Stalinova dcera Světlana: Diktátor ji miloval, dokud nezačala randit. Prvního nápadníka poslal na Sibiř

Dcera Josifa Stalina: Světlanin první nápadník skončil na Sibiři, už ho nikdy neviděla
Zdroj: Profimedia
Josifa Vissarionoviče Stalina, budoucího krutého diktátora a tyrana, bychom v tomto poměrně sympatickém mladém muži hledali jen těžko.Takového Stalina (v horní řadě uprostřed) poznala jeho první žena Jekatěrina Semjonovna. Mladý odhodlaný revolucionář ji okouzlil. Život s ním ale jednoduchý nebyl.Jekatěrina si vzala Stalina ještě jako mladého revolucionáře. Doma se její manžel ale příliš nezdržel, připravoval revoluci... Zemřela na tyfus ani ne rok po narození syna Jakova.Naděžda Allilujevová se stala Stalinovou druhou ženou v pouhých šestnácti letech. Její život skončil sebevraždou, ale mluvilo se o tom, že ji nechal zabít manžel...+ 2 fotky+ 3 fotky

Sovětský diktátor Josif Stalin, který zemřel 5. března 1953, patří mezi největší postavy 20. století. Válkou zničené Rusko dokázal znovu postavit na nohy, bohužel za cenu toho, že vládl železnou rukou a připravil o život miliony lidí. V soukromí byl téměř stejně nelítostný. Našli bychom jenom jednu výjimku, jeho dceru Světlanu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 03. 2023 16:00

Josif Stalin se ženil celkem dvakrát. Jeho druhá manželka mu porodila syna Vasilije a dceru Světlanu, k níž měl tento člověk, jenž poslal na smrt miliony lidí, kupodivu láskyplný vztah. Alespoň v době, kdy byla ještě dítě. V pubertě se to už začalo komplikovat.

Josif Stalin otcem

O Světlanu a Vasilije se starala hlavně jejich chůva. Matka Naděžda se spíše soustředila na svou kariéru, stejně jako sám Josif Stalin. Oba vykonávali rodičovské povinnosti tak maximálně na půl úvazku. Když se Naděžda v roce 1932 zastřelila, dětem bylo řečeno, že zemřela na zánět pobřišnice.

Světlana z této nefunkční rodiny vyšla nejlépe. Stalin měl pro ni velkou slabost. Dovolil jí, aby ho obsluhovala, nazýval ji svou sekretářkou a při každé příležitosti ji políbil. V pubertě se ale vše změnilo. Světlana začala být nezávislá, už nebyla Stalinova malá holčička. Randila také s chlapci, které její otec v žádném případě neschvaloval.

V 16 letech se zamilovala do židovského filmaře, který byl téměř o dvacet let starší než ona. Stalin ji za to zfackoval a milence poslal na pět let do sibiřského exilu a poté na dalších pět let do pracovního tábora. Tím se mezi nimi rozpadly jakékoli citové vazby.

Útěk před Stalinem

Světlana věřila tomu, že jediná možnost, jak uniknout vlivu svého otce, je svatba. Během studia na Moskevské státní univerzitě se seznámila s Grigorijem Morozovem, za něhož se provdala, byť s velmi neochotným tatínkovým svolením. Ač se jim v roce 1945 narodil syn Josef, nehodlala se stát ženou v domácnosti. V manželství s Grigorijem podstoupila tři potraty, poté následoval rozvod.

Dlouho ale nezůstala sama. Provdala se za Jurije Ždanova, jednoho z nejbližších Stalinových spolupracovníků. Páru se v roce 1950 narodila dcera Jekaterina. Poté opět přišel na řadu rozvod. Oba zjistili, že si vlastně nemají co říct. Stalin se navíc začal své dceři stále více vzdalovat.

Po jeho smrti v roce 1953 začala Světlana přednášet v Moskvě a věnovala se překladatelství. S hrůzou také začala zjišťovat, jakých krutostí se Stalin dopustil. To ji přivedlo k rozhodnutí, že se vzdá jeho příjmení a přijme matčino - Allilujeva.

Stalinova dcera v USA

Když se Světlana zotavovala v nemocnici z tonzilektomie, což je operace mandlí, seznámila se s indickým komunistou Kunwarem Brajeshem Singhem. Ten se léčil s rozedmou plic. Zamilovali se do sebe, ale sovětské úřady jim sňatek nepovolily. Světlana dostala pouze souhlas s tím, aby po Kunwarově smrti v roce 1967 odvezla jeho popel do Indie, kde ho rodina rozptýlila v Ganze.

V Novém Dillí se Světlaně podařilo najít útočiště na americké ambasádě. Než si toho Sověti všimli, byla posazena na let do Říma, poté do Ženevy a konečně do New Yorku. Tam pak veřejně odsoudila celý komunistický režim. Selhal prý po morální i ekonomické stránce. Američané to tehdy brali jako velký převrat, dcera sovětského diktátora veřejně zostudila jeho režim...

S dětmi se rozloučila pouhým dopisem, což mezi nimi vytvořilo trhlinu, kterou již nešlo zacelit. Světlana se po vydání pamětí stala milionářkou. Provdala se za architekta Wesleyho Peterse a přijala nové jméno Lana Peters. Narodila se jim dcera Olga, kterou velmi milovala. Nakrátko se také vrátila do SSSR, kde znovu získala občanství. Přesto se jí nikdy nepodařilo napravit vztah s jejími dvěma staršími dětmi. Zemřela v roce 2011 ve Wisconsinu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Světlana Allilujevová

Historyhit.com: Stalin's Daughter: The Fascinating Story of Svetlana Alliluyeva

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články