurou Precht, jenž mu sice porodila syna Alexandra, svazek však dlouho nevydržel. Další vztah dokonce skončil jeho zatčením. Policisté si pro něj přišli přímo na jeviště. Nová partnerka Emilie totiž strážníkům nahlásila, že ji opustil, což bylo v té době nezákonné. Objevilo se také nařčení, že byl nacista. Když se v roce 1938 na obálce časopisu Time ocitl samotný Adolf Hitler, možná Martin uvěřil tomu, že postaví Německo opět na nohy.

Každý může být jako sova

O Martinově stáří se toho moc neví. Naposledy vystoupil v roce 1952, o tři roky později jej skolil infarkt. Tajemství jeho schopností se patrně nikdy nepovede odhalit. Lidé tvrdili, že si musel vykloubit několik obratlů, nebo že se narodil se zkroucenou páteří. Jinak nebylo možné, aby dokázal svou hlavou takto otočit. Nedostatek rentgenových snímků ale zamezuje potvrzení byť jen jedné z těchto možností. Martin sám však tvrdil, že to dokáže každý. Jde prý jen o otázku cviku...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Martin Laurello

Allthatsinteresting.com: The Astounding Story Of Martin Laurello, The Sideshow Performer With The Revolving Head

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články